Înghețata de casă: 9 rețete delicioase pe care le poți face acasă

  1. Înghețata de casă: principii de bază pentru a obține o înghețată delicioasă                                                                       
  2. Cum se face înghețata?                                                                 
  3. Rețete de înghețată de casă                                                          

3.1 Rețetă de înghețată de casă (cu mașina de făcut înghețată)

3.2 Cum se face înghețata de casă fără mașină?

3.3 Cum să faci înghețată în doar 5 minute?

3.4 Cum se prepară înghețata vegană?

3.5 Înghețată de casă cu fructe pe băț

3.6 Înghețată făcută acasă tip sandwich

3.7 Cum să faci înghețată de casă la cornet?

3.8 Înghețată simplă de casă din doar 3 ingrediente

3.9 Preparare înghețată de casa cu aromă de zmeură

Desertul verii, înghețata, este favorita tuturor încă de la prima gustare. Regăsită în diferite forme, arome sau texturi în comerț, este firesc să îți dorești să poți prepara înghețata preferată la tine acasă. Dacă citești acest articol, este probabil să fi încercat deja să prepari înghețată de casă și să nu fi obținut rezultatul dorit. Ne putem imagina cât de frustrant a fost asta pentru tine. Nu vrem să mai treci prin aceeași experiență, așa că, în continuare, vrem să te ajutăm să prepari cea mai bună înghețată de casă cu care nu vei da greș!

1. Înghețata de casă: principii de bază pentru a obține o înghețată delicioasă

 

 

Dacă ai mai încercat să faci înghețată de casă și nu ai reușit, probabil ai pățit ceva de genul: amestecul a înghețat, dar a rămas o zeamă grețoasă dedesubt, nu a avut gustul dorit, nu a avut textura dorită. Ce nu a mers bine?

Ei bine, trebuie să înțelegi că există mai multe tipuri de înghețată și metode diferite de preparare. Ne vom referi la două dintre ele: înghețată și sorbet. Diferența dintre acestea două este cantitatea de aer care va exista în amestec. Înghețata este amestecată pentru a fi cât mai aerată, ceea ce rezultă într-o textură fină, cremoasă, ușor de luat cu lingura. Sorbetul, pe de altă parte, este un amestec cu mai puțin aer. Acesta nu se mixează la fel de mult, ceea ce va rezulta într-un amestec mai dens, mai tare, poate chiar cu cristale de gheață.

Există principii pe care ar trebui să le știi înainte de a face prima înghețată de casă? Sigur! Una din principalele greșeli pe care majoritatea gospodinelor le fac, este aceea de a pune amestecul direct la congelator. Pentru a obține rezultate bune, mai ales dacă rețeta pretinde fierberea sau încălzirea ingredientelor, este necesar ca amestecul să stea la frigider peste noapte. În această etapă, grăsimea se cristalizează, iar proteinele care o înconjoară sunt disipate. Moleculele de grăsime se vor lipi, capturand astfel bule de aer, ceea ce va face textura înghețatei mai fină.

De asemenea, pentru orice înghețată de casă în cazul căreia se urmărește o textură fină, este necesar să bați amestecul pentru a obține o consistență pufoasă. Dacă ai un aparat de înghețată, poți face asta direct în apart, iar cristalele de gheață se vor forma deja în acest proces. Dacă nu, te poți folosi de un mixer.

Abia după ce faci acești pași, vei putea să pui amestecul într-o tavă pe care o vei ține câteva ore la congelator.

 

 2. Ce conține înghețata din comerț?

 

 

În forma ei de bază, înghețata este un amestec de smântână și lapte, zahăr și, uneori, ouă, care este înghețat. În comerț, procesul de preparare al înghețatei include stabilizatori pentru a preveni formarea cristalelor de gheață, și amestecul este pasteurizat și omogenizat. Amestecul poate conține arome adăugate și coloranți. Nu este de mirare atunci că îți dorești să îți prepari propria înghețată de casă care va fi, cu siguranță, mai sănătoasă și chiar mai gustoasă.

 

3. Rețete de înghețată de casă

Dacă vrei să aduci puțină „culoare” în bucătărie, vei descoperi mai departe câteva idei de rețete rapide pentru înghețată de casă, in diverse arome, pe gustul fiecăruia.

 

 3.1 Rețetă de înghețată de casă (cu mașina de făcut înghețată)

 

 

Pentru a putea face o înghețată de casă bună, ai nevoie de ingredientele și de aparatura necesară. Aici ne referim la elementele de bază și la un congelator, bineînțeles. Totuși, există roboti de bucătărie care te ajută să prepari mai bine înghețata preferată. Un astfel de aparat este mașina de înghețată.

Cum funcționează această mașină? Practic, într-un bol se va omogeniza compoziția pentru înghețată, obținându-se un amestec cristalizat și pufos. Ce este foarte important să știi, e faptul că bolul mașinii de înghețată trebuie să stea la congelator între 8 și 12 ore înainte să îl folosești. Doar așa se vor forma cristalele de gheață în amestec.

Așa cum am menționat mai sus, crema de înghețată este bine să stea peste noapte la frigider. Iată o rețetă foarte simplă:

  • 500 ml – smântână pentru frișcă
  • 200 ml – lapte
  • 100 gr – zahăr
  • 2 lingurițe de extract de vanilie
  • 1 praf de sare

La foc mediu, încălzește amestecul până începe să facă mici bule. Stinge focul și amestecă până se dizolvă zahărul. După ce compozitia ajuns la temperatura camerei, lasă-l la frigider peste noapte. Ulterior, toarnă compoziția într-un aparat de înghețată conform instrucțiunilor producătorului. Ultimul pas este să lași înghețata la congelator pentru cel puțin 3 ore înainte de servire.

 

 3.2 Cum se face înghețata de casă fără mașină?

 

 

Nu ai o mașină de înghețată? Nicio problemă! Iată cum poți face cea mai bună înghețată de casă fără mașină. Pentru o înghețată de ciocolată, vei avea nevoie de:

  • 500 ml – smântână pentru frișcă
  • o conservă de lapte condensat
  • 65 gr – pudră de cacao
  • o linguriță de extract de vanilie

Amestecă laptele condensat cu pudra de cacao și vanilia într-un bol de dimensiune medie. Într-un alt bol, folosește un mixer pentru a bate smântâna pentru frișcă până aceasta începe să devină spumoasă (nu o bate prea mult). Încorporează amestecul cu lapte condensat în frișca obținută. Toarnă compoziția într-un vas pentru înghețată și lasă înghețata pentru cel puțin 6 ore la congelator, sau peste noapte.

 

3.3 Cum să faci înghețată în doar 5 minute?

 

 

Ce faci atunci când ai poftă de înghețată, dar nu vrei să aștepți ore sau o noapte întreagă pentru a te bucura de ea? Faci o înghețată în doar 5 minute! Iată de ce vei avea nevoie pentru o înghețată de vanilie:

  • 110 ml – lapte integral
  • 100 ml – smântână
  • 50 gr – zahăr
  • o jumătate de linguriță de extract de vanilie
  • sare grunjoasă
  • gheață
  • două pungi cu sistem de închidere zip, una mai mică și una mai mare

Amestecă toate ingredientele reci într-un bol. Adaugă amestecul într-o pungă mică cu închidere ermetică. Asigură-te că este o pungă rezistentă și de calitate. Într-o pungă mai mare adaugă câteva cuburi de gheață, apoi punga mai mică, și acoperă restul spațiului cu gheață și sare cât mai grunjoasă. Învelește punga într-un prosop și scutur-o foarte bine pentru 5 minute, sau mai mult timp. La final, amestecul ar trebui să se fi transformat în înghețată.

 

3.4 Cum se prepară înghețata vegană?

 

 

Dacă nu ești un consumator de alimente de proveniență animală, încă poți să te bucuri de o înghețată de casă delicioasă, vegană și foarte sănătoasă. Noi îți propunem o variantă cu căpșuni. Îți vor trebui:

  • 2 banane înghețate
  • două căni de căpșuni înghețate
  • câteva linguri de apă sau alt lichid la alegere (de exemplu, compot sau lapte de migdale)

Bananele, căpșunile și lichidul vor fi adăugate toate într-un blender și le vei blendui până vei obține o consistență fină și cremoasă. Amestecul poate fi consumat pe loc, dar, dacă vrei să fie mai înghețat, îl poți pune la congelator într-un recipient, unde îl vei lăsa pentru 6-8 ore.

 

 3.5 Înghețată de casă cu fructe pe băț

 

 

Copiii adoră înghețata pe băț. Au nevoie de o singură mână pentru a o consuma și se pot juca cu bețele cum vor ei după. Pentru a putea face o înghețată pe băț, va trebui să ai bețe pentru înghețată sau un obiect din lemn sau metal, asemănător, chiar și o linguriță. Ideal ar fi să ai o formă specială pentru înghețată pe băț, dar în lipsa uneia poți folosi pahare de unică folosință. Îți propunem o rețetă foarte simplă, la care poți adapta cantitatea în funcție de recipientele de care dispui.

  • limonadă cu puțină coajă de lămâie sau lime
  • fructe de sezon tăiate felii

Alege fructe după preferințe, dar cu cât acestea sunt mai aromate, cu atât mai bună va fi înghețata. În forma specială, adaugă fructele, după care umple restul cu limonadă. Adaugă bățul de înghețată și pune amestecul la congelator. În câteva ore te poți bucura de propria înghețată pe băț.

 

3.6 Înghețată făcută acasă tip sandwich

 

Dacă înghețata ta preferată din comerț este cea tip sandwich, află că o poți face la tine acasă. În plus, poți alege după bunul plac aroma și ce vei folosi pentru pereții celor două părți ale sandwich-ului. Îți propunem o înghețată de banane:

  • 3 banane înghețate
  • 2 linguri de smântână
  • o linguriță de esență de vanilie

Pune smântâna și bananele într-un blender și mixează până capătă o consistență fină. Pentru pereți poți alege ce vrei, de la napolitane la prăjituri rotunde sau chiar biscuiți mai mari. Cu ajutorul unei linguri, pune amestecul din blender care ar trebui să fie suficient de gros, între pereții sandwich-ului. Servește imediat.

 

 3.7 Cum să faci înghețată de casă la cornet?

 

 

Dacă înghețata la cornet este preferata ta, atunci află că o poți face și pe aceasta acasă. Da, poți obține o înghețată cu o textură fină, și suficient de ușoară încât să o pui într-un poș și apoi în cornete. Iată ingredientele:

  • 700 ml smântână pentru frișcă
  • 400 gr zahăr
  • 2 lingurițe de extract de vanilie
  • un praf de sare
  • 40 gr pudra de cacao

Într-o cratiță pusă pe foc mic, pune smântâna împreună cu zahărul. Compoziția nu trebuie să fiarbă, ci doar zahărul trebuie să se dizolve. Adaugă extractul de vanilie și împarte amestecul obținut în două caserole diferite. Pentru o jumătate de cantitate, adaugă pudra de cacao și încorporeaz-o bine pentru a nu rămâne cocoloașe. Dacă vrei o textură foarte fină, este recomandat să strecori amestecul de cacao obținut.

 

Atât amestecul de vanilie, cât și cel cu cacao vor sta la frigider pentru cel puțin 2 ore. După acest timp, ambele amestecuri se vor bate cu ajutorul unui mixer până vor căpăta o consistență pufoasă. Compoziția obținută se lasă la congelator pentru 10-12 ore.

Următorul pas este să pui înghețata într-un poș cu cap larg. Dacă vrei să faci un cornet cu înghețată asortată, în punga pentru poș, pe verticală, umple o jumătate cu înghețată de vanilie și cealaltă cu înghețată de cacao. Presează desertul în cornete și bucură-te de o gustare foarte fină. Bineînțeles, aromele pot fi adaptate după bunul plac, deci poți face și înghețată de căpșuni sau alte fructe prin același procedeu.

 

 3.8 Înghețată simplă de casă din doar 3 ingrediente

 

 

Nu vrei să te complici cu rețete sofisticate, dar vrei să te bucuri de cea mai bună înghețată? Îți propunem o rețetă super simplă de înghețată de casă în care vei avea nevoie de doar trei ingrediente. Este vorba de înghețata Oreo,și îți garantăm că are exact același gust ca cea din comerț.

  • 500 ml smântână pentru frișcă
  • o conservă de lapte condensat
  • un pachet de Oreo Double Cream

Este foarte important ca toate ingredientele să fie reci, direct de la frigider. Zdrobește biscuiții Oreo, nu foarte fin, folosind o pungă și un sucitor, un mojar sau un tocător. Într-un bol, bate frișca până aceasta începe să devină pufoasă. Adaugă apoi peste frișcă laptele condensat și bate amestecul încă 1-2 minute. Adaugă biscuiții zdrobiți peste frișcă și lapte condensat și amestecă cu mișcări ușoare de sus în jos, până aceștia s-au încorporat. Pune amestecul la congelator pentru câteva ore și bucură-te de o înghețată delicioasă!.

 

3.9 Preparare înghețată de casa cu aromă de zmeură

 

 

Ultima rețetă este pentru o înghețată de zmeură, o aromă care este pe gustul tuturor. Iată de ce vei avea nevoie:

  • 200 gr lapte condensat
  • 400 ml lapte
  • 4 gălbenușuri de ou
  • 85 gr zahăr
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 2 lingurițe de miere de albine
  • 250 gr zmeură înghețată

Într-o cratiță încălzește zmeura și las-o să dea în fiert. Într-un bol, bate gălbenușurile de ou cu zahărul până la omogenizare. Adaugă extractul de vanilie și laptele condensat împreună cu zmeura care trebuie strecurată printr-o sită fină. Adaugă apoi laptele și mierea de albine. Amestecă totul. Lasă compoziția cel puțin 2 ore la frigider, după care îl poți pune în mașina de înghețată. Apoi, din mașina de înghețată, îl vei pune la congelator pentru cel puțin 2 ore înainte de servire.

Acestea au fost rețetele noastre de înghețată de casă pentru tine. Suntem siguri că cel puțin una va fi pe gustul tău și se va potrivi cu stilul tău de a găti! Oricare dintre acestea are potențialul de a-ți impresiona oaspeții și fiecare este absolut delicioasă. Îți dorim poftă bună!

Sursa: studiocasa.ro