Combinaţii de produse apicole care vindecă

Iti amintesti de feliile de paine proaspata, unse cu unt si cu miere, pe care le adorai (sau nu) in copilarie? Acum a venit momentul sa redescoperi beneficiile mierii si ale celorlalte bunatati din stupul de albine.

Miere, polen, laptisor de matca, propolis sunt doar cateva dintre produsele pe care ar trebui sa le incerci periodic pentru a avea o sanatate de fier. Ceea ce medicina alternativa numeste “apiterapie” este o forma de prevenire si vindecare a afectiunilor, cunoscuta inca din Antichitate. Egiptenii, grecii si chinezii nu erau straini de ea. Hipocrate, cel care a pus bazele medicinei (cum o stim noi azi), folosea veninul de albine pentru tratarea artritei si a altor probleme ale incheieturilor.

S-a dovedit ca produsele rezultate din prelucrarea mierii de albine au efecte terapeutice puternice, ajutand la ameliorarea sau vindecarea unei intregi game de afectiuni. Dintre acestea, studiile au aratat rezultate excelente in tratamentul sclerozei multiple si al cancerului. Combinatiile de produse apicole, in dozajul corect, sunt recomandate copiilor in perioada de crestere, in convalescenta, in cazuri de avitaminoze. De asemenea, afectiunile tubului digestiv, ale ficatului, cele ale cailor respiratorii, precum si nevrozele, asteniile si chiar senilitatea pot fi tratate cu succes cu ajutorul produselor apicole.

Nu sunt de ignorat nici beneficiile folosirii externe a produselor din miere si a derivatelor lor; stii deja ca un bun antiseptic si cicatrizant are ca element principal tinctura de propolis sau ca produsele pe baza de miere pentru ingrijirea tenului pot avea rezultate spectaculoase. Urmeaza-ne, deci, in aceasta scurta calatorie prin lumea harnicelor albine si vei invata cum sa ai mai multa grija de sanatatea ta, cu ajutorul unor resurse 100% naturale.

Ce sa cumperi de la farmacie

Cu propolis

Cum suntem deja in anotimpul rece, este util sa stii ca, pentru a ameliora simptomele amigdalitei, laringitei sau faringitei, farmacista iti poate recomanda un produs pe baza de propolis. Incearca orice tinctura din farmacii sau Aboca Propol Pur Spray, 30 ml, indulcit cu miere si aroma naturala de lamaie, cu actiune antibacteriana, antivirala si cicatrizanta.

Cu miere si afine

Aboca Natura Mix Sostegno este un supliment nutritiv cu o formula concentrata de vitamine si minerale exclusiv naturale, pe baza de suc de afine si miere. Este recomandat copiilor cu varste intre trei si 14 ani, in perioada de crestere sau in perioadele scolare de suprasolicitare intelectuala si fizica. Produsul stimuleaza pofta de mancare.

Cu miere de salcam

Un sirop natural pe baza de miere de salcam il va ajuta pe copilul tau sa scape de tusea uscata, iritanta sau cu expectoratie. Pentru cel mic incearca Abo­ca GrindTus Copii. Pentru tine, alege varianta Aboca GrindTus A­­dulti, sirop, un an­ti­tusiv, expectorant si spas­molitic indicat in toate afec­tiunile respiratorii acute si cronice care evolueaza cu tuse.

“Pe tatal meu, apiterapia l-a ajutat mult!”

Corina T, din Buzau, ne-a povestit cum folosirea de produse apicole si apoi cresterea albinelor l-au ajutat pe tatal ei sa depaseasca momentul unui preinfarct si sa-si mentina sanatatea.

“Tata a suferit un preinfarct cand avea 50 de ani. S-a pensionat pe caz de boala, a renuntat la cafea, la tigari si la mancarurile grele, dar cantitatea de medicamente pe care doctorul i-a recomandat-o dupa acest episod dramatic era impresionanta, iar el nu mai era deloc in forma.

Inainte de asta, tatal meu fusese un om extrem de activ, sportiv de performanta si genul de om care nu putea sa stea nici un weekend acasa, sa se uite la televizor. In plus, ii placea foarte mult sa conduca masina. Dar cu medicamentele pe care le lua, acest lucru era imposibil, pentru ca unele dintre ele aveau efecte sedative.

Dupa cateva luni de administrare a tratamentului, tata s-a dus la medic si i-a spus ca nu mai poate continua asa, ca are nevoie de reducerea numarului de pastile. Doctorul i-a recomandat sa inceapa sa ia suplimente si tratamente alternative, pe baza de produse apicole, si i-a dat si o carte despre acest subiect.

La inceput, tata a cumparat mierea si propolisul de care avea nevoie, insa cu timpul si-a luat stupi si a inceput sa se ocupe de ei. Orele pe care le petrecea in aer liber, avand grija de albine, l-au ajutat sa depaseasca momentul accidentului cardiac si, cu vremea, starea lui de sanatate s-a imbunatatit vizibil, iar cantitatea de medicamente pe care o lua a fost tot mai mica.

Medicul i-a prescris alt tip de medicatie, 100% naturala, formata din produse pe baza de miere, pe care le obtine chiar el. De aceea, cred ca apiterapia este o metoda care merita incercata.”

Sfatul medicului

In cazul afectiunilor care necesita supraveghere medicala, nici un tratament alternativ, nici chiar cel cu miere, nu trebuie inceput fara a-l intreba inainte pe medicul specialist. Asigura-te ca produsele pe care vrei sa le incerci au certificat de calitate.

Nu le achizitiona din piata ori de pe marginea drumului, fiindca pot sa contina substante care iti dauneaza.
Nu combina medicamentele cu suplimente pe baza de produse apicole cu anumite mancaruri sau cu alcool, decat dupa ce ai cerut sfatul medicului.

Minighid de produse apicole

Miere

Ce este? Se extrage din fagurii de albine; se recomanda folosirea ei nefiltrata. Prin filtrare, mierea pierde circa 20-40% din substantele valoroase.

La ce ajuta?
Are un continut bogat in substante active biologic. Are proprietati bactericide si actiune antimicrobiana. Se asimileaza foarte usor de catre organism si iti da un plus de energie.

Contine 435 de substante, printre care: vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, compusi aromatici, fitohormoni, acizi organici – lactic, citric, malic, oxalic, dextrina, compusi ai azotului.

Cum se poate folosi?

Se poate administra ca atare, ca indulcitor pentru ceai sau cafea. Mastile cu miere sunt recomandate pentru tenul gras.

Sfaturi

Mierea se gaseste in compo-nenta multor produse cosmetice. Cremele cu miere (Oriflame, Garnier si Gerocossen) sunt hidratante, iar unele ajuta la reducerea pungilor de sub ochi si a cearcanelor.

Propolis

Ce este?
E o substanta rasinoasa colectata de albine de pe mugurii unor arbori; cu propolis, albinele acopera fisurile si orificiile din stup.

La ce ajuta?

Are proprietati bactericide si antimicrobiene. Are rol de intarire a sistemului imunitar, protejand organismul de afectiuni. Are proprietati anestezice de 3,6 ori mai puternice decat cocaina si de 5,2 ori mai puternice decat novocaina. Functioeaza si ca antiviral antifungic si cicatrizant. Este un bun stimula-tor in refaerea tesuturilor afec-tate de rani, taieturi si degeraturi.

Cum se poate folosi?

Tinctura de propolis, de exemplu, se foloseste in afectiuni ale cailor respiratorii superioare, in afectiuni digestive si in parazitoze.

Sfaturi

Propolisul este folosit cu succes, in combinatie cu aloe vera, in cazul ulcerului gastric si duodenal, in constipatie, dischinezie biliara, infectii cutanate si acnee.

Laptisor de matca

Ce este? Este o substanta complexa, produsa de glandele salivare ale albinelor, si este destinata hranirii larvelor si reginei stupului.

La ce ajuta?

Are un continut de vitamine B mai mare decat drojdia de bere. Are rol important in metabolismul celular, in activitatea creierului, reduce colesterolul din sange. Se recomanda pentru o buna digestie, in combaterea insomniei, a anemiei pernicioase si pentru refacerea glandelor cu secretie interna. Are cele mai multe vitamine pe unitatea de volum.

Cum se poate folosi?

Este recomandat in caz de astm bronsic, boli hepatice, derma-tologice, fracturi, probleme osoase sau articulare.

Sfaturi

In timpul administrarii laptisorului de matca, inlocuieste zaharul din alimentatie cu miere de albine (30-60 g pe zi), pentru o mai buna asimilare a vitaminelor.

Polen

Ce este?

Este un produs 100% natural. Albinele il colecteaza din flori, sub forma de grauncioare impregnate cu miere.

La ce ajuta?

Contine proteine, toti amino­acizii esentiali, glucide, minerale, vitamine, enzime, hormoni, grasimi. Are efecte pozitive in tratarea anemiei (creste hemoglobina), in boli digestive si intes­tinale, hepatice, in carente proteice, vitaminice si minerale, in nevroze, depresii, in afectiuni ale prostatei, diabet, impotenta, alergii.

Cum se poate folosi? Capsulele cu polen redau pofta de mancare si sunt remediul ideal pentru copiii bolnaviciosi, cu retard mental sau probleme de crestere.

Sfaturi

Se pastreaza in pungi ori sticle de plastic, in vase de sticla bine inchise, la loc ferit de umezeala si caldura excesiva. Cosmetic, se foloseste impotriva seboreei si a matretii.

Autor: Valentina Vuxanovici

Sursa: avantaje.ro