Destinații de vacanță – TIMIȘOARA

Timișoara, numită și „capitala” regiunii Banat, este centrul cultural și economic al zonei de vest, iar în 2023 a fost desemnată Capitala Europeană a Culturii.

 

Frumosul oraş de pe Bega, a fost sufletul și promotorul regiunii, puntea dintre Imperiul Austro-Ungar și Europa de Sud-Est, care prin intermediul cetăţenilor a reuşit, în momentele de criză, să-i inspire şi să-i unifice şi pe alţii să facă la fel.

Este un oraș multicultural, influențat de diversele comunități etnice, în special de cea germană, maghiară și sârbă, dar și de cele bulgară, italiană și greacă. Moștenirea culturală și diversitatea ofertei culturale sunt punctele forte ale orașului.

 

Orașul se mândrește și se inspiră din trecutul său, deoarece a găzduit prima bibliotecă publică cu o sală de lectură și prima proiecție cinematografică.

În prezent orașul are trei teatre de stat în trei limbi diferite.

Timișoara deține cel mai amplu ansamblu de clădiri istorice din România, iar arhitectura variată, influențele barocului vienez și multitudinea de parcuri au adus Timișoarei, renumele de „Mica Vienă” și de „Orașul parcurilor”.

Parcurile luxuriante de-a lungul râului Bega și spațiile publice generoase vor găzdui în acest an o gamă largă de evenimente, de la concerte la teatru imersiv, în timp ce curți ascunse sau instituții de prestigiu vor prezenta colaborări între artiști europeni și locali.

 

În anul 1771, s-a tipărit primul ziar în limba germană din Europa Centrală și de Sud-Est – Temeswarer Nachrichten, iar între 1880 și 1914, Timișoara era cel mai important oraș industrial, comercial, financiar și cultural din regiune, admirat pentru excelența artistică în muzică, literatură, pictură, sculptură și arhitectură, cât și pentru inovațiile sale tehnice și științifice.

În 1884 a fost primul oraș din Europa continental, care a avut iluminat stradal electric.
Timișoara este un centru emergent pentru arte contempora   ne, design, arhitectură, edituri, fotografie, proiecte de art-science și meșteșuguri, așa că 2023 este cea mai bună șansă de a aduna portofolii și cărți de vizită.

Timișoara 2023 poate fi și o scuză perfectă, pentru a explora regiunea.

Vă așteptăm să descoperiți orașul, în tot timpul anului !