Category Archives: Călătorii

Destinații de vacanță: SULINA

Cel mai estic oraș din Uniunea Europeană, Sulina, este în fiecare an în luna mai și nu numai, invadat de turiști.

Un eveniment inedit a atras oameni din toate colțurile țării, făcând parte dintr-un lung șir de acțiuni, organizate în Delta Dunării.

Unul dintre punctele de atracție este Cimitirul Maritim al orașului Sulina care chiar merită să-l vizitați, aici fiind înmormântați, marinari străini, prințese, funcționari europeni, oameni de diverse confesiuni și chiar un pirat, de la care a si plecat ideea organizarii evenimentului.
De fapt, un festival vesel, numit „Parastasul piraților nepomeniți”.

Ideea organizării Parastasului piraților, aparține unui bucureștean de prin părțile locului și îndrăgostit de Sulina, pe nume Gelu Tușu. “Am ajuns întâmplător aici și am vizitat cimitirul. Am întrebat dacă cineva a făcut parastas personalităților și personajelor din cimitirul din Sulina. Mi s-a răspuns că n-au pe nimeni aici. Bun, dacă n-au pe nimeni eu vin și fac parastasul. Ideea mi-a venit acum cativa ani. Cu fiecare ediție vin din ce în ce mai mulți turiști și asta nu poate decât să mă bucure și sper ca și autoritățile publice locale să înțeleagă ce se întâmplă aici.”

Sărbătoarea începe cu o slujbă de pomenire în Cimitirul Maritim ținută de preoții locului. Imediat după, oaspeții sunt poftiți la câte o porție de fasole cu ciolan și nelipsitul borș de pește din Delta Dunării.
Sărbătoarea continuă pe faleza orașului, iar la doar câțiva pași de plaja sălbatică a localității pe scena Parastasului piraților, au loc o mulțime de evenimente și acțiuni artistice.
Sunt pomeniți și sărbătoriți cei îngropați aici, în cimitirul în care se află singurul mormânt din Europa pe care se găseşte celebrul semn al piraţilor: craniul cu două oase încrucişate.

De la an la an, numărul turiștilor atrași de ineditul eveniment este din ce în ce mai mare. În lipsa locurilor de cazare, mulți turiști au găsit găzduire la Crișan, fiind aduși cu ambarcațiunile.
În acest an “Parastasul Piraților Nepomeniți”, se va desfășura, în perioada 12-13 mai.
”Ținuta nu este obligatorie, că pirații nu judecă fashion, dar unii dintre noi vom veni costumați, deci să nu vă speriați!” au anunțat organizatorii evenimentului.

Vineri, 12 mai: petrecere pe plaja din Sulina.
Sâmbătă, 13 mai: masă mare de pomenire la Cimitirul Maritim din Sulina.
Cu preot, cu ceaune cu mâncare, rom, alte licori și numai vorbe de bine.
Seara va fi petrecere pe plajă, cu participarea trupelor Vița de Vie, Proconsul, White Mahala, Mihai Mărgineanu & Band.
Intrarea este liberă !

Delta rămâne o destinație sigură, liniștită și care poate îndeplini visul de vacanță ale oricărui turist responsabil.

DESTINAȚII DE VACANȚĂ : IAŞI

Dacă nu ai luat în calcul pană acum, orașele românești pot fi destinații pentru vacanță sau city break. Îți vom arăta în cele ce urmează, ce poți face într-un city break la Iasi. De ce ar trebui să incluzi pe listă, orașul celor șapte coline ?

Ce poţi să vizitezi?

Orașul Iași are foarte multe atracții turistice, iar dacă ești genul atras de cultură, atunci nu vei vrea să ratezi sub nicio formă Casa diaconului Ion Creangă din Iași, “Teiul lui Eminescu” sau Muzeul Mihai Eminescu. Trebuie sa vezi Teatrul Național Vasile Alecsandri care a fost prima clădire electrificată din Iași, Palatul Culturii, Universitatea Alexandru Ioan Cuza de pe dealul Copou și Biblioteca Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” – declarată în 2022 drept cea mai frumoasă din lume.

Esti genul care caută liniștea lăcașurilor de cult ? Și în acest caz, ai nimerit în locul cel mai potrivit; în Iași există peste 70 de biserici și mănăstiri, iar 30 dintre ele sunt declarate monumente istorice. Probabil că nu vei avea timp să le vizitezi pe toate, însă nu rata Catedrala Mitropolitană cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Catedrala romano-catolică “Sfânta Fecioară Maria”, Mănăstirea “Sfinții Trei Ierarhi”, Mănăstirea Golia sau Biserica Barboi.

Clătește-ți ochii în Parcul Copou și apoi cu câteva bijuterii naturale oferite de Grădina Botanică Anastasie Fătu, prima grădină botanică din România , unde ai să găsești aproape 800 de soiuri de trandafiri nobili și mii de specii de plante, ceea ce o face să fie inclusă în fruntea topurilor cu obiective turistice din Iași. Râpa galbenă sau Esplanada Elisabeta este o zonă cu diferență de nivel situată la poalele dealului Copou, fiind străbătut de numeroase izvoare subterane. Acesta constituia unul dintre locurile de intalnire dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. 

Și nu uita că în zona pietonală – Bulevardul Ștefan cel Mare, vei găsi plăcinte poale-n brâu cum n-ai să mai întâlnești în altă parte, pârjoale moldovenești și tochitura moldovenească.

V-am sugerat doar câteva dintre cele peste 25 obiective turistice ale orașului.

Iașiul vă așteaptă !

DiscoverEU: înscrierile sunt deschise pentru 2023!

Au început înscrierile de primăvară la DiscoverEU, în cadrul cărora 35 000 de tineri vor primi un permis gratuit de călătorie de cale ferată cu care pot explora Europa.

 

Pentru a putea câștiga un permis de călătorie, tinerii sunt invitați să se înscrie pe Portalul european pentru tineret, să răspundă la un quiz alcătuit din 5 întrebări și la încă o întrebare suplimentară (drept criteriu de departajare în caz de scoruri egale). Candidații selectați născuți în perioada 1 iulie 2004-30 iunie 2005 vor putea călători în Europa pentru o perioadă de până la 30 de zile în cursul perioadei de călătorie cuprinse între 15 iunie 2023 și 30 septembrie 2024. Runda de înscrieri este deschisă candidaților din Uniunea Europeană și din țările terțe asociate la programul Erasmus+, precum Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. Înscrierile se vor încheia la 29 martie.

Reprezentanța Comisiei Europene în România lansează campania „Discover EU / Discover your skills”

Am adunat experiențe ale tinerilor români care au călătorit, până în prezent, cu „trenul” DiscoverEU în toată Europa. Poveștile fac referire atât la experiențele trăite în aventura lor în Uniunea Europeană, cât și la competențele deprinse pe parcursul călătoriei.

„Uniunea Europeană este un proiect al păcii, și tocmai de aceea investim constant în noile generații de tineri, care duc mai departe visul european. Astăzi se deschide o nouă rundă de înscrieri pentru un loc în „euroaventura” DiscoverEU. Ce înseamnă acest lucru? Tinerii pot câștiga un permis gratuit de călătorie în Europa, pentru a explora, timp de 30 de zile, Europa și patrimoniul său cultural bogat. Până în prezent, peste 8300 de tineri români au beneficiat de un astfel de permis de călătorie. Tinerii, precum Daniela, Mihaela, Cosmin, Ioan, Mihai și mulți alții, sunt proprietarii viitorului Europei!”, a declarat Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Interviurile cu tinerii călători sunt publicate pe website-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România, și vor fi publicate gradual și pe paginile de Facebook și Instagram ale Reprezentanței și pe pagina de Facebook Spațiul Public European.

„Călătoria DiscoverEU e ocazia perfectă să dezvolți și să dobândești competențe și abilități. Pe mine m-a ajutat să îmi îmbunătățesc abilitățile sociale. În plus, mi-am exersat competențele lingvistice și m-am întors acasă cu mai multă experiență în gestionarea unui buget”, a povestit Mihaela Mitrache, o tânără care a călătorit anul trecut prin Europa cu DiscoverEU.

Context

70.000 de tineri din toată Europa au șansa de a descoperi Europa și de a-și îmbogăți competențele chiar în Anul European al Competențelor – European Year of Skills.

Pe tot parcursul anului 2023, Comisia, Parlamentul European, statele membre, partenerii sociali, serviciile publice și private de ocupare a forței de muncă, camerele de comerț și industrie, furnizorii de educație și formare, lucrătorii și întreprinderile vor colabora pentru a promova dezvoltarea competențelor, care va duce la îmbunătățirea perspectivelor profesionale și de viață pentru cetățeni.

Acest lucru va permite Europei să devină mai competitivă prin stimularea forței sale de muncă și prin asigurarea faptului că transformarea verde și cea digitală și redresarea economică sunt echitabile și juste din punct de vedere social.

Citește despre experiențele tinerilor români care au călătorit până în prezent cu trenul DiscoverEU, pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.