Category Archives: Life Style

6 motive să folosești gel de Aloe Vera intern și extern

Există aproximativ 420 de specii de Aloe însă dintre toate acestea, una singură a condus la dezvoltarea unei adevărate industrii care astăzi valorează milioane de dolari. Aloe vera (Aloe barbadensis miller – denumirea botanică) este cea mai utilizată specie de Aloe încă din perioada Egiptului Antic, iar cel mai cunoscut extract este așa-numitul gel de Aloe Vera folosit la nivel global în industria alimentară, industria cosmetică și cea a suplimentelor naturale datorită conținutului complex de nutrienți și proprietăților terapeutice.

Aplicarea topică (direct pe piele) a gelului de Aloe Vera în caz de arsuri, zgârieturi sau alte leziuni minore reprezintă una din numeroasele întrebuințări externe, însă planta (și implicit extractul sub formă de gel) are efecte benefice ce o recomandă inclusiv pentru consumul intern.

Știai că…
… valoarea pieței globale a Aloei Vera a atins cifra de 552 de milioane în 2018? Estimările arată că aceasta va cunoaște o creștere spectaculoasă în anul 2024, de 915 milioane de dolari.

GELUL DE ALOE VERA, CEL MAI PREȚIOS EXTRACT AL PLANTEI

Planta de Aloe Vera se remarcă prin frunzele lungi de 30cm – 50cm care rețin apă și oferă posibilitatea plantei de a supraviețui chiar și în cele mai aride zone sau în regiuni cu precipitații neregulate. Datorită conținutului ridicat de apă (aproximativ 95% – 99%), Aloe Vera are efect puternic hidratant și este folosită ca ingredient în produsele pentru îngrijirea tenului, în sucuri și alte băuturi deopotrivă.

Fiecare frunză în parte este alcătuită din 3 straturi, și anume:

 • gelul de Aloe Vera, un lichid incolor, cu consistență vâscoasă și miros ușor parfumat;
 • așa-numitul latex, stratul mijlociu care de fapt este seva plantei, un lichid galben cu gust amar;
 • stratul exterior de culoare verde care protejează frunza.

Gelul de Aloe Vera are în compoziție peste 70 de ingrediente active și proprietăți antiinflamatorii, antiseptice și imunomodulatoare, respectiv acțiune antidiabetică. Acesta poate fi extras și utilizat în scop cosmetic inclusiv din frunza de Aloe.

Dacă deții o astfel de plantă, taie câteva frunze (în funcție de cantitatea de gel pe care dorești să o obții) și așază-le în poziție verticală pentru a permite scurgerea sevei. Continuă prin spălarea frunzelor și îndepărtarea stratului protector cu ajutorul unui cuțit. Gelul astfel obținut poate fi introdus în blender pentru o consistență ce ușurează utilizarea.

Și nu îți face griji: chiar dacă frunzele de Aloe nu se regenerează, altele noi vor crește în locul celor tăiate.

cum sa prepari gel de aloe vera acasa

CE CONȚINE ALOE VERA

Planta, și implicit extractele de Aloe Vera au un conținut remarcabil de nutrienți, printre care amintim:

 • vitamine: A, C, E, acid folic și vitaminele din complexul B;
 • minerale: calciu, sodiu, seleniu, magneziu, mangan, potasiu, cupru, zinc și fier;
 • enzime, printre care și Bradikinină cu rol antiinflamator;
 • antrachinone, compuși cu efect laxativ;
 • zaharuri (monozaharide și polizaharide);
 • polifenoli (substanțe cu rol antioxidant);
 • acizi grași;
 • acid salicilic;
 • aminoacizi esențiali;
 • saponine, substanțe cu proprietăți antiseptice și de curățare.

GELUL DE ALOE VERA – BENEFICII ȘI UTILIZĂRI

aloe vera

Conținutul bogat de nutrienți și substanțe active sunt cele ce conferă plantei de Aloe Vera numeroase proprietăți terapeutice: antiinflamatorii, analgezice, antiseptice, antioxidante și antibacteriene. La rândul lor, aceste proprietăți permit, și totodată recomandă utilizarea extractelor de Aloe Vera ca remedii naturale sau adjuvanți în ameliorarea mai multor afecțiuni.
Astfel, Aloe Vera:

 • Calmează arsurile la stomac

Arsurile la stomac reprezintă una din simptomele refluxului gastroesofagian, afecțiune digestivă tot mai frecventă în zilele noastre. Un review medical din anul 2010 focusat pe plante benefice în boala refluxului gastroesofagian (BRGE) confirmă posibilitatea utilizării gelului de Aloe Vera în ameliorarea acestui simptom.

 • Contribuie la scăderea glicemiei

Un studiu realizat pe un grup de persoane cu diabet arată potențialul gelului de Aloe Vera de a fi folosit ca adjuvant în scăderea nivelului de zahăr din sânge. În cadrul acestui studiu, administrarea a 2 lingurițe de gel pe zi, minim 2 săptămâni, a condus la diminuarea valorilor glicemiei, respectiv a numărului de trigliceride în cazul persoanelor participante.

 • Grăbește vindecarea arsurilor

Datorită efectului calmant, antiinflamator și antiseptic, gelul de Aloe Vera este ideal nu doar pentru tratarea arsurilor de gradul I și II, ci și pentru reducerea timpului de vindecare al rănilor cu până la 9 zile, se arată în cadrul mai multor studii.

 • Hidratează și detoxifică organismul

Consumul sucului sau a gelului de Aloe Vera sub formă de băuturi sau adăugarea acestuia în smoothie-uri reprezintă o modalitate eficientă de hidratare a organismului, precum și de recuperare după efort fizic intens. Totodată, menținerea unui nivel optim de hidratare ajută corpul în procesul de detoxifiere prin eliminarea resturilor alimentare și altor reziduuri.

 • Îndepărtează placa dentară

Conținutul bogat de vitamina C precum și proprietățile antibacteriene ale extractului de Aloe Vera au atras atenția cercetătorilor asupra posibilității utilizării inclusiv pentru igiena orală.

Într-unul din studiile clinice efectuate în acest sens s-a dovedit faptul că sucul de Aloe Vera (folosit într-o soluție de clătire a gurii) este la fel de eficient în reducerea plăcii dentare precum clorhexidină, principalul ingredient din majoritatea apelor de gură.

 • Îngrijește pielea și întârzie apariția ridurilor

Extractele de Aloe Vera sunt ingrediente cheie în produsele pentru îngrijire a tenului, inclusiv cele antiaging. Aloe Vera sporește activitatea fibroblastelor, celule care la rândul lor joacă un rol important în sintetizarea colagenului. Într-un studiu clinic la care au participat 30 de femei cu vârsta peste 45 de ani, aplicarea topică a gelului de Aloe Vera pe o perioadă de 3 luni s-a dovedit a fi benefică în ceea ce privește creșterea producției de colagen și implicit îmbunătățirea elasticității pielii.

Totodată, Aloe Vera poate reduce roșeața și protejează împotriva razelor UV și a efectelor nocive pe care acestea le au asupra pielii.

MĂȘTI PENTRU TEN CU GEL DE ALOE VERA

masca pentru ten cu gel de aloe vera

Gelul de Aloe Vera este un produs pe care îl poți combina cu ingrediente dintre cele mai diverse pentru prepararea măștilor homemade. Iată 5 rețete, fiecare cu doar 3 ingrediente, pe care le poți pregăti acasă:

Mască cu aloe vera pentru ten cu acnee:

 • 2 linguri de miere;
 • 1 lingură gel de aloe vera;
 • 1/4 linguriță scorțișoară sau 1 linguriță turmeric pudră.

Mască cu aloe vera pentru ten uscat:

 • 2 linguri aloe vera gel;
 • 3 lingurițe ulei de migdale;
 • o banană medie, pisată.

Mască cu aloe vera pentru ten gras:

 • 1 lingură gel de aloe vera;
 • 1 linguriță de iaurt;
 • 1/2 linguriță zeamă de lămâie.

Mască cu aloe vera pentru ten sensibil:

 • 1 lingură aloe vera gel;
 • 1 linguriță de iaurt;
 • 1 linguriță zeamă de castravete.

Mască cu aloe vera pentru ten cu pete pigmentare:

 • 2 lingurițe gel de aloe vera;
 • 1 linguriță apă de trandafiri;
 • jumătate de castravete pisat.

Ingredientele fiecărei măști în parte se amestecă până la obținerea unei compoziții omogene care ulterior se aplică pe ten și se lasă să acționeze minim 10 de minute – maxim 20 de minute.

CONTRAINDICAȚII ALOE VERA

Aplicarea direct pe piele și administrarea internă a gelului de Aloe Vera sunt considerate a fi 2 modalități sigure de consum pentru orice persoană. În schimb, efecte secundare au fost înregistrate în cazul consumului de către anumite persoane a sucului de Aloe Vera, efecte ce sunt strâns legate de calitatea acestui tip de extract.

Astfel, pentru consumul intern se recomandă doar sucul de Aloe Vera purificat și decolorat care are un nivel scăzut de antrachinone. Așa cum am aflat împreună mai devreme, așa-numitele antrachinone sunt compuși cu acțiune puternic laxativă, iar prezența acestora într-o cantitate mare poate cauza diaree sau crampe. Mai mult, în urma unor studii clinice efectuate pe șoareci s-a constatat faptul că antrachinonele au efect iritant asupra intestinului și pot cauza tumori.

Așadar, dacă ai în plan urmarea unui tratament cu suc de Aloe Vera, asigura-te că acesta este procurat dintr-o sursă sigură și că produsul este unul purificat.

De asemenea, chiar dacă ești sigur în ceea ce privește calitatea sucului, există câteva situații în care consumul acestuia ar trebui evitat sau realizat sub supravegherea unui medic specialist, și anume:

 • în cazul persoanelor cu diabet care se află deja sub tratament pentru această afecțiune. Sucul de Aloe Vera poate interacționa cu anumite medicamente sau cauza hipoglicemie (scăderea bruscă a valorilor glicemiei);
 • în cazul persoanelor care consumă deja laxative;
 • în cazul femeilor însărcinate.

Indiferent de forma extractului care se dorește a fi consumat se recomandă consultarea unui medic înainte de începerea administrării, respectiv aplicarea pe o suprafață mică de piele în cazul gelului pentru identificarea unei eventuale reacții alergice.

Sursa: vegis.ro

Vitamina A – beneficii, surse si efecte secundare

Vitamina A a fost descoperita in anul 1913, insa abia in 1947 medicii au reusit sa o reproduca in laborator.

1. Ce este vitamina A. Informatii esentiale despre Vitamina A
a. Forme ale vitaminei A
b. Rolul si beneficiile vitaminei A in organism
c. Aportul zilnic necesar de vitamina A
d. Alimente ce contin vitamina A
e. Formule farmaceutice pentru vitamina A
f. Interactiunea vitaminei A cu alte medicamente sau vitamine

2. Deficienta de vitamina A in organism
a. Simptomele lipsei de vitamina A
b. Factorii de risc pentru deficienta de vitamina A
c. Prevenirea deficientei de vitamina A
d. Efecte secundare ale excesului de vitamina A

3. Utilizarea vitaminei A in cosmetica

4. Contraindicatii in administrarea vitaminei A

Informatii esentiale despre Vitamina A

Vitamina A este o vitamina liposolubila (solubila in grasimi), cu un rol esential in organismul uman. Vitamina A este o denumire generica, ce se refera la mai multe substante, printre care retinol, retinal, acid retinoic, retinoizi si cartenoizi.

Absorbtia acestei vitamine se realizeaza la nivelul intestinului subtire, in prezenta sarurilor biliare si a mineralelor.

Forme ale vitaminei A

Vitamina A este absorbita de organismul uman sub forma de retinol si se regaseste atat in regnul animal, cat si in cel vegetal. Mayo Clinic distinge doua forme de vitamina A:

● Retinoizi sau Vitamina A preformata – cum sunt retinolul sau acidul retinoic, pe care organismul le absoarbe din surse precum ficat, rinichi, oua sau lactate;
● Carotenoidele – cum este beta-carotenul (cea mai activa forma de vitamina A), pe care organismul il absorbe din legume, mai ales din morcovi, fructe de catina sau macese. Carotenoidele sunt provitamine (substante inactive), organismul fiind cel care le transforma in vitamina A.

Rolul si beneficiile vitaminei A in organism

O cantitatea suficienta de vitamina A asigura buna functionare a intregului organism. Este necesara pentru producerea rodopsinei – pigmentul responsabil de vederea crepusculara si nocturna – si sprijina sanatatea pielii, a unghiilor si a dintilor.

Vitamina A are efect antioxidant, tine nivelul colesterolului sub control, si ne ajuta sa stocam grasimi. Protejeaza in acelasi timp mucoasa bucala si digestiva, dar are grija si de sistemul respirator. Contribuie la dezvoltarea oaselor, sprijina sistemul imunitar si ne ajuta sa ne vindecam mai rapid in cazul unor infectii sau inflamatii.

Tocmai de aceea, medicii o prescriu in cazurile de rujeola, pentru o recuperare mai rapida si reducerea riscului unor complicatii.

Astfel, printre beneficiile si functiile vitaminei A amintim:alimente ce contin vitamina A

● Efect antioxidant puternic;
● Ne ajuta sa asimilam calciul;
● Sprijina vederea, mai ales vederea nocturna;
● Are grija de sanatatea unghiilor si a dermului;
● Sprijina formarea globulelor albe;
● Ajuta la formarea anticorpilor si sprijina sistemul imunitar;
● Sprijina sistemul digestiv;
● Sprijina sistemul reproducator;
● Ne ajuta sa distingem corect culorile.

Aportul zilnic necesar de vitamina A

Aportul zilnic necesar de vitamia A se calculeaza in functie de grupa de varsta:

● Aportul zilnic necesar de vitamina A pentru copii – sugarii au nevoie, zilnic, de 350 micrograme de vitamina A. Aportul creste la 400 de micrograme pentru copiii cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani. 450 de micrograme este necesarul zilnic pentru un copil cu varsta cuprinsa intre 4-6 ani. Pentru grupa de varsta 7-9 ani aportul creste la 500 de micrograme, iar pentru grupa 10-12 ani la 550 de micrograme;
● Aportul zilnic necesar de vitamina A pentru adolescenti – fete – fetele de 13-19 ani trebuie sa ia din alimentatie 600 de micrograme de vitamina A zilnic;
● Aportul zilnic necesar de vitamina A pentru adolescenti – baieti – baietii de 13-15 ani au nevoie de 700 de micrograme zilnic, in timp ce baietii de 15-19 ani, de 800 de micrograme;
● Aportul zilnic necesar de vitamina A pentru adulti – femei – 600 de micrograme;
● Aportul zilnic necesar de vitamina A pentru adulti – barbati – 800 de micrograme;
● Aportul zilnic necesar de vitamina A pentru varstnici (peste 75 de ani) – femei – 600 de micrograme;
● Aportul zilnic necesar de vitamina A pentru varstnici (peste 75 de ani) – barbati – 700 de micrograme;
● Aportul zilnic necesar de vitamina A pentru femei insarcinate sau care alapteaza – femeile gravide ar trebui sa isi ia din alimentatie 700 de micrograme de vitamina A zilnic, in timp ce proaspetele mamici, care alapteaza, au nevoie de 950 de micrograme.

Alimente ce contin vitamina A

Vitamina A se regaseste in mod natural in alimente de origine animala, cum sunt ouale, ficatul, pestele gras (ansoa, macrou, hering etc.), lapte si produse lactate nedegresate, cum sunt smantana sau untul.

vitamina A

Provitamina A se regaseste mai ales in legume si fructe verzi – spanac, salata verde, galbene – lamaie, grepfrut – sau portocalii – mango, portocale sau morcovi.

Formule farmaceutice pentru vitamina A

Suplimentele de vitamina A pot fi derivate din ulei natural din ficat de peste sau pot fi hidrosolubile, recomandate persoanelor cu intoleranta la ulei si celor care sufera de acnee. Vitamina A se regaseste si in compozitia suplimentelor de tip multivitamine, dar poate fi prescrisa de medic si in forma injectabila.

Uleiul de ficat de cod este una dintre cele mai bogate surse de vitamina A.

Vitamina A acida este folosita in creme si unguente antiacneice si impotriva ridurilor, eliberate numai pe baza de reteta.

Interactiunea vitaminei A cu alte medicamente sau vitamine

Vitamina A isi exercita cel mai bine efectele in combinatie cu vitaminele B, D si E, dar si in prezenta calciului, a fosforului si a zincului. Poate deveni insa inactiva daca este alaturata cu fierul sau cuprul.

Medicamentele prescrise pentru reducerea colesterolului pot scadea absorbtia de vitamina A. In acest caz, medicul va poate recomanda suplimentarea cu Vitamina A.

Vitamina A naturala si provitamina A nu sunt distruse prin prepararea termica a alimentelor.

Deficienta de vitamina A in organism

Carenta de vitamina A se numara printre cauzele principale ale pierderii vederii, mai exact a diminuarii acuitatii vizuale la intuneric. Alte semne pot include incetinirea cresterii, in cazul copiilor, sau probleme ale aparatului reproducator, la adulti. Uscarea pielii, infectiile frecvente si gingivita pot fi legate de o deficienta de vitamina A.

Carenta grava de vitamina A poate cauza anemii severe sau chiar deces.

Simptomele lipsei de vitamina A

Cele mai grave simptome ale lipsei de vitamina A sunt:

● Scaderea acuitatii vizuale – daca dioptriile variaza mult de la un an la altul, este foarte posibil sa aveti o carenta de vitamina A in organism. Aceasta vitamina este esentiala insa pentru toate functiile ochilor. Mai mult, in lipsa ei nu am putea vedea. Printre simptomele timpurii ale problemelor oculare cauzate de lipsa de vitamina A includem senzatie de mancarime la nivelul ochilor, senzatie de arsura si inflamarea pleoapelor;
● Probleme la nivelul aparatului digestiv – in lipsa unei cantitati optime de vitamina A, tractul digestiv se usuca, secretia sucurilor digestive fiind semnificativ redusa. Creste astfel riscul unor infectii intestinale si a diareei;
● Aspect imbatranit al pielii – deficienta de vitamina A provoaca uscarea pielii, care devine dura si solzoasa. In plus, lipsa unui aport optim de vitamina A provoaca ingrosarea straturilor de keratina de la nivelul palmilor si talpilor, iar pielea de pe brate, coapse si fese are aspect de „piele de gaina“;
● Infectii la nivelul sistemului respirator – in lipsa unei cantitati suficiente de vitamina A in organism, nasul, gatul sau bronhiile devin uscate si aspre, tractul respirator fiind astfel supus la infectii grave;
● Boli ale aparatului reproductiv – un aport scazut de vitamina A poate duce la metaplazie (transformarea morfologica si functionala a unui tesut) scuamoasa la nivelul grandelor sexuale, vezicii, uterului, pelvisului etc. La femei poate provoca si vaginita;
● Deficienta de vitamina A in timpul sarcinii – o carenta severa de vitamina A in timpul sarcinii poate duce la avort spontan.

Factorii de risc pentru deficienta de vitamina A

Printre factorii de risc care pot duce la o deficienta se vitamina A in organism amintim:

● Consumul de alcool – vorbim despre abuzul de alcool, care duce la deficite de vitamina A si zinc si provoca o un lung sir de dereglari in organism, printre care pierderea simtului gustativ si olfactiv, disfunctii sexuale sau nictalopie (orbul gainilor in termeni populari sau orbirea pe timp de noapte). Combaterea deficitului va ameliora aceste simptome;
● Alimentatia deficitara – cea mai frecventa cauza a deficitului de vitamina A este malnutritia. Vegetarienii sau persoanele care consuma putina carne si produse de origine animala prezinta cel mai mare risc;
● Lipsa alaptarii la san – laptele matern este cea mai importanta sursa de vitamina A pentru sugari. Copiii care nu sunt alaptati prezinta un risc mai mare de a dezvolta un deficit de vitamina A;
● Sarcina – o deficienta poate aparea si in timpul sarcinii, pentru ca organismul unei femei gravide consuma o cantitate mai mare de vitamine si minerale. Este recomandata o alimentatie bogata in legume si fructe. Suplimentele alimentare se vor lua in aceasta perioada numai la recomandarea medicului, pentru ca vitamina A poate provoca malformatii congenitale ale fatului.

Prevenirea deficientei de vitamina A

Cea mai buna metoda pentru a preveni o deficienta de vitamina A este o dieta echilibrata, din care sa nu lipseasca ficatul, lactatele, fructele si legumele verzi, galbene si portocalii.

Efecte secundare ale excesului de vitamina A

Excesul de suplimente de vitamina A poate avea efecte grave in organism. Reactiile adverse ale hipervitaminozei A sunt pierderea in greutate si anorexia, greata, varsatui, stari de lesin, iritabilitate, stare sub-febrila, uscarea si descuamarea pielii si a mucoaselor, prurit, alopecie, uscarea parului, cefalee, dureri la nivelul oaselor si articulatiilor, tulburari de vedere etc. Simptomele vor disparea treptat, dupa oprirea administrarii suplimentelor, insa pot persista timp de cateva saptamani.

Hipervitaminoza A poate avea si efecte acute, printre care: varsaturi, diaree, vedere dubla, somnolenta, ameteli, sangerari la nivelul gingiilor, stari de confuzie, hipertensiune, caderea parului, stomatita etc. Aceste simptome, specifice supradozajului, apar dupa aproximativ 6 ore de la ingestia unor doze foarte mari de vitamina A.

Utilizarea vitaminei A in cosmetica

Pentru ca sustine mai ales sanatatea dermului, vitamina A este folosita foarte des in industria cosmetica.

Vitamina A controleaza nivelul de sebum produs, reducand astfel inflamatiile de la nivelul pielii. In combinatie cu vitaminele E sau C, aceasta poate estompa complet urmele acneei.

Tot vitamina A stimuleaza si productia de colagen, fiind folosita astfel in produse care atenueaza semnele imbatranirii pielii – odata cu varsta, dar si in urma expunerii la soare.

vitamina A in cosmetica

Cremele imbogatite cu vitamina A pot reda stralucirea si luminozitatea tenului. Este compatibila cu toate tipurile de ten, insa recomandata de dermatologi mai ales pentru piele matura si uscata sau pentru tenul mixt si gras, cu tendinte acneice.

Este un antioxidant foarte eficient si lupta impotriva radicalilor liberi, atenueaza cearcanele si reduce aspectul de piele iritata. Cremele imbogatite cu vitamina A hidrateaza si catifeleaza pielea.

Datorita efectelor benefice la nivelul pielii, este prescrisa si in tratamentul unor afectiuni precum psoriazisul.

Contraindicatii in administrarea vitaminei A

Suplimentele de vitamina A trebuie administrate cu prudenta pacientilor cu ciroza si alte afectiuni hepatice, inclusiv hepatita virala, celor care sufera de alcoolism cronic sau insuficienta renala in faza cronica.

In timpul sarcinii suplimentarea de vitamina A este recomandata, insa doar sub indrumarea medicului ce monitorizeaza sarcina.

Vitamina A este esentiala pentru functionarea corecta a organismului, fiind benefica mai ales pentru piele si sanatatea ochilor. Suplimentele de vitamina A se administreaza doar la nevoie, la recomandarea medicului, in urma analizelor de rutina anuale.

Sursa foto: Shutterstock.com

Autor: Echipa editoriala Secom.ro

5 modele de canapele inedite pentru un living modern

Designerii de interior inteleg nevoia omului modern de originalitate si noutate, altfel nu ar fi conceput urmatoarele modele de capele inedite, surprinzatoare, total iesite din comun si cu multa personalitate. Daca visezi la un living „altfel”, probabil ca una din canapelele de mai jos este tocmai ce ai nevoie.

Cine ar fi crezut ca o canapea poate fi exemplul perfect al evadarii din cotidian? Modelele de canapele inedite de mai jos iti arata cum poti beneficia de un living original, practic si demn de admiratia musafirilor!

1. Canapeaua cu structura moleculara

Tot universul este constituit din molecule, inclusiv canapeaua din living. De aceea, designerul Animi Causa s-a gandit sa exprime intocmai aceasta realitate biofizica in modelul canapelei „Feel Seating System”, constituit din 120 de „bile” moi acoperite de o fibra elastica. Canapeaua nu este doar extrem de confortabila, ci poate fi „modelata” in diverse forme creative.

Pret: 7.950 de dolari, pe animicausa.com.

2. Canapeaua „Flexible Love”

Canapeaua „Flexible Love” este scaun, fotoliu si canapea, adica un corp de mobilier cu structura unui acordeon, conceput din lemn si hartie. Piesa inedita de mobilier poate lua multitudine de forme, inclusiv pe format circular, prin simpla tragere a capetelor sale.

Pret: 347 dolari/615 dolari, in functie de dimensiune, pe ww2.flexibleloveuk.co.uk.

3. Canapeaua in forma de animale

Maestrul tapiter italian Rodolpho Rocchetti este cunoscut pentru piesele de mobilier creative pe care le realizeaza la fabrica din Roma. Canapelele sale in forma de animale se bucura de un succes incredibil in randul iubitorilor de necuvantatoare, intrucat sunt realizate cu umor si pricepere, din blana artificiala moale ca matasea.

Pret: se comunica odata cu comanda, pe tappezzeriarocchetti.com.

4. Canapeaua Lego

Iubitorii jocului clasic al copilariei vor simti o exaltare interioara cu singuranta, la vederea canapelei Lego concepute de designerii Thierry Nahon si Philippe Landecker. In ciuda formatului geometric in linii drepte, piesa de mobilier se anunta a fi moale ca puful.

Pret: fiecare piesa Lego a canapelei modulare costa 20-55 dolari;

5. Canapeaua iluminatoare

Utilizata corect, aceasta canapea inedita poate crea o atmosfera placuta si romantica in living. Designerul japonez Waazwiz a folosit vopsea acrilica pentru conceperea modelului cu efect relaxant asupra sistemului nervos.

Pret: se comunica odata cu comanda, pe prezi.com.

Sursa foto: freshome.com

Sursa: casa.acasa.ro

Avocado: ce beneficii are si cum sa il mananci

Avocado este un fruct satios, cu o pulpa cremoasa si densa. Bucataria moderna i-a descoperit versatilitatea, iar datorita gustului si aromei placute, il integreaza in diverse retete, unele dintre ele chiar si pentru mancare gatita.

Parerile sunt impartite in privinta gustului, insa nimeni nu poate contesta beneficiile acestuia pentru sanatatea noastra. Iti dezvaluim astazi cele mai importante dintre ele.

Avocado – continut nutritional

Avocado este o sursa excelenta de grasimi mononesaturate, sanatoase pentru sistemul cardiovascular. Probabil ai observat ca in multe alte articole de pana acum ti-am spus ca organismul nostru are nevoie de toate tipurile de substante, inclusiv grasimi. Important este ca acestea sa fie de calitate, cum sunt cele din avocado. Grasimile mononesaturate, de pilda, combat rezistenta la insulina si regleaza nivelul de glucoza din sange.

Pe langa grasimi mononesaturate, avocado contine si multe vitamine si minerale: vitaminele A, C, D, E, K, vitamina B6, vitamina B12, acid folic, potasiu, luteina si antioxidanti. Ca sa pastrezi cat mai multe dintre aceste substante, iti recomandam sa consumi avocado crud sau gatit foarte putin, la aburi sau la cuptor.

Valori nutritionale pentru o jumatate de avocado (aproximativ 68 g):

Calorii: 113

Fibre dietetice: 4,6 g

Grasimi: 10 g

Carbohidrati: 6 g

Zahar: 0,2 g

Acid folic: 15% din doza zilnica recomandata (DZR)

Potasiu: 10% DZR

Vitamina K: 19% DZR

Vitamina B6: 9% DZR

Magneziu: 6% DZR

Ce efecte benefice are avocado

Grasimile mononesaturate pe care le laudam mai sus, impreuna cu acidul oleic, fac din avocado un aliat al sistemului cardiovascular sanatos. Consumul de avocado scade colesterolul, regleaza tensiunea arteriala, reduce riscul de infarct si de accident vascular cerebral, fluidizeaza sangele si impiedica formarea cheagurilor de sange.

Avocado are beneficii si pentru sistemul nervos, imbunatatind atentia si memoria. Ne ajuta sa luptam impotriva stresului, iar acidul folic pe care il contine este esential pentru dezvoltarea optima a celulelor si a tesuturilor din creier.

Numarul mare de vitamine si minerale sustine un sistem imunitar sanatos si puternic. In plus, avocado ajuta la o recuperare mai rapida in perioadele de convalescenta si este recomandat si copiilor, fiind extrem de hranitor si usor de digerat. Poate fi inclus in alimentatia bebelusilor sub forma de piure, dupa varsta de 8 luni.

Avocado are si efecte antibacteriene, anticancerigene, contribuie la sanatatea oaselor, ochilor, dintilor si pielii. Poate diminua simptomele neplacute ale afectiunilor digestive si regleaza tranzitul intestinal.

Desi ai tot auzit cuvantul „grasimi” in acest articol, trebuie sa stii ca avocado te ajuta sa slabesti. Fiind atat de consistent, te vei satura cu o cantitate mai mica de mancare, insa suficient de nutritiva incat sa nu ai ulterior probleme digestive sau carente de vitamine si de minerale.

Pe langa faptul ca te ajuta sa fii mai slaba, avocado te scapa si de riduri. Vitamina E si alte substante din compozitia lui stimuleaza productia naturala de colagen si hidrateaza pielea in profunzime, cu uleiuri si grasimi de calitate.

Cum sa alegi si sa prepari avocado

Pentru a fi gustos si usor de preparat, avocado trebuie sa fie foarte bine copt. Asadar, fie il cumperi deja copt, fie il mai lasi cateva zile in fructiera pentru a-i oferi ragaz sa se coaca.

Atunci cand este copt si perfect pentru consum, avocado are o textura moale – apasa usor cu degetele coaja de avocado si, daca simti ca are o consistenta usor moale, este copt.

In ceea ce priveste modalitatile in care poti consuma avocado, variantele sunt nenumarate. Avocado poate fi consumat crud, dupa ce il pasezi cu o lingurita, si il amesteci cu putina zeama de lamaie, sare, ceapa si patrunjel – astfel, obtii renumitul sos guacamole. Ideal pentru micul dejun, dar si pe post de gustare intre mese ori aperitiv, guacamole este extrem de gustos, dar si foarte satios.

Avocado poate fi taiat felii si folosit in salate sau pe post de ingredient in smoothie-uri.

Daca vrei sa prepari deserturi raw-vegane, e bine sa stii ca avocado poate inlocui cu succes untul in preparate precum negresa raw-vegana sau briosele.

Sursa: doc.ro

TERAPIA PRIN MUZICĂ

CE ESTE TERAPIA PRIN MUZICĂ?

Terapia prin muzică se referă la folosirea muzicii sau a elementelor muzicale (sunet, ritm, melodicitate, armonie) într-un cadru individual sau de grup, pentru a facilita comunicarea, relațiile sociale, motivarea, învățarea, exprimarea și alte obiective terapeutice care ajută persoana să ajungă la bunăstare mintală.

Obiectivele tipice ale terapiei prin muzică sunt: rezolvarea conflictelor interne, relaxarea, gestionarea emoțiilor, creșterea conștientizării de sine, auto-exprimarea, rezolvarea problemelor interpersonale, dezvoltarea de relații sănătoase, depășirea traumelor, modificarea stilului de gândire, schimbarea comportamentelor, percepția sensului și împlinirii în viață.

BENEFICII ALE TERAPIEI PRIN MUZICĂ

Muzica poate fi o formă de exprimare imediată în situațiile în care cuvintele sunt mai greu de găsit sau sunt percepute ca periculoase. Muzica permite exprimarea unor emoții negative, precum furia, frica, tristețea. Actul producerii spontane și libere a muzicii exprimă sinele persoanei și este o formă de comportament care oferă informații directe despre motivația acesteia, din care celelalte persoane din grupul terapeutic pot simți ce se află dedesubtul acțiunilor și experienței sale.

Ca răspuns la muzică poate fi trăită o gamă foarte largă de emoții, idei și sentimente, care fac apoi obiectul discuțiilor de grup. Discuțiile despre muzică și sentimente facilitează clarificarea experiențelor și permit participanților și terapeutului să se gândească la semnificațiile procesului muzical/ terapeutic. Pentru unele persoane însă, poate fi imposibil să analizeze muzica prin cuvinte și pentru acestea, experiența muzicală propriu –zisă are un efect terapeutic.

Un alt beneficiu al muzicii în terapie vine din universalitatea sa:  ritmul, sunetul, timbrul și melodia sunt întâlnite  peste tot în lume și cu toții avem o relație cu muzica, care exprimă o parte din ceea ce suntem. Muzica are puterea de a aduce oamenii laolaltă ca și grup și comportamentul muzical creează un adevărat fenomen social care se întâlnește pretutindeni.

În terapia prin muzică se exprimă imaginația și creativitatea persoanei, iar muzica și emoțiile fuzionează.

CUM SE DESFĂȘOARĂ O SESIUNE?

Experiența muzicală utilizată în terapie poate lua diverse forme:

Improvizația – Presupune producerea spontană a muzicii, cu instrumente de percuție sau de suflat care nu necesită cunoștințe muzicale anterioare pentru a fi utilziate. Improvizația este stimulată și ghidată de sentimentele, ideile, imaginile, amintirile pe care participanții și terapeutul le-au identificat ca și teme de explorat în terapie. Participanților li se poate cere să aleagă titluri sau să discute despre bucățile de improvizație pe care le-au produs, legându-le de situațiile lor personale. Sunetele și elementele muzicale create spontan devin mijlocul și focusul de comunicare, expresie și reflecție dintre participanți și terapeut.

Audiția – Este o metodă prin care terapeutul selectează piese pe care participanții le ascultă, în funcție de istoricul, dispoziția emoțională și obiectivele terapeutice ale acestora. Poate fi combinată cu imageria ghidată, adică exerciții de vizualizare pe fond muzical. Există o conversație inițială în grup, apoi audiția muzicală, inducerea relaxării și discuția de reflecție de la sfârșitul ședinței.

Reproducerea sau compoziția – Se referă la folosirea muzicii deja existente în terapie, prin reproducerea sau interpretarea unor selecții muzicale sau la crearea unui produs muzical specific: scrierea de piese, versuri, bucăți instrumentale, crearea unor produse audio sau video. Experiența astfel creată poate fi utilizată pentru a exprima anumite emoții, pentru a disputa gânduri sau pentru a crea interacțiuni de grup care pot facilita rezolvarea unor probleme.

Sursa: minteforte.ro