Category Archives: Articole

Design Interior – Tendintele Anului 2023

Lumea este într-o continuă schimbare, la fel și amenajările interioare. Astfel, și anul 2023 va veni cu o serie de noi tendinţe în design-ul interior. Iată principalele tendințe ce vor domina în anul următor:

Peretii accent

Crearea unui punct focal al camerei, către care să se îndrepte privirea cand intri în camera, nu este un trend, ci un principiu sănătos de amenajare interioară. Acestea fiind spuse, dacă vrei să accentuezi un perete al camerei, nu te sfii. Ideal ar fi sa folosești culori intense, moody, pentru a crea o atmosfera mai intimă. O tendință care va domina în anul 2023 sunt pereții instagramabili, astfel, poţi să alegi fie un decor fotogenic, fie pentru un tapet capabil sa impresioneze prin detalii sau chiar pentru un perete placat cu sticlă imprimată digital cu o grafica spectaculoasă.

Interior cyberpunk şi lumină stratificată

Estetica futuristă cyberpunk, plină de lumini neon, benzi LED, modele geometrice, gadgeturi  electronice și elemente din sticlă și metal, revine, de asemenea, printre tendințele de interior. Tendința în materie de iluminat se concentrează pe stratificarea acestuia pentru a aduce profunzime în decor. Poți obține stratificarea ideală a iluminării încăperilor prin utilizarea lampadarelor, a aplicilor și veiozelor, pe lângă lustra principală. De asemenea, poți jongla cu diferite tipuri de iluminat de perete și să vezi cum se schimbă atmosfera din cameră.

Monocrom

În amenajarile interioare monocromul nu se referă strict la negru sau alb, ci mai degrabă are sensul de “o singura culoare”, însă nici aceasta nu înseamnă o abordare atât de strictă. Interioarele gri ne-au luat cu asalt odată cu popularizarea stilului scandinav și a dominat casele noastre în ultimii ani. Ne așteptam la o avalanșă de culoare, combinatii indraznete, atat în mobilier cât și în decorarea pereților. Culorile vedetă pentru 2023: culori calde (portocaliu, rosu, roz, galben), jewel tones (verde inchis/verde smarald, turcoaz, mov inchis/indigo, albastru royal)

Pattern-uri geometrice

Tiparele geometrice sunt într-o tendință ascendentă de ani buni, atât de mult încât puteți găsi orice model cu model geometric, oriunde. Singura problemă cu modelele geometrice este faptul că e atât de ușor să exagerezi cu ele. Acesta este motivul pentru care 2023 se referă la echilibru geometric. Puteți face încă o declarație de design cu modele geometrice îndrăznețe și vibrante. Alegeți o zonă a casei dvs. în care doriți ca modelul geometric să facă o afirmație îndrăzneață. 

10 Beneficii ale aromaterapiei

Aromaterapia câștigă încrederea și satisfacția milioanelor de oameni iubitori de natură și sănătate. Difuzarea uleiurilor esenţiale naturale prin tehnologia cu ultrasunete reprezintă o adevărată inovație în exploatarea beneficiilor naturii.


Să descoperim pas cu pas cele 10 beneficii ale aromaterapiei:

Eliberează de stres
Componentele aromatice ale uleiurilor esențiale au calități de relaxare și restabilesc echilibrul între trup, suflet și minte.

Antidepresiv
Depresia este considerată  boala secolului XXI. Lavanda, iasomia, bergamota, menta și multe alte zeci de uleiuri esențiale va creea oricând o atmosferă de seninatate și echilibru.

Crește capacitatea de memorare
Studiile arată că aromoterapia poate fi utilizată ca tratament suplimentar pentru îmbunătățirea memoriei atât de lungă durată (amintiri, trăiri) cât și cea de scurtă durată. Uleiul care aduce un aport benefic memoriei este salvia.

Crește nivelul de energie
Piperul negru, cuișoara, iasomia, rozmarinul și arborele de ceai sunt cele mai comune uleiuri care contribuie la creșterea nivelului de energie și la creșterea circulației fără efectele secundare periculoase ale stimulanților artificiali.

Grăbește vindecarea și recuperarea
Unele uleiuri sunt cunoscute pentru efectul de  creștere a fluxului sanguin și a oxigenului ceea ce accelerează procesul de vindecare, în cazul rănilor. Uleiurile conțin, proprietăți antimicrobiene care ajută la menținerea corpului protejat când este în perioada de recuperare. Cele mai populare uleiuri pentru accelerarea procesului natural de vindecare al organismului sunt gălbenele, lavanda și trandafir.

Reduce durerile de cap
Indiferent dacă este o migrenă  sau o mahmureală, aromoterapia este o soluție bună care vă ajută în cazul de cefalee și vă reduce stresul sau anxietatea care însoțește  durerea de cap. Cele mai comune uleiuri folosite pentru a vindeca durerile de cap sunt uleiurile de susan, avocado, mentă, nuca de cocos, rozmarin, eucalipt și lemn de santal.

Efect de relaxare și somn profund
Cele mai comune uleiuri pentru îmbunătățirea somnului și reglarea ritmului circadian sunt: iasomia, mușețelul, lavanda și ylang ylang.

Îmbunătățește sistemul imunitar
Pentru a vă ajuta să rămâneți sănătoși și pentru a vă stimula sistemul imunitar, utilizați un difuzor de ulei esențial pentru a amesteca uleiurile cunoscute pentru efectele lor antimicrobiene. Aceste uleiuri sunt lămâie, eucalipt, oregano, tămâie și menta.

Efect analgezic
Indiferent dacă ai o durere la  picior sau o durere în cap, aromoterapia oferă ajutor pentru multe afecțiuni. Cu ajutorul levanțicăi, salviei, rozmarinului, ienuparului sau mentei, puteți atenua multe tipuri de dureri.

Îmbunătățește digestia
Tratamentele de aromoterapie sunt folosite pentru a ajuta digestia. Citricele pot rezolva cu succes unele probleme digestive obișnuite. De la atenuarea constipației până la eliminarea balonării, aceste uleiuri sunt, folosite pentru a vă accelera metabolismul, astfel încât alimentele să fie digerate mai repede. Cele mai obișnuite uleiuri pentru îmbunătățirea digestiei sunt ghimbirul, mușețelul, salvia, lavanda și fenicul.

Fie că doriți să aduceți un plus de sănătate și să vă îmbunătățiți starea de spirit, uleiurile esențiale oferă beneficii pe termen lung care promovează o viață mai sănătoasă. 

DiscoverEU: înscrierile sunt deschise pentru 2023!

Au început înscrierile de primăvară la DiscoverEU, în cadrul cărora 35 000 de tineri vor primi un permis gratuit de călătorie de cale ferată cu care pot explora Europa.

 

Pentru a putea câștiga un permis de călătorie, tinerii sunt invitați să se înscrie pe Portalul european pentru tineret, să răspundă la un quiz alcătuit din 5 întrebări și la încă o întrebare suplimentară (drept criteriu de departajare în caz de scoruri egale). Candidații selectați născuți în perioada 1 iulie 2004-30 iunie 2005 vor putea călători în Europa pentru o perioadă de până la 30 de zile în cursul perioadei de călătorie cuprinse între 15 iunie 2023 și 30 septembrie 2024. Runda de înscrieri este deschisă candidaților din Uniunea Europeană și din țările terțe asociate la programul Erasmus+, precum Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. Înscrierile se vor încheia la 29 martie.

Reprezentanța Comisiei Europene în România lansează campania „Discover EU / Discover your skills”

Am adunat experiențe ale tinerilor români care au călătorit, până în prezent, cu „trenul” DiscoverEU în toată Europa. Poveștile fac referire atât la experiențele trăite în aventura lor în Uniunea Europeană, cât și la competențele deprinse pe parcursul călătoriei.

„Uniunea Europeană este un proiect al păcii, și tocmai de aceea investim constant în noile generații de tineri, care duc mai departe visul european. Astăzi se deschide o nouă rundă de înscrieri pentru un loc în „euroaventura” DiscoverEU. Ce înseamnă acest lucru? Tinerii pot câștiga un permis gratuit de călătorie în Europa, pentru a explora, timp de 30 de zile, Europa și patrimoniul său cultural bogat. Până în prezent, peste 8300 de tineri români au beneficiat de un astfel de permis de călătorie. Tinerii, precum Daniela, Mihaela, Cosmin, Ioan, Mihai și mulți alții, sunt proprietarii viitorului Europei!”, a declarat Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Interviurile cu tinerii călători sunt publicate pe website-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România, și vor fi publicate gradual și pe paginile de Facebook și Instagram ale Reprezentanței și pe pagina de Facebook Spațiul Public European.

„Călătoria DiscoverEU e ocazia perfectă să dezvolți și să dobândești competențe și abilități. Pe mine m-a ajutat să îmi îmbunătățesc abilitățile sociale. În plus, mi-am exersat competențele lingvistice și m-am întors acasă cu mai multă experiență în gestionarea unui buget”, a povestit Mihaela Mitrache, o tânără care a călătorit anul trecut prin Europa cu DiscoverEU.

Context

70.000 de tineri din toată Europa au șansa de a descoperi Europa și de a-și îmbogăți competențele chiar în Anul European al Competențelor – European Year of Skills.

Pe tot parcursul anului 2023, Comisia, Parlamentul European, statele membre, partenerii sociali, serviciile publice și private de ocupare a forței de muncă, camerele de comerț și industrie, furnizorii de educație și formare, lucrătorii și întreprinderile vor colabora pentru a promova dezvoltarea competențelor, care va duce la îmbunătățirea perspectivelor profesionale și de viață pentru cetățeni.

Acest lucru va permite Europei să devină mai competitivă prin stimularea forței sale de muncă și prin asigurarea faptului că transformarea verde și cea digitală și redresarea economică sunt echitabile și juste din punct de vedere social.

Citește despre experiențele tinerilor români care au călătorit până în prezent cu trenul DiscoverEU, pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Perna cu tihnă

Asociația Zi de Bine dă start proiectului “Perna cu tihnă” și va pregăti în luna decembrie 700 de pachete, pentru 700 de bunici, cu tot ce încape într-o față de pernă

București, 4 decembrie 2020: După acest an plin de incertitudine și îngrijorare, decembrie este luna în care oamenii iau o pauză, își trag sufletul și își găsesc liniștea alături de familie. Însă pentru bătrânii care își vor petrece sărbătorile de iarnă singuri, lucrurile vor sta diferit. Mai afectați de pandemie decât oricare altă categorie de vârstă, tot ce îndrăznesc să își mai dorească este să pună liniștiți capul pe o pernă. În luna decembrie, Asociația Zi de Bine le-a pregătit „Perna cu tihnă” – un pachet plin cu bunătăți care încap într-o față de pernă și care le-ar putea face sărbătorile mai frumoase. Astfel, cu sprijinul sponsorilor UniCredit Bank și Kaufland România, 700 de pachete vor ajunge la 700 de bunici din județele Bacău și Brașov.

“Anul ăsta ne-am văzut tot mai rar părinții și ne-a fost cumplit de dor. Și mai rar ne-am văzut bunicii (cei care-i mai au!) și, paradoxal, nu i-am strâns în brațe ca să nu le facem rău. Mulți bătrâni au fost în 2020 mai singuri ca oricând. La ei ne e gândul în decembrie. La cei care nu mai au pe nimeni sau pentru care sărbătorile nu vor fi prilej de bucurie ci doar un dor nesfârșit de ai lor, cei de departe, care nu vor reuși să-i viziteze. Lor le trimitem Perna cu tihnă, să simtă că cineva se gândește la ei și le e alături”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine.

Pentru a ajunge la și mai mulți bunici, sărbătoriții lunii decembrie își pot dona ziua de naștere aici: https://ziuata.galantom.ro/mystory/fundraising_pages/create?id_project=1049

Suma necesară pentru proiectul lunii decembrie este de 75.000 de euro, bani care vor fi investiți în pregătirea celor peste 700 de perne cu tihnă.

„Situația dificilă de anul acesta ne-a afectat, dincolo de consecințele ei economice, în cele mai profunde moduri, la nivel personal, pe fiecare dintre noi. Facem tot ce ne stă în putere pentru a ne susține comunitățile și a răspunde nevoilor lor. A fi alături de vârstnicii noștri, care sunt printre cei mai afectați, și mai ales de cei care nu își mai au familiile aproape, este un gest pe care îl facem cu mare bucurie și cu speranța de a le face sărbătorile mai frumoase. Ne dorim să fim parte din soluția concretă la problemele actuale – dintr-o soluție care să ne ajute să depășim cu bine provocările pe care le avem cu toții în această perioadă”, a declarat Anca Ungureanu, director Identitate și Comunicare UniCredit Bank.

Valoarea inițială a pachetului a crescut de la 500 lei, la 600 lei cu ajutorul Kaufland România.

„Ne-am alăturat proiectului „Perna cu tihnă” fără să stăm pe gânduri, înțelegând cât de mare este nevoia pentru sprijin. Cu fiecare pachet oferit, ne exprimăm recunoștința față de bunicii țării, atât de încercați în acest an. Noi, la Kaufland România, avem un motto: Fii mai bun, nu doar de Crăciun! Prin fiecare acțiune în care ne implicăm, zi de zi, ducem mai departe acest mesaj și un strop de bucurie în suflete”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Pentru ca „Perna cu tihnă„ să poposească în 700 de locuri e nevoie și de brațe de nădejde. Fundația de Sprijin Comunitar Bacău (F.S.C.) și Asociația BertaLand din Brașov și-au trimis deja voluntarii la cumpărături.

Fundația de Sprijin Comunitar Bacău (F.S.C.) este unul dintre cele mai mari ONG-uri din România, ce își desfășoară activitatea într-o zonă cu mari probleme sociale, regiunea estică a Județului Bacău. De-a lungul timpului, cu ajutorul oamenilor de bine, FSC a putut să se implice și să contribuie la îmbunătățirea vieții a peste 25.000 de copii și bătrâni din Bacău, aflați în nevoie și marginalizați social.

Asociația BertaLand dezvoltă programe sociale care ajută la integrarea socială și îmbunătățirea calității vieții pentru copii din familii cu situații financiare precare, pentru seniori care au nevoie de ajutor și de un adăpost, dar și pentru animale abandonate sau abuzate, prin asigurarea terapiilor conexe între cele trei categorii vizate. Obiectivul asociației pe termen lung este Centrul „BertaLand”, o soluție de găzduire temporară sau definitivă a celor care au nevoie de un cămin și/sau de supraveghere – bătrâni abandonați în spitale sau care trăiesc singuri, bolnavi și izolați; copii din centre de plasament care nu se pot integra în afara sistemului.

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor.

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro

***
Pentru mai multe informații:
Asociația Zi de Bine
Tel: 0725.565.375

Orban bagă în carantină autostrada Comarnic – Brașov

Comarnic-Brașov și Sibiu-Pitești sunt scrise în lista de priorități a Guvernului Orban, însă acest lucru nu înseamnă că vom merge prea curând pe aceste autostrăzi. În ianuarie, Ludovic Orban spunea într-un interviu pentru HotNews că în cinci ani acestea sunt gata, dacă PNL rămâne la guvernare.

Acum, potrivit planului de priorități discutat de executiv termenele fie sunt amânate, fie nu există deloc puse pe hârtie. Astfel, pentru Sibiu-Pitești termenul este 2027, în timp ce pentru tronsonul Comarnic-Brașov nu este prevăzută nicio dată de finalizare. Guvernul a aprobat în ședința de vineri seară memorandumul privind planul marilor investiții prioritare a căror finanțare va începe de anul viitor.Pe 16 ianuarie, într-un interviu pentru HotNews.ro, întrebat dacă autostrada Comarnic-Brașov va fi realizată în cinci ani, Ludovic Orban a răspuns „Da, dacă rămânem noi la guvernare. E valabil și pentru Sibiu-Pitești”.

Din planul proiectelor de investiţii publice prioritare a căror finanțare ar urma să înceapă anul viitor a dispărut și Autostrada Unirii – A8 Tg. Mureș – Tg. Neamț – Iași – Ungheni.

Despre aceasta, Ludovic Orban spunea în ianuarie în același interviu că el a fost primul care a vorbit despre ea.

„Primul ministru al Transporturilor care a vorbit de autostrada Târgu Mureș- Iași- Ungheni am fost eu, în 2007. Eu sunt cel care am vorbit despre acest proiect și care am demarat procedura de licitație pentru realizarea studiului de prefezabilitate. Este prevăzut să se realizeze prin PPP, ceea ce e o glumă”, spunea el la vremea respectivă.

Sursa: newsbv.ro