Category Archives: Articole
Au început înscrierile de primăvară la DiscoverEU, în cadrul cărora 35 000 de tineri vor primi un permis gratuit de călătorie de cale ferată cu care pot explora Europa.
Pentru a putea câștiga un permis de călătorie, tinerii sunt invitați să se înscrie pe Portalul european pentru tineret, să răspundă la un quiz alcătuit din 5 întrebări și la încă o întrebare suplimentară (drept criteriu de departajare în caz de scoruri egale). Candidații selectați născuți în perioada 1 iulie 2004-30 iunie 2005 vor putea călători în Europa pentru o perioadă de până la 30 de zile în cursul perioadei de călătorie cuprinse între 15 iunie 2023 și 30 septembrie 2024. Runda de înscrieri este deschisă candidaților din Uniunea Europeană și din țările terțe asociate la programul Erasmus+, precum Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. Înscrierile se vor încheia la 29 martie.
Reprezentanța Comisiei Europene în România lansează campania „Discover EU / Discover your skills”
Am adunat experiențe ale tinerilor români care au călătorit, până în prezent, cu „trenul” DiscoverEU în toată Europa. Poveștile fac referire atât la experiențele trăite în aventura lor în Uniunea Europeană, cât și la competențele deprinse pe parcursul călătoriei.
„Uniunea Europeană este un proiect al păcii, și tocmai de aceea investim constant în noile generații de tineri, care duc mai departe visul european. Astăzi se deschide o nouă rundă de înscrieri pentru un loc în „euroaventura” DiscoverEU. Ce înseamnă acest lucru? Tinerii pot câștiga un permis gratuit de călătorie în Europa, pentru a explora, timp de 30 de zile, Europa și patrimoniul său cultural bogat. Până în prezent, peste 8300 de tineri români au beneficiat de un astfel de permis de călătorie. Tinerii, precum Daniela, Mihaela, Cosmin, Ioan, Mihai și mulți alții, sunt proprietarii viitorului Europei!”, a declarat Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Interviurile cu tinerii călători sunt publicate pe website-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România, și vor fi publicate gradual și pe paginile de Facebook și Instagram ale Reprezentanței și pe pagina de Facebook Spațiul Public European.
„Călătoria DiscoverEU e ocazia perfectă să dezvolți și să dobândești competențe și abilități. Pe mine m-a ajutat să îmi îmbunătățesc abilitățile sociale. În plus, mi-am exersat competențele lingvistice și m-am întors acasă cu mai multă experiență în gestionarea unui buget”, a povestit Mihaela Mitrache, o tânără care a călătorit anul trecut prin Europa cu DiscoverEU.
Context
70.000 de tineri din toată Europa au șansa de a descoperi Europa și de a-și îmbogăți competențele chiar în Anul European al Competențelor – European Year of Skills.
Pe tot parcursul anului 2023, Comisia, Parlamentul European, statele membre, partenerii sociali, serviciile publice și private de ocupare a forței de muncă, camerele de comerț și industrie, furnizorii de educație și formare, lucrătorii și întreprinderile vor colabora pentru a promova dezvoltarea competențelor, care va duce la îmbunătățirea perspectivelor profesionale și de viață pentru cetățeni.
Acest lucru va permite Europei să devină mai competitivă prin stimularea forței sale de muncă și prin asigurarea faptului că transformarea verde și cea digitală și redresarea economică sunt echitabile și juste din punct de vedere social.
Citește despre experiențele tinerilor români care au călătorit până în prezent cu trenul DiscoverEU, pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Asociația Zi de Bine dă start proiectului “Perna cu tihnă” și va pregăti în luna decembrie 700 de pachete, pentru 700 de bunici, cu tot ce încape într-o față de pernă
București, 4 decembrie 2020: După acest an plin de incertitudine și îngrijorare, decembrie este luna în care oamenii iau o pauză, își trag sufletul și își găsesc liniștea alături de familie. Însă pentru bătrânii care își vor petrece sărbătorile de iarnă singuri, lucrurile vor sta diferit. Mai afectați de pandemie decât oricare altă categorie de vârstă, tot ce îndrăznesc să își mai dorească este să pună liniștiți capul pe o pernă. În luna decembrie, Asociația Zi de Bine le-a pregătit „Perna cu tihnă” – un pachet plin cu bunătăți care încap într-o față de pernă și care le-ar putea face sărbătorile mai frumoase. Astfel, cu sprijinul sponsorilor UniCredit Bank și Kaufland România, 700 de pachete vor ajunge la 700 de bunici din județele Bacău și Brașov.
“Anul ăsta ne-am văzut tot mai rar părinții și ne-a fost cumplit de dor. Și mai rar ne-am văzut bunicii (cei care-i mai au!) și, paradoxal, nu i-am strâns în brațe ca să nu le facem rău. Mulți bătrâni au fost în 2020 mai singuri ca oricând. La ei ne e gândul în decembrie. La cei care nu mai au pe nimeni sau pentru care sărbătorile nu vor fi prilej de bucurie ci doar un dor nesfârșit de ai lor, cei de departe, care nu vor reuși să-i viziteze. Lor le trimitem Perna cu tihnă, să simtă că cineva se gândește la ei și le e alături”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine.
Pentru a ajunge la și mai mulți bunici, sărbătoriții lunii decembrie își pot dona ziua de naștere aici: https://ziuata.galantom.ro/mystory/fundraising_pages/create?id_project=1049
Suma necesară pentru proiectul lunii decembrie este de 75.000 de euro, bani care vor fi investiți în pregătirea celor peste 700 de perne cu tihnă.
„Situația dificilă de anul acesta ne-a afectat, dincolo de consecințele ei economice, în cele mai profunde moduri, la nivel personal, pe fiecare dintre noi. Facem tot ce ne stă în putere pentru a ne susține comunitățile și a răspunde nevoilor lor. A fi alături de vârstnicii noștri, care sunt printre cei mai afectați, și mai ales de cei care nu își mai au familiile aproape, este un gest pe care îl facem cu mare bucurie și cu speranța de a le face sărbătorile mai frumoase. Ne dorim să fim parte din soluția concretă la problemele actuale – dintr-o soluție care să ne ajute să depășim cu bine provocările pe care le avem cu toții în această perioadă”, a declarat Anca Ungureanu, director Identitate și Comunicare UniCredit Bank.
Valoarea inițială a pachetului a crescut de la 500 lei, la 600 lei cu ajutorul Kaufland România.
„Ne-am alăturat proiectului „Perna cu tihnă” fără să stăm pe gânduri, înțelegând cât de mare este nevoia pentru sprijin. Cu fiecare pachet oferit, ne exprimăm recunoștința față de bunicii țării, atât de încercați în acest an. Noi, la Kaufland România, avem un motto: Fii mai bun, nu doar de Crăciun! Prin fiecare acțiune în care ne implicăm, zi de zi, ducem mai departe acest mesaj și un strop de bucurie în suflete”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.
Pentru ca „Perna cu tihnă„ să poposească în 700 de locuri e nevoie și de brațe de nădejde. Fundația de Sprijin Comunitar Bacău (F.S.C.) și Asociația BertaLand din Brașov și-au trimis deja voluntarii la cumpărături.
Fundația de Sprijin Comunitar Bacău (F.S.C.) este unul dintre cele mai mari ONG-uri din România, ce își desfășoară activitatea într-o zonă cu mari probleme sociale, regiunea estică a Județului Bacău. De-a lungul timpului, cu ajutorul oamenilor de bine, FSC a putut să se implice și să contribuie la îmbunătățirea vieții a peste 25.000 de copii și bătrâni din Bacău, aflați în nevoie și marginalizați social.
Asociația BertaLand dezvoltă programe sociale care ajută la integrarea socială și îmbunătățirea calității vieții pentru copii din familii cu situații financiare precare, pentru seniori care au nevoie de ajutor și de un adăpost, dar și pentru animale abandonate sau abuzate, prin asigurarea terapiilor conexe între cele trei categorii vizate. Obiectivul asociației pe termen lung este Centrul „BertaLand”, o soluție de găzduire temporară sau definitivă a celor care au nevoie de un cămin și/sau de supraveghere – bătrâni abandonați în spitale sau care trăiesc singuri, bolnavi și izolați; copii din centre de plasament care nu se pot integra în afara sistemului.
Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local.
Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor.
Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro
***
Pentru mai multe informații:
Asociația Zi de Bine
Tel: 0725.565.375
Comarnic-Brașov și Sibiu-Pitești sunt scrise în lista de priorități a Guvernului Orban, însă acest lucru nu înseamnă că vom merge prea curând pe aceste autostrăzi. În ianuarie, Ludovic Orban spunea într-un interviu pentru HotNews că în cinci ani acestea sunt gata, dacă PNL rămâne la guvernare.
Acum, potrivit planului de priorități discutat de executiv termenele fie sunt amânate, fie nu există deloc puse pe hârtie. Astfel, pentru Sibiu-Pitești termenul este 2027, în timp ce pentru tronsonul Comarnic-Brașov nu este prevăzută nicio dată de finalizare. Guvernul a aprobat în ședința de vineri seară memorandumul privind planul marilor investiții prioritare a căror finanțare va începe de anul viitor.Pe 16 ianuarie, într-un interviu pentru HotNews.ro, întrebat dacă autostrada Comarnic-Brașov va fi realizată în cinci ani, Ludovic Orban a răspuns „Da, dacă rămânem noi la guvernare. E valabil și pentru Sibiu-Pitești”.
Din planul proiectelor de investiţii publice prioritare a căror finanțare ar urma să înceapă anul viitor a dispărut și Autostrada Unirii – A8 Tg. Mureș – Tg. Neamț – Iași – Ungheni.
Despre aceasta, Ludovic Orban spunea în ianuarie în același interviu că el a fost primul care a vorbit despre ea.
„Primul ministru al Transporturilor care a vorbit de autostrada Târgu Mureș- Iași- Ungheni am fost eu, în 2007. Eu sunt cel care am vorbit despre acest proiect și care am demarat procedura de licitație pentru realizarea studiului de prefezabilitate. Este prevăzut să se realizeze prin PPP, ceea ce e o glumă”, spunea el la vremea respectivă.
Sursa: newsbv.ro
În viaţa de toate zilele politeţea este o problemă de bună creştere, dar în trafic politeţea este o necesitate!
Toți participanții la traficul rutier trebuie să adopte o atitudine preventivă, bazată pe bun simț și respect.
Ignorarea regulilor de circulaţie de către conducătorii auto, dar şi de către pietoni se soldează de cele mai multe ori cu accidente grave. În mun. Braşov, în urma neacordării priorităţii pietonilor de către conducătorii auto la trecerile special amenajate pentru aceştia, în prima parte a anului 2020 au fost înregistrate peste 30% din totalul de accidente produse.
Pietonii reprezintă categoria cea mai numeroasă de participanţi la trafic, dar şi cea mai supusă riscului de accident. În scopul prevenirii comiterii de accidente rutiere, în calitate de conducători auto, vă recomandăm:
- reduceți viteza și conduceți cu atenție sporită în zona trecerilor pentru pietoni;
- acordați întotdeauna prioritate pietonilor angajați în traversarea străzii regulamentar;
- adaptați viteza de deplasare la condițiile meteo-rutiere pentru a putea opri în siguranță la trecerile pentru pietoni;
- păstrați distanța legală în mers față de autovehiculele care rulează în fața dumneavoastră;
- nu vorbiți la telefon în timp ce conduceți, concentrați-vă atenția asupra traficului;
- evitați crearea ambuteiajelor și obturarea vizibilității prin oprirea voluntară în zona trecerilor pentru pietoni.
- o atitudine preventivă în trafic vă poate feri de evenimente rutiere negative.
- Fiţi toleranţi cu ceilalți participanți la traficul rutier, mai ales cu cei care au comis o greşeală ! Oricine poate greşi!
- Un semn de invitaţie făcut cu mâna unui pieton care intenţionează să traverseze drumul prin locurile permise este o manifestare de politeţe!
În calitate de pietoni, vă recomandăm:
- traversarea drumurilor publice se face numai pe ”zebră”, prin locurile în care se găsește indicatorul ”trecere pentru pietoni”, prin dreptul semaforului electric (pe culoarea verde), prin pasajele denivelate sau la semnalul agentului de circulație;
- traversarea se face de fiecare dată în pas vioi. Trecerea pentru pietoni este un loc de traversare, nu pentru plimbare. Atenție mărită, nu vorbiți la telefon și nu ascultați muzică atunci când vă asigurați în traversarea străzii.
- Atrageţi atenţia celorlalţi pietoni care traversează neregulamentar că nu aşa trebuie să procedeze! Fiţi permanent un bun exemplu pentru ceilalţi participanţi la trafic.
Sursa: Poliţia Română