6 informatii despre lavanda

Astazi, impartasim cu voi 6 informatii interesante despre lavanda pe care ar trebui sa le cunoasteti, daca si voi sunteti fermecati de ea.

1. Lavanda mai este numita si regina mirosului, fiind considerata o planta aromatica care poate schimba starile de spirit.

2. Numele lavandei vine de la « lavare », cuvant latin, care se traduce in limba romana in « spalare », mai ales ca din cele mai vechi timpuri,
oamenii au folosit lavanda pentru proprietatiile ei antibacteriene si mirosul fantastic (mai ales in Evul Mediu)

3. Romanii foloseau florile de lavanda pentru parfumarea apei din baile publice si in hainele soldatilor din legiunile romane pe durata campaniilor, servind drept dezinfectant. Egiptenii foloseau lavanda in ritualul de mumificare pentru a ajuta in procesul de conservare.

4. Exista o poveste despre lavanda din timpul anilor 1700, cand ciuma « cucerise » Europa. 4 hoti din Franta jefuiau mormintele oamenilor care murisera de ciuma dar si pe cei ce inca traiau. Politia nu le-a acordat atentie, crezand ca vor muri curand de ciuma. Dar hotii jefuiau in continuare. Cand in final au fost prinsi, politia le-a cerut sa le spuna secretul imunitatii la ciuma. Hotii au dezvaluit ca foloseau un otet din diferite plante, dintre care lavanda era ingredientul principal, care ii proteja de molipsirea de ciuma.

5. Se pare ca Cleopatra ar fi folosit parfumul de lavanda pentru a-l seduce pe Julius Caesar si mai apoi pe Marcus Antonius.

6. Istoria lavandei mai spune ca crestinii foloseau lavanda ca talisman impotriva raului si deochiului. Ulterior a devenit una din florile asociate cu ziua Sf. Ion.

Sursa: zanaflorilor.eu