Avocado: ce beneficii are si cum sa il mananci

Avocado este un fruct satios, cu o pulpa cremoasa si densa. Bucataria moderna i-a descoperit versatilitatea, iar datorita gustului si aromei placute, il integreaza in diverse retete, unele dintre ele chiar si pentru mancare gatita.

Parerile sunt impartite in privinta gustului, insa nimeni nu poate contesta beneficiile acestuia pentru sanatatea noastra. Iti dezvaluim astazi cele mai importante dintre ele.

Avocado – continut nutritional

Avocado este o sursa excelenta de grasimi mononesaturate, sanatoase pentru sistemul cardiovascular. Probabil ai observat ca in multe alte articole de pana acum ti-am spus ca organismul nostru are nevoie de toate tipurile de substante, inclusiv grasimi. Important este ca acestea sa fie de calitate, cum sunt cele din avocado. Grasimile mononesaturate, de pilda, combat rezistenta la insulina si regleaza nivelul de glucoza din sange.

Pe langa grasimi mononesaturate, avocado contine si multe vitamine si minerale: vitaminele A, C, D, E, K, vitamina B6, vitamina B12, acid folic, potasiu, luteina si antioxidanti. Ca sa pastrezi cat mai multe dintre aceste substante, iti recomandam sa consumi avocado crud sau gatit foarte putin, la aburi sau la cuptor.

Valori nutritionale pentru o jumatate de avocado (aproximativ 68 g):

Calorii: 113

Fibre dietetice: 4,6 g

Grasimi: 10 g

Carbohidrati: 6 g

Zahar: 0,2 g

Acid folic: 15% din doza zilnica recomandata (DZR)

Potasiu: 10% DZR

Vitamina K: 19% DZR

Vitamina B6: 9% DZR

Magneziu: 6% DZR

Ce efecte benefice are avocado

Grasimile mononesaturate pe care le laudam mai sus, impreuna cu acidul oleic, fac din avocado un aliat al sistemului cardiovascular sanatos. Consumul de avocado scade colesterolul, regleaza tensiunea arteriala, reduce riscul de infarct si de accident vascular cerebral, fluidizeaza sangele si impiedica formarea cheagurilor de sange.

Avocado are beneficii si pentru sistemul nervos, imbunatatind atentia si memoria. Ne ajuta sa luptam impotriva stresului, iar acidul folic pe care il contine este esential pentru dezvoltarea optima a celulelor si a tesuturilor din creier.

Numarul mare de vitamine si minerale sustine un sistem imunitar sanatos si puternic. In plus, avocado ajuta la o recuperare mai rapida in perioadele de convalescenta si este recomandat si copiilor, fiind extrem de hranitor si usor de digerat. Poate fi inclus in alimentatia bebelusilor sub forma de piure, dupa varsta de 8 luni.

Avocado are si efecte antibacteriene, anticancerigene, contribuie la sanatatea oaselor, ochilor, dintilor si pielii. Poate diminua simptomele neplacute ale afectiunilor digestive si regleaza tranzitul intestinal.

Desi ai tot auzit cuvantul „grasimi” in acest articol, trebuie sa stii ca avocado te ajuta sa slabesti. Fiind atat de consistent, te vei satura cu o cantitate mai mica de mancare, insa suficient de nutritiva incat sa nu ai ulterior probleme digestive sau carente de vitamine si de minerale.

Pe langa faptul ca te ajuta sa fii mai slaba, avocado te scapa si de riduri. Vitamina E si alte substante din compozitia lui stimuleaza productia naturala de colagen si hidrateaza pielea in profunzime, cu uleiuri si grasimi de calitate.

Cum sa alegi si sa prepari avocado

Pentru a fi gustos si usor de preparat, avocado trebuie sa fie foarte bine copt. Asadar, fie il cumperi deja copt, fie il mai lasi cateva zile in fructiera pentru a-i oferi ragaz sa se coaca.

Atunci cand este copt si perfect pentru consum, avocado are o textura moale – apasa usor cu degetele coaja de avocado si, daca simti ca are o consistenta usor moale, este copt.

In ceea ce priveste modalitatile in care poti consuma avocado, variantele sunt nenumarate. Avocado poate fi consumat crud, dupa ce il pasezi cu o lingurita, si il amesteci cu putina zeama de lamaie, sare, ceapa si patrunjel – astfel, obtii renumitul sos guacamole. Ideal pentru micul dejun, dar si pe post de gustare intre mese ori aperitiv, guacamole este extrem de gustos, dar si foarte satios.

Avocado poate fi taiat felii si folosit in salate sau pe post de ingredient in smoothie-uri.

Daca vrei sa prepari deserturi raw-vegane, e bine sa stii ca avocado poate inlocui cu succes untul in preparate precum negresa raw-vegana sau briosele.

Sursa: doc.ro