Category Archives: Utile

Tot ce trebuie să ştii despre fiecare semn zodiacal

Berbec(21 martie – 20 aprilie)

Element: Foc
Planeta guvernatoare: Marte
Cea mai mare compatibilitate: Balanţă, Leu.

Punctele forte ale Berbecului sunt curajul şi pasiunea, iar punctele slabe sunt nerăbdarea şi agresivitatea. Berbecul este primul semn al zodiacului şi e, de obicei, primul care acţionează. Este considerată una dintre cele mai active zodii. Posedă o energie tânără indiferent de vârstă. Are o pasiune pentru viaţa în sine. În dragoste, Berbecul este pasional şi foarte afectuos, uneori exagerat chiar. El îşi doreşte aventură şi entuziasm în relaţie, deci are nevoie de un partener care să poată ţină pasul cu el.

Taur(21 aprilie – 21 mai)

Element: Pământ
Planeta guvernatoare: Venus
Cea mai mare compatibilitate: Rac, Scorpion.

Taurul e de încredere şi devotat, iar punctele lui slabe sunt încăpăţânarea şi posesivitatea. El vede viaţa dintr-o perspectivă realistă şi bine fundamentată. Deşi încăpăţânarea lui poate fi un defect, ea poate fi văzută şi ca un atribut pozitiv pentru că nu se lasă până nu duce la bun sfârşit ceva. Poate fi un angajator excelent, prieten de lungă durată şi partener. Taurul are o slăbiciune pentru frumuseşe, atracţie, satisfacţie şi recunoaştere. În dragoste, partenerul lui trebuie să fie răbdător, pentru că el îşi doreşte un mediu sigur înainte de a fi pe deplin intim cu cineva. E extrem de senzual şi caută un partener din acelaşi mediu social.

Gemeni(22 mai – 21 iunie)

Element: Aer
Planeta guvernatoare: Mercur
Cea mai mare compatibilitate: Săgetător, Vărsător.

Punctele forte ale acestui nativ sunt afecţiunea şi curiozitatea, iar punctele slabe sunt nervozitatea, inconsisenţa şi faptul că e indecis. Gemenii sunt sociabili, comunicativi şi pregătiţi oricând pentru distracţie. Pentru că au o personalitate duală, ei pot fi uneori serioşi şi foarte curioşi, căutând să înveţe totul despre lume. Oamenii născuţi sub acest semn simt că jumătatea lor le lipseşte, de aceea caută în permanenţă oameni noi cu care să vorbească. Când vine vorba de iubire, Gemenii consideră comunicarea la fel de importantă ca şi constactul fizic într-o relaţie. Întotdeauna sunt gata să flirteze şi are o mulţime de parteneri până când crede că a găsit pe cineva care poate ţine pasul cu ei.

Rac(22 iunie – 21 iulie)

Element: Apă
Planeta guvernatoare: Luna
Cea mai mare compatibilitate: Capricorn, Taur.

Punctele forte ale Racului sunt imaginaţia, loialitatea şi faptul că e foarte simpatic. Punctele slabe sunt schimbările de dispoziţie şi manipularea. El e extrem de sentimental şi sensibil. Cel mai mult îi pasă de familia lui şi e ataşat de prietenii apropiaţi. Empatizează cu oamenii şi suferinţele lor. Din cauza emotivităţii lui, se integrează greu în lumea exterioară. Dragostea şi sentimentele valorează mai mult decât orice altceva pentru el. Îşi doreşte un partener cu care poate comunica din priviri. O rutină comună e, de asemenea, vitală pentru el, pentru că permite relaţiei să evolueze.

Leu(22 iulie – 22 august)

Element: Foc
Planeta guvernatoare: Soare
Cea mai mare compatibilitate: Vărsător, Gemeni.

Punctele forte ale Vărsătorului sunt creativitatea şi bunătatea, iar punctele slabe sunt aroganţa şi egoismul. Leul este un lider din naştere. E încrezător şi creayiv şi vor reuşi în tot ce îşi propune. El are adesea mulţi prieteni deoarece e generos, loial şi bun la suflet. Pe de altă parte, Leul e într-o permanenţă căutare a conştiinţei de sine şi de evoluţie, iar acest lucru îl poate face să pară egoist. În dragoste e generos şi pasional. El are nevoie de un partener care are încredere în el şi de acelaşi nivel intelectual ca şi el. El va avea rolul de şef în orice relaţie.

Fecioară(23 august – 22 septembrie)

Element: Pământ
Planeta guvernatoare: Mercur
Cea mai mare compatibilitate: Peşti, Rac.

Punctele forte ale Fecioarei constau în a fi loială şi harnică, iar cele slabe includ îngrijorarea şi critica faţă de sine şi faţă de ceilalţi. Ea e considerată cea mai atentă zodie şi nu face prea multe lucruri fără să fie cât se poate de planificate. E înţeleasă de multe ori greşit din cauza incapacităţii ei de a-şi accepta sentimentele. Stă bine la capitolul vorbire şi scriere. În dragoste, ea face rar declaraţii de amor directe, dar ştie cum să o arate în intimitate. Fecioara preferă relaţiile stabile în defavoarea celor ocazionale.

Balanţă(23 septembrie – 22 octombrie)

Element: Aer
Planeta guvernatoare: Venus
Cea mai mare compatibilitate: Berbec, Săgetător.

Punctele forte ale Balanţei constau în faptul că este cooperativă şi corectă, iar punctele slabe includ faptul că e indecisă şi evită confruntarea. Ea e fascinată de echilibru şi evită conflictul ori de câte ori e posibil. Ea trebuie din când în când să îşi amintească că are propria ei părere. Este într-o permanentă căutare de cunoştinţe, iar viaţa ei trebuie să fie îmbogăţită prin muzică şi artă. În relaţii, Balanţa doreşte echilibru şi armonie. Ea caută legături profunde şi emoţionale cu partenerul ei. Optează pentru relaţiile tradiţionale şi crede în căsătorie. Ea vrea un partener pe viaţă!

Scorpion(23 octombrie – 21 noiembrie)

Element: Apă
Planeta guvernatoare: Pluto
Cea mai mare compatibilitate: Taur, Rac.

Punctele forte ale Scorpionului sunt curajul şi inventivitatea, iar punctele slabe sunt gelozia şi secretomania. El e pasionat, curajos şi asertiv. Din acest motiv, el abordează viaţa cu o tenacitate aprigă. Preţuieşte onestitatea şi va păstra orice secret. E renumit pentru faptul că e calm şi pentru misterul de care e învăluit. Urăşte necinstea. El e cel mai senzual semn al zodiacului. Datorită naturii lui pasionale, intimitatea e foarte importantă pentru el. Se implică în relaţii cu atenţie pentru a căpăta încredere unul în celălalt.

Săgetător(22 noiembrie – 21 decembrie)

Element: Foc
Planeta guvernatoare: Jupiter
Cea mai mare compatibilitate: Gemeni, Berbec.

Punctele forte ale Săgetătorului constau în firea lui extrovertitp, entuziastă şi dinamică. Venerează libertatea şi îi place să călătorească şi să exploreze lumea. El e adesea nerăbdător atunci când îşi doreşte mult ceva şi trebuie să înveţe să se exprime într-un mod mai respectos faţă de alţii. În dragoste, îţi doreşte un partener cu care să se distreze datorită naturii lui jucăuşe. Datorită dragostei lui pentru diversitate, Săgetătorul se conectează cu mulţi oameni diferiţi. Dar când e îndrăgostit, va fi loial faţă de partenerul lui.

Capricorn(22 decembrie – 19 ianuarie)

Element: Pământ
Planeta guvernatoare: Saturn
Cea mai mare compatibilitate: Taur, Rac.

Punctele forte ale Capricornului sunt responsabilitatea, disciplina şi auto-controlul, iar punctele slabe constau în fapul că nu iartă şi vrea să pară că ştie tot. El e independent şi acest lucru îl ajută să avanseze şi să îşi atingă obiectivele personale şi profesionale. E expert în a face planuri şi în a le urma, pentru că e stăpânul auto-controlului. Nu e uşor să intri în inima lui, dar odată ce vei reuşi, acesta se va dedica complet relaţiei. Se deschide greu, dar până la urmă o fac.

Vărsător(20 ianuarie – 18 februarie)

Element: Aer
Planeta guvernatoare: Uranus
Cea mai mare compatibilitate: Leu, Săgetător.

Punctele forte ale Vărsătorului sunt progresul, originalitatea şi independenţa, iar punctele slabe includ fuga de propriile sentimente. El adoră să ajute oamenii şi să facă parte din grupuri sau comunităţi, astfel încât să fie constant înconjurat de alţii. Dacă îţi doreşti o relaţie de durată cu un Vărsător, trebuie să preţuieşti integritatea şi onestitatea. În dragoste, îşi vede partenerul ca pe un egal şi îi oferă libertatea de care are nevoie.

Peşti(19 februarie – 20 martie)

Element: Apă
Planeta guvernatoare: Neptun
Cea mai mare compatibilitate: Fecioară, Taur.

Punctele forte ale Peştilor sunt compasiunea şi intuiţia, iar punctele slabe sunt dorinţa de a fugi de realitate şi compătimirea de sine. Peştii sunt prietenoşi şi, de obicei, se găsesc în compania mai multor genuri de oameni. Peştii sunt dispuşi să-i ajute pe alţii. Sunt intuitivi, grijulii şi fideli. Sunt romantici incurabili şi sunt atraşi de muzică şi diferite tipuri de artă. Ei îşi doresc o legătură profundă cu partenerii lor. În dragoste şi relaţii, ei sunt loiali orbeşte şi foarte atenţi.

Sursa: eva.ro

Prunele, fructele vedetă ale toamnei, au calități antioxidante puternice

Prunele sunt fructele vedetă ale toamnei. Acestea au un gust plăcut, parfumat, ușor de acceptat, elemente care le fac să fie simplu de integrat în dieta zilnică.

Prunele te ajută să îți păstrezi corpul și mintea sănătoase, spun specialiștii. Acestea conțin cantități importante de vitamine, precum vitamina C, vitamina A, vitamina K, sunt bogate în potasiu și fibre. Pe lângă toate acestea, prunele mai conțin și doi fitonutrienți unici, acid neoclorogenic şi acid clorogenic, cu calități antioxidante puternice, de un real ajutor împotriva radicalilor liberi.

Au proprietăți energizante datorită conținutul natural de zaharuri, dar sunt extrem de lăudate și pentru faptul că alungă senzația de oboseală.

Prunele fac parte din aceeași familie ca piersicile, nectarinele și caisele. Prunele diferă însă atât ca mărime, ca textură, cât și ca aspect. Sunt de mai multe culori (roșiatice, violet, verzi, galbene), cu pulpă roz, galbenă sau portocalie.

Aceste fructe au crescut pentru prima dată în China acum mii de ani, apoi au pătruns rând pe rând în Japonia, Europa și America. În prezent există peste 2000 de soiuri de prune în întreaga lume.

Valori nutriționale pentru 100 de grame de prune proaspete

  • Calorii 59,7
  • Proteine 0,7
  • Lipide ~0
  • Carbohidrati 13,1
  • Fibre 2.1

Beneficiile prunelor

Prunele sunt fructele ideale pentru persoanele care au probleme cu greutatea. O prună ajunge să conțină 30 de calorii, deci dacă simți nevoia să îți potolești pofta de dulce cu ceva sănătos, aceste fructe sunt alegerea ideală.

Prunele au un conținut mic de grăsimi, mai puțin de 0,2 grame per fruct. Aceste grăsimi nu sunt saturate, deci te ajută să păstrezi și nivelul colesterolului în limitele normale.

Prunele proaspete sunt o sursă de carbohidrați buni, așa că dacă ai probleme cu glicemia, acestea reprezintă o alegere nemaipomenită. Atenție însă la prunele uscate, situația nu mai este la fel în cazul lor.Prunele sunt o sursă bună de vitamina C. Un fruct conține 7% din aportul recomandat zilnic, iar după cum bine știe toată lumea, vitamina C este un antioxidant puternic, care îți ajută organismul să se apere în fața radicalilor liberi.

Unele studii spun că prunele te pot feri și de cancer. N-am băga încă mâna în foc pentru asta. Cert este că un fruct de dimensiuni medii conține 113 grame de potasiu, un mineral care ține sub control tensiunea arterială și reduce riscul de accident vascular cerebral. Pigmentul roșiatic al prunelor, antocianina, este cel bănuit a ajuta în cea mai mare măsură prevenirea diverselor tipuri de cancer.

Vitamina A din prune ajută la refacerea și creșterea oaselor, deci sunt benefice și pentru sănătatea sistemului osos al corpului uman.

Vitamina C joacă un rol important și în absorbția fierului, iar prunele sunt bogate și în vitamina C și în fier, deci dublu câștig pentru organism. Prunele ajută la prevenirea anemiei, doar consumă-le și vei vedea imediat rezultatele.

Dacă ai probleme cu constipația, tot prunele sunt ajutorul tău de nădejde și în tratarea acestei probleme. Conținutul de celuloză și mucilagiu din prune are o acțiune benefică asupra sistemului digestiv.

Cum să alegi și să depozitezi prunele

Ca să fie gustoase și sănătoase, prunele trebuie să aibă o textură fermă, dar să se simtă moi la atingere. Acestea necesită depozitare în frigider, dacă vrei să le oprești procesul de coacere sau în fructieră, dacă vrei să se mai coacă puțin.

Sfatul nostru este să consumi prunele când sunt coapte în totalitate, pentru că numai atunci organismul tău se va bucura de cantitea maximă de antioxidanți.

Prunele se consumă cu tot cu coajă pentru că aceasta conține o serie de fibre și antioxidanți, substanțe numai bune pentru organismul tău. Înainte de a fi consumate, prunele se spală cu apă rece.

Sunt ușor de integrat în alimentație. Se pot consuma pe post de gustare, dar și sub formă de compot, gem sau în diverse rețete de desert.

Contraindicații pentru prune

Prunele trebuie să fie evitate de persoanele care au probleme renale sau probleme cu vezica biliară. Pietrele la rinichi sunt favorizate de consumul de prune.

Sursa: sodelicious.ro

Cum se face kimchi – reteta pas cu pas

Ingrediente reteta Kimchi

1 varza chinezeasca de marime mijlocie
1/4 cana de sare grunjoasa
o jumatate de ridiche alba
un morcov mare
4 cepe verzi
2-3 linguri de sos de peste
1/4 cana de gochugaru (fulgi de ardei iute )
4 catei de usturoi pisati
1 cm de ghimbir ,dat pe razatoare
1/2 lingurita de zahar

Cum se face kimchi – reteta pas cu pas

Taiem varza chinezeasca in doua,apoi in patru si apoi in bucati de aproximativ 3-4 cm.
Le punem intr-un bol ,adaugam sarea si amestecam bine cu mainile.
Lasam deoparte peste noapte. Se poate lasa si in apa,dar mie imi place sa fie mai crocanta.

A doua zi,clatim bine varza si o lasam sa se scurga de apa. Intr-un bol amestecam gochugaru, sosul de peste, usturoiul, ghimbirul ras si zaharul. Amestecam bine. Taiem morcovul si ridichea alba in betigase de 3-4 cm. Taiem marunt ceapa verde si o punem in bol.

Adaugam si bucatile de varza scurse de apa si amestecam bine cu mainile. Punem totul intr-un recipient care se inchide etans si lasam sa stea in camara sau intr-un loc racoros si intunecat 24 de ore.

Punem recipientul in frigider si mai lasam sa stea inca 48 de ore. Asta e partea cea mai grea,pentru ca ne vom regasi des in fata frigiderului,tot gustand din kimchi.
E de preferat sa stea la fermentat o saptamana pentru a obtine cel mai bun kimchi.
Se pastreaza in frigider pana la o luna,dar nu prea cred ca va tine atat de mult.
Se foloseste ca atare,ca acompaniament la felurile de mancare coreene,la supe,tocanite,mandu, precum si la multe altele.

 

Sursa: cartederetete.ro

6 informatii despre lavanda

Astazi, impartasim cu voi 6 informatii interesante despre lavanda pe care ar trebui sa le cunoasteti, daca si voi sunteti fermecati de ea.

1. Lavanda mai este numita si regina mirosului, fiind considerata o planta aromatica care poate schimba starile de spirit.

2. Numele lavandei vine de la « lavare », cuvant latin, care se traduce in limba romana in « spalare », mai ales ca din cele mai vechi timpuri,
oamenii au folosit lavanda pentru proprietatiile ei antibacteriene si mirosul fantastic (mai ales in Evul Mediu)

3. Romanii foloseau florile de lavanda pentru parfumarea apei din baile publice si in hainele soldatilor din legiunile romane pe durata campaniilor, servind drept dezinfectant. Egiptenii foloseau lavanda in ritualul de mumificare pentru a ajuta in procesul de conservare.

4. Exista o poveste despre lavanda din timpul anilor 1700, cand ciuma « cucerise » Europa. 4 hoti din Franta jefuiau mormintele oamenilor care murisera de ciuma dar si pe cei ce inca traiau. Politia nu le-a acordat atentie, crezand ca vor muri curand de ciuma. Dar hotii jefuiau in continuare. Cand in final au fost prinsi, politia le-a cerut sa le spuna secretul imunitatii la ciuma. Hotii au dezvaluit ca foloseau un otet din diferite plante, dintre care lavanda era ingredientul principal, care ii proteja de molipsirea de ciuma.

5. Se pare ca Cleopatra ar fi folosit parfumul de lavanda pentru a-l seduce pe Julius Caesar si mai apoi pe Marcus Antonius.

6. Istoria lavandei mai spune ca crestinii foloseau lavanda ca talisman impotriva raului si deochiului. Ulterior a devenit una din florile asociate cu ziua Sf. Ion.

Sursa: zanaflorilor.eu

Cum cureti grasimea din bucatarie. Solutii si sfaturi practice

Atunci cand gatim, inevitabil vom murdari mobilierul din bucatarie, aragazul sau hota, iar daca nu curatam la timp petele de ulei, vor fi mult mai greu de indepartat. Din fericire, solutiile pentru curatarea mobilierului de bucatarie sunt mult mai simple decat ai crede si le gasesti chiar la tine acasa.

  • Solutii naturale pentru curatarea grasimii de pe mobila din bucatarie
  • Cum poti curata grasimea de pe faianta si gresie
  • Sfaturi pentru curatarea grasimii de pe aragaz
  • Cum cureti mai usor grasimea de pe hota
  • Cum poti curata grasimea uscata din cuptor

Solutii naturale pentru curatarea grasimii de pe mobila din bucatarie 

Ca sa indepartezi petele de grasime uscata de pe mobilierul de bucatarie, uite care sunt cele mai eficiente solutii de curatat mobila facute in casa:

  • solutie cu otet – pune pe o carpa uscata sau pe o laveta otet nediluat si sterge bine dulapurile, clateste apoi laveta cu apa calda si sterge din nou dulapurile pana indepartezi tot otetul
  • solutie cu ulei mineral – spre deosebire de uleiul vegetal, acesta nu lasa pete pe mobila din bucatarie ci, dimpotriva, ajuta la indepartarea lor. Il poti folosi simplu, pe o laveta sau pe un prosop cu care poti sterge dulapurile, dar si manerele usilor
  • solutie cu bicarbonat de sodiu – inmoaie o laveta sau o carpa curata in apa, presara putin bicarbonat peste ea si apoi curata dulapurile din bucatarie. Poti prepara si o solutie din bicarbonat de sodiu si ulei mineral pe care le amesteci pana devin o pasta omogena. Cu aceasta pasta poti curata rapid grasimea uscata de pe dulapurile din bucatarie
  • solutie cu detergent de vase – pune intr-un vas apa calda si doua lingurite de detergent de vase (apa calda va ajuta la indepartarea mai rapida a grasimii). Inmoaie un burete in solutie si sterge dulapurile cu partea abraziva a buretelui, prin miscari circulare

 

curatare_grasime_bucatarie_1

Tine cont ca, dupa ce cureti grasimea de pe dulapurile din bucatarie, este recomandata sa aplici si un strat protector astfel incat mobila sa se pastreze mai bine in timp. Poti folosi solutii naturale precum uleiul mineral, de portocale sau de lamaie. O alta solutie pentru a oferi mai multa stralucire mobilei de bucatarie este prepararea unei solutii din doua linguri de ulei de masline si o lingura de zeama de lamaie.

Cum poti curata grasimea de pe faianta si gresie 

Pentru petele de grasime uscate de pe faianta si gresie, poti alege una din solutiile de mai jos:

  • solutie cu otet – pentru petele de grasime uscata de pe gresie poti folosi o solutie din apa si otet cu care vei indeparta mai usor murdaria persistenta
  • solutie cu bicarbonat – amesteca bicarbonat de sodiu cu putina zeama de lamaie si sterge gresia si faianta din bucatarie folosind partea abraziva a buretelui. Dupa ce indepartezi toata grasimea uscata, clateste cu putina apa amestecata cu putin ulei de portocale sau lamaie

Sfaturi pentru curatarea grasimii de pe aragaz

Pentru curatarea grasimii de pe aragaz, ai la indemana una dintre solutiile de mai jos:

  • detergent de vase – daca vrei sa cureti mai usor petele de grasime uscate de pe aragaz, inmoaie petele in detergent de vase obisnuit si lasa-l sa actioneze timp de 15 minute. La final, poti sterge grasimea cu partea abraziva a buretelui si apoi poti clati cu putina apa
  • zeama de lamaie – petele de grasime de pe aragaz le poti indeparta si cu zeama de lamaie
  • bicarbonat de sodiu – atat pentru petele de grasime uscata, cat si pentru cele de arsura, bicarbonatul de sodiu este o solutie utila. Prepara o pasta din bicarbonat de sodiu si apa si las-o sa actioneze pe aragaz pentru o ora. Curata apoi aragazul si la final sterge cu o solutie din apa si zeama de lamaie sau otet

Cum cureti mai usor grasimea de pe hota

 

Ca sa cureti cat mai bine petele de grasime uscata de pe hota, este necesar sa demontezi mai intai filtrele. Uite cu ce poti sa cureti grasimea de pe hota:

  • prepara o solutie din apa, sare si zeama de lamaie si sterge cat mai bine filtrul, pana indepartezi toata grasimea uscata. Daca vrei sa cureti mai usor filtrul hotei, poti pune 1 l de apa intr-o oala, impreuna cu 4 linguri de sare si 3 lingurite de sare de lamaie, in care introduci apoi filtrul si lasi la fiert timp de 15 minute
  • pune apa la fiert intr-o oala impreuna cu o cana de praf de copt. Praful de copt trebuie sa il adaugi treptat deoarece va incepe sa fiarba imediat si sa faca spuma. Pune filtrul hotei in oala si lasa sa fiarba la foc mic pana cand este indepartata toata grasimea. Clateste filtrul la final sub un jet de apa calduta

Cum poti curata grasimea uscata din cuptor 

Daca vrei sa pastrezi cuptorul curat, iti recomandam sa il cureti cel putin o data pe luna. Insa, in cazul in care trebuie sa indepartezi pete de grasime uscata, uite care e cea mai utila solutie:

  • spala cuptorul cu putina apa calda si apoi presara un strat de bicarbonat de sodiu. Lasa-l sa actioneze timp de 15 minute si apoi poti sa freci cat mai bine peretii cuptorului si geamul folosind un burete abraziv. La final, clateste intreg cuptorul cu o laveta imbibata in apa si otet

Grasimea uscata din bucatarie poate parea greu de indepartat, insa solutiile eficiente le poti gasi chiar la tine in bucatarie. Oricare din solutiile naturale de mai sus te vor ajuta sa cureti cu usurinta petele de grasime de pe mobila, dar si de pe aparatele electrocasnice.

Sursa: arctic.ro