Category Archives: Utile

Prajitura Alba ca Zapada

Prajitura Alba ca Zapada sau prajitura Lamaita, o prajitura de casa populara pentru aroma de lamaie si fragezimea foilor de casa. Cum se face prajitura Alba ca Zapada super cremoasa?

La fel ca prajitura Mozaic sau prajitura Tosca, aceasta prajitura a fost considerata intotdeauna un desert fin de sarbatoare sau cu care sa-ti impresionezi musafirii dar si o prajitura spornica. Foile prajiturii Alba ca Zapada erau facute pe dosul tavii si intotdeauna contineau amoniac in detrimentul prafului de copt, respectiv bicarbonat de sodiu. Se poate spune ca amoniacul este vedeta foilor de casa intrucat acesta este „vinovatul” pentru cele mai fragede foi.

Amoniacul nu este cel mai iubit afanator si asta pentru ca are un miros intepator de pipi. Se simte mai mult in timpul coacerii foilor dar doar in acel moment daca se adauga o cantitate potrivita. Asa ca nu va faceti probleme, acest miros se pierde cu totul in momentul in care foile se racoresc. Si in aceasta reteta nici nu este cazul intrucat folosim o cantitate micuta, doar cat sa fragezeasca foile! Pe pliculetul de 7 gr de amoniu pentru prajituri se recomanda sa folositi 7 g pentru 500 g de faina. Noi avem 600 g dar folosim tot 7 g de amoniu.

Desigur ca se poate folosi bicarbonat de sodiu sau praf de copt insa nu veti obtine acelasi rezultat. Sunt afanatori diferiti! Foile acestei prajituri se pregatesc neaparat cu amoniac! Modul in care coaceti foile este la alegerea voastra, puteti sa le coaceti pe dosul tavii asa cum procedau mamele si bunicile noastre sau puteti sa le coaceti in tava cu o hartie de copt sub. Mult mai usor si mai practic!

Foile prajiturii Alba ca Zapada trebuie sa fie albe. Ouale folosite nu influenteaza culoarea foilor atat de mult, fie ca aveti la indemana oua din comert sau oua de casa.

Crema prajiturii Alba ca Zapada are si ea un secret! Aceasta trebuie pregatita cu unt cu procentaj mare de grasime, cele mai bune rezultate le veti obtine cu un unt cu 80 – 82% grasime. Nu folositi margarina si nici un unt de calitate inferioara! Prajitura Alba ca Zapada este o prajitura spornica si trebuie odihnita la frigider cel putin 24 de ore pentru fragezirea foilor si nu in ultimul rand, imprietenirea aromelor. Aceasta perioada de timp insa poate transforma crema de lamaie intr-o crema intarita care isi pierde finetea in cazul in care folositi margarina sau un unt care lasa apa.

Un alt aspect important in pregatirea cremei este modul in care se amesteca baza de crema cu untul. Cele doua trebuie sa fie la aceeasi temperatura si cum baza trebuie racita la temperatura camerei, untul trebuie si el sa fie la aceasta temperatura. Asadar, scoate untul din timp de la frigider!

Prajitura Alba ca Zapada pregatita dupa reteta clasica nu are crema pe ultima foaie si este pudrata cu zahar. Noi am ales sa impartim crema astfel incat sa acoperim si ultima foaia ca la final sa o decoram cu nuca de cocos. In acest mod si ultima foaie va fi la fel de frageda si aromata ca primele iar stratul de cocos va crea impresia de zapada. Daca insa alegeti sa pudrati ultima foaie cu zahar, impartiti crema in doua parti aproximativ egale in loc de trei.

PREPARARE – 1 hr
GATIRE – 10 mins
TIMP TOTAL – 1 hr 10 mins
FEL – Desert
BUCATARIE – Romaneasca
PORTII – 48 felii
CALORII – 143 kcal

Sursa: adygio.com

Top 12 cele mai bune preparate de mâncare thailandeză

Thailanda este renumită pentru bucătăria sa delicioasă. Și pe bună dreptate!

1. Guay Teow (supă de tăiței)

Guay Teow mâncare thailandeză
Foto: nyonyacooking.com

Guay Teow este, fără îndoială, una dintre cele mai populare mâncăruri thailandeze și poate fi găsită aproape oriunde. Guay teow descrie orice fel de supă de tăiței. Poate fi făcută cu carne de pui, carne de porc sau carne de vită, precum și din fidea de orez sau fidea de ouă.

De cele mai multe ori, restaurantele adaugă în supă găluște sau chifteluțe. Acest preparat merge bine cu o selecție de condimente, precum: zahăr, ardei iute, suc de lămâie și sos de pește. Guay Teow poate fi consumată în orice moment al zilei, dar este, la fel de bine, o gustare nocturnă deosebit de gustoasă.

2. Tom Yum Goong (supă de creveți picanți)

Tom Yum Goong
Foto: kammanmarket.com

O supă îndrăzneață, aromată și picantă. Tom Yum Goong conține ingrediente thailandeze, precum lemongrass, ardei iute, galangal, frunze de lime kaffir, varză, suc de lime proaspăt și sos de pește. La acestea se adaugă creveți proaspeți, ciuperci și cremă de nucă de cocos (pentru versiunea cremoasă).

3. Yum Talay (salată picantă cu fructe de mare)

yum talay
Foto: thaifoodrecipemenu.blogspot.com

Această salată mixtă cu fructe de mare nu este doar delicioasă, ci și sănătoasă. În funcție de locul în care te afli, salata poate conține orice combinație de calamar, creveți, midii, scoici sau carne de crab. La acestea se adaugă roșii, ceapă și tăiței de orez.

4. Larb (salată picantă)

larb salata thai
Foto: taste.com.au

Larb este o salată cu carne sau ciuperci și mentă, care provine din provincia Isan (din nord-estul Thailandei), fiind caracteristică populației de origine laoțiană. Larb se poate prepara într-o varietate de stiluri – cu pui, carne de porc sau ciuperci. Nu este recomandată pentru cei care nu fac față condimentelor puternice, deoarece de regulă este foarte picantă.

5. Pad Thai (tăiței prăjiți thailandezi)

pad thai mâncare thailandeză

Pad Thai este una din mâncărurile specifice Thailandei, fiind recomandată turiștilor începători într-ale bucătăriei thailandeze. Pad Thai e un preparat cu tăiței prăjiti, care se face (de regulă) cu creveți sau carne de pui, opțiunea vegetariană fiind și ea destul de populară. Se găsește la fiecare colț de stradă, este ieftin și gustos.

6. Khao Pad (orez prăjit)

khao pad
Foto: samuiholiday.com

Khao Pad-ul poate fi comparabil cu dragostea României pentru mici, fiind un preparat tipic thailandez, care se traduce prin „orez prăjit”. Acesta este, de altfel, și ingredientul principal, la el adăugându-se ouă și ceapă. Preparatul vine împreună cu felii de castraveți (ca garnitură), peste care se aruncă multe condimente – în funcție de preferințe.

7. Panang (curry thailandez)

panang curry thailandez
Foto: paintthekitchenred.com

Panang este un  preparat mai blând decât celelalte corespondențe curry din Thailanda. Din acest motiv, acesta rămâne o mâncare populară pentru turiștii care sunt mai rezervați când vine vorba de condimente picante. Panang curry este servit împreună cu creveți, deși opțiunile vegetariene sunt și ele populare.

8. Khao Soi (supă de tăiței cu cocos și curry)

Khao Soi
Foto: Pixabay

Khao Soi este un preparat specific zonei de nord a Thailandei – o supă de tăiței cu cocos și curry, inspirată de gastronomia din Burma. Disponibilă în variante cu pui, carne de vită, carne de porc sau vegetariană, acesta supă delicioasă are o bază bogată de nucă de cocos cu curry, tăiței din ouă, la care se adaugă o garnitură de tăiței prăjiți, frunze de muștar murate, ceapă roșie, lime și ardei iuți prăjiți în ulei. Khao Soi ar trebui să fie pe lista tuturor călătorilor care vizitează nordul Thailandei, în special zona Chiang Mai.

9. Kai Med Ma Muang (pui cu caju)

Kai Med Ma Muang
Foto: theparadethai.com

Kai Med Ma Muang este apreciat atât de localnici, cât și de străini. E un preparat dulce și aromat, care conține pui stir-fry cu semințe de caju, sos de soia, miere, ceapă, ardei iute, piper, ciuperci – practic orice legumă pe care o ai la dispoziție. Simplu, dar foarte gustos.

10. Kai Jeow (omletă thailandeză)

Kai Jeow
Foto: archanaskitchen.com

Kai Jeow este una dintre cele mai simple mâncăruri thailandeze. Cu toate astea, este bogată în proteine, putând să joace rolul unui preparat principal sau al unui antreu. Kai Jeow este servită pe un pat de orez, împreună cu sos de chili dulce. Dacă vrei și legume în omletă, cere un „kai jeow pak”. Iar dacă ai venit prima oară în Thailanda și nu îți place „jok” (supa thailandeză de orez) ca mic dejun, kai jeow poate fi o modalitate foarte bună de a-ți începe ziua.

11. Kao Niew Ma Muang (mango și orez lipicios)

mâncare thailandeză mango sticky rice
Foto: Pixabay

Te tentează un desert? Încearcă această combinație între mango și orez lipicios – cel mai popular desert thailandez. Kao niew ma muang (sau Mango Sticky Rice) este un preparat simplu, dar extrem de delicios, în special datorită soiului de mango galben. E făcut din orez lipicios și felii proaspete de mango, la care se adaugă  lapte dulce.

12. Pad See Ew (tăiței groși)

mâncare thailandeză
Foto: recipris.com

Acest preparat conține fidea de orez, prăjită într-un sos de soia gros, împreună cu pui, carne de porc sau carne de vită, precum și broccoli sau varză chinezească. O alegere gustoasă, dar prudentă, și o opțiune excelentă pentru cei care nu fac față altor preparate thailandeze. Gurmanzii care vor să facă lucrurile mai interesante pot adăuga fulgi uscați de chili, oțet sau… ambele.

Feature foto: kozykornerglendale.com

Sursa: chilipepper.ro

Dus cu scurgere in pardoseala. Noua tendinta la amenajarea unei bai

Daca in sezoanele trecute baile cu cabina de dus erau la mare cautare, multi oameni renuntand la clasica cada, acum a aparut o moda noua si anume in loc de cabina de dus sa se construiasca un dus in pardoseala. Nu e vorba de costuri, deoarece un astfel de dus este mai costisitor decat o cadita, mai degraba este vorba de o simplificare a baii.

Daca baile de dimensiuni mari sunt mult mai generoase, in cadrul celor mici fiecare centimetru trebuie privit cu un ochi critic. Ei bine, exista unele elemente care pot fi introduse in oricare din cele doua, fara a le afecta in ansamblu. Vorbesc aici despre un dus cu scurgere in pardoseala care iti va transforma baia intr-una senzationala, mai ales daca folosesti si niste lumini multicolore in dus.

De asemenea, in cazul in care consideri ca vei face doar apa in toata baia, poti sa delimitezi intregul perimetru al cabinei de dus printr-o bordura sau printr-un prag.

Beneficii si neplaceri privind un dus cu scurgere in pardoseala

Lipsa cabinei de dus este oricand un mare castig. De altfel, multe dintre hotelurile de dus au introdus aceasta tehnica, imediat ce au realizat care sunt avantajele si simtul modern pe care o simpla scurgere prin pardoseala le aduce.

Chiar daca la inceput pare ca aceasta strategie da mai degraba impresia de lipsa de stil, in realitate lucrurile stau intocmai la polul opus. Aditional, pardoseala se curata intr-o maniera rapida si usoara, fara mare bataie de cap si, in final, rezultatul este cel scontat.

Uitandu-ne la dezavantaje, trebuie sa recunoastem ca scurgerea prin pardoseala poate sa conduca numaidecat la o mizerie destul de mare in propria baie. Aditional, in cazul in care scurgerea se infunda, cu siguranta va fi nevoie de un ajutor din partea unei terte persoane care sa furnizeze strategia potrivita si, astfel, se consuma atat timp, cat si bani si efort.

Pe de alta parte, costurile s-ar putea dubla , in situatia in care scurgerea este de inalta calitate si este considerata mai degraba o investitie decat un moft – dat fiind faptul ca pretul pentru o rigola de dus cu scurgere in pardoseala este unul pe masura.

La final concluzionez ca solutia montarii unei rigole de scurgere in pardoseala este una eficienta si in tendinte. Daca se face o hidroizolatie corecta si un montaj de gresie si faianta de calitate nu veti avea probleme.

Sursa: ideiamenajari.ro

6 LUCRURI FOARTE INTERESANTE DESPRE COVOARE

Câte lucruri cunoști despre covorul pe care calci în fiecare zi? Probabil știi din ce material este fabricat sau cât a costat dacă este achiziționat recent. Dar, sunt șanse să nu cunoști atât de multe detalii despre această decorațiune importantă din fiecare cameră, pe cât ai crede. De exemplu, cuvântul „covor” provine de la cuvântul latin „carpere” care înseamnă „a smulge”. Acest lucru poate fi explicat de faptul că primele covoare au fost realizate din țesături desfăcute sau „smulse”.

În acest articol îți spunem 6 lucruri mai puțin cunoscute despre covoare.

1. Covorul adună anual câteva kilograme de pământ

Pământ, praf, scame, celule de piele moartă, resturi alimentare și diverși germeni se pot aduna în și sub covoare în fiecare an. Murdăria care pătrunde în profunzimea covorului creează un mediu propice pentru dezvoltarea acarienilor, ceea ce poate fi un adevărat coșmar pentru persoanele sensibile, care fac alergie la praf. Poți elimina cu ușurință acest lucru prin aspirarea regulată și printr-o curățare profesională a covoarelor făcută periodică.

2. Bacteriile pot trăi mai mult de patru săptămâni în covoare

Specialiștii ne informează că bacteriile pot trăi mai mult de patru săptămâni în covoare și pot transfera acești germeni pe orice produs de îndată ce se ating – făcând din „regula de cinci secunde” doar un mit.

3. Covoarele persane erau renumite în antichitate

Fabricarea covoarelor a fost o meserie din timpuri străvechi și o abilitate pe care mulți o stăpânesc cu măiestrie până în prezent, creând adevărate capodopere în diferite stiluri. Materialele necesare pentru confecționarea unui covor persan sunt lâna, mătasea și bumbacul. Lâna și mătasea se folosesc mai ales pentru porțiunea catifelată a covorului, și mai rar în urzeală și bătătură, care, în mod normal, sunt din bumbac.

4. Covorul nou se lasă mai întâi la aerisit

Un covor nou poate emite substanțe chimice în aer din cauza adezivilor și vopselurilor. Acest lucru este ușor sesizabil datorită mirosului pe care îl degajă. Cel mai bine este să lași covorul desfăcut la aer câteva zile.

5. Agenții cancerigeni din țigări pot rămâne în covor

O persoană care fumează în casă trebuie să știe că substanțele nocive se acumulează chiar și în covor. Așadar, dacă vrei să locuiești într-un mediu sănătos, dar mai ales dacă ai copii mici sau animale de companie, ține cont să cureți periodic covorul.

6. Cel mai vechi covor datează din secolul V î.Hr

Cel mai vechi covor existent este covorul Pasyryk, un covor cu două noduri datând din secolul al V-lea î.Hr. A fost păstrat în gheață într-un mormânt din munții siberieni. Drept urmare, vopseaua roșie originală este încă vizibilă.

Toate covoarele trebuie curățate profesional de cel puțin o dată la fiecare 9-12 luni pentru a menține în stare bună materialul, aspectul îngrijit și mai ales pentru calitatea aerului interior.

Sursa: ajusto.ro

PAD THAI

CE TREBUIE SĂ CUMPERI
  •    300g de creveți decorticați (sau piept de pui tăiat bucăți)
  • 3 linguri de ulei vegetal
  • 200g tăieței de orez
  • 2 căței de usturoi, pisați
  • 200g tofu
  • 2 ouă
  • 1 cană muguri de soia
  • 1 ardei gras roșu, tăiat felii subțiri
  • 3 fire de ceapă verde, tăiată cubulețe
  • ½ cană de alune tocate
  • 2 lămâi verzi (lime)
  • ½ cană coriandru verde

PENTRU SOS:

  • 2 linguri sos de pește
  • 1 lingură sos de soia mai puțin sărat
  • 5 linguri de zahăr brun
  • 2 linguri vin de orez pentru gătit (sau pastă de tamarind)
  • 1 lingură sos Sriracha (sau mai mult, după gust)
CUM PREPARI
  • Se pregătesc tăiețeii de orez după instrucțiunile de pe ambalaj.
  • Se taie tofu și se pune împreună cu uleiul vegetal în tigaie la foc mediu. După care se adaugă usturoiul, ardeiul gras și creveții/ bucățile de pui. Creveții se vor găti rapid, în jur de 1-2 minute pe fiecare parte sau până devin roz. Dacă folosiți pui lăsați-l până se gătește.
  • Se dă totul într-o parte a tigăii, iar în partea liberă se mai pune puțin ulei și se adaugă ouăle bătute. În timp ce acestea se coc, se amestecă cu o spatulă.
  • Se adaugă tăiețeii, sosul, mugurii de soia și o parte din alune, apoi se amestecă toate.
  • La final se pune deasupra ceapa verde, restul de alune, coriandrul și lămâile verzi. Se servește imediat.
Sursa: tasteofasia.ro