Category Archives: Life Style

Ce mâncăm pe timp de caniculă pentru a scădea intensitatea căldurii resimţită în corp

Alegerea alimentelor corespunzatoare dietei pe timpul verii ne poate creşte gradul de confort, aflat la mare căutare în aceste zile toride. Iar printre lucrurile pe care ar trebui să le evităm este chiar consumul de lichide reci.

Pe caniculă, totul în jurul nostru este fierbinte, intens şi chiar obositor, iar combaterea senzaţiei de disconfort pare uneori imposibilă. Piscina, duşul, hainele din bumbac de culoare deschisă şi aerul condiţionat sunt câteva elemente externe care ne uşurează zilele toride de vară.  Foarte important de ştiut este şi faptul că alimentele şi lichidele pe care le consumăm pot crea o senzaţie de cald sau de rece organismului nostru. Şi pentru că soarele agită şi oboseşte, este important ca alimentele din dieta de vară să fie nu numai răcoroase, ci şi uşoare şi să aibă o acţiune calmantă, explică Lygia Alexandrescu, preşedinte al Societăţii Române de Educaţie Nutriţională.  Vara, tendinţa naturală este de a consuma mâncăruri uşoare. Alimentele cu efect răcoritor, care trebuie să existe pe masa noastră în această perioadă caniculară, sunt zarzavaturile cu frunze verzi (spanacul, salata verde, varza), legumele care au un conţinut scăzut de amidon (fasolea verde şi galbenă, conopidă, broccoli, dovleceii, ciupercile, castraveţii) şi nu în ultimul rând fructele proaspete de sezon (în special pepenele). Gustul acestor alimente poate fi îmbunătăţit prin adăugarea unor ingrediente la fel de proaspete şi răcoroase cum sunt lămâia, busuiocul, pătrunjelul. Băuturile cu adevarat răcoritoare sunt şi ele de mare valoare pe căldură şi dintre ele fac parte: apa minerală plată, apa minerală carbogazoasă, ceaiul de mentă (ajută şi la ameliorarea problemelor gastrointestinale uşoare), ceaiul de ghimbir, ceaiul verde, sucul proaspat de lămâie. O atenţie deosebită trebuie acordată temperaturii lichidelor consumate. Lichidele extrem de reci, pline de gheaţă sau îngheţată nu sunt cea mai bună soluţie de răcorire. Senzaţia de rece e doar în gură, însă stomacul se contractă şi-şi încetineşte digestia, producându-se astfel mici probleme la nivel gastro-intestinal, susţine specialistul.

În acelaşi timp, când temperaturile de afară sunt crescute, este indicat să se evite consumul anumitor alimente care scad nivelul energetic al organismului şi obligă organele interne să lucreze suplimentar pentru a reasigura echilibrul organismului. Printre aceste alimente se numără nucile, carnea, ouăle şi chiar seminţele şi cerealele integrale. Restricţie trebuie să se impună şi la alimentele cu un mare conţinut de zahar şi sodiu, care îngreunează absorbţia nutrienţilor în organism.

Alimentaţia pe timp de caniculă, recomandările Lygiei Alexandrescu, preşedinte al Societăţii Române de Educaţie Nutriţională

1. Bea multa apă – este ingredientul cheie care îţi va menţine echilibrul hidric şi termic al corpului. Fiind cald afară trebuie mărită cantitatea de apă consumată indiferent de nivelul efortului fizic depus.

2. Evită băuturile alcoolice, carbogazoase şi în special pe cele cu aport de cafeină şi zahăr. Toate aceste băuturi conţin coloranţi şi aditivi care afectează procesele metabolice. Majoritatea băuturilor aşa-zise răcoritoare conţin acid fosforic, iar excesul acestei substanţe în sânge duce la separarea calciului din oase, lăsându-le fragile şi poroase.

3. Nu trebuie consumate lichide foarte reci – ele nu ne ajută în mod real să ne răcorim pe perioada verii. Consumarea lichidelor foarte reci atunci când suntem înfierbantaţi poate conduce la o uşoară vasoconstricţie, lucru care trebuie evitat atunci când încercăm să ne răcorim.

4. Efortul fizic aerob extenuant trebuie limitat.

5. Dieta trebuie să conţină alimente uşoare, bogate în nutrienţi şi sărace în grăsimi.

6. Alimentele condimentate (iuţi şi sărate) trebuie limitate. Conţinutul mare de sare aflată în stare anorganică este digerat şi trebuie eliminat din corp, motiv pentru care se vor bea cantităţi uriaşe de apă.

7. Alimentele prăjite şi cele procesate trebuie eliminate din dietă.

8. Lactatele fermentate bogate în probiotice ajută la reechilibrarea hidrică după o perioadă de transpiraţie abundentă.

Sursa: adevarul.ro

12 fructe extrem de sanatoase pentru organism

Un consum mai mare de fructe este o modalitate excelentă de a îmbunătăți sănătatea generală și de a reduce riscul bolilor. Fructele sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale esențiale și sunt bogate în fibre. Fructele oferă, de asemenea, o gamă largă de antioxidanți care stimulează sănătatea, inclusiv flavonoide, potrivit medicalnewstoday.com.

Consumul unei diete bogate în fructe și legume poate reduce riscul de a dezvolta boli de inimă, cancer, inflamație și diabet.

Iată o lită cu cele mai sănătoase fructe și conținutul lor de vitamine sau minerale.

Un studiu din 2014 a clasat fructele și legumele  după cantiatea de nutrienți și calorii reduse. Lămâia a fost în topul listei, urmată de căpșuni și portocală.

1. Lămâile conțin vitamina C și alți antioxidanți benefici pentru sănătate. Antioxidanții „spală” radicalii liberi din organism, care pot deteriora celulele și pot duce la diferite boli.

Cercetătorii consideră că flavonoidele din lămâie și din alte citrice au proprietăți antibacteriene, anticanceroase și antidiabetice.

Citricele, inclusiv lămâile, conțin componente active numite fitochimice, benefice pentru sănătate. Acestea includ: vitamina C, acid folic, potasiu, pectină, calciu, tiamină, riboflavină, niacin, vitamina B 6, acid folic, vitamina A.

2. Căpșunile au un conținut ridicat de apă, iar semințele furnizează o cantitate mare de fibre dietetice, potasiu. Căpșunile conțin multe vitamine și minerale sănătoase. De notat în special, ele conțin antociani, care sunt flavonoide care pot ajuta la stimularea sănătății inimii. Căpșunile și alte fructe de pădure colorate conțin, de asemenea, un flavonoid numit quercetin. Acesta este un compus natural antiinflamator. De asemenea, au calciu magneziu, potaiu, vitamina C, tiamină, riboflavină, niacin, folat, vitamina B 6 și K.

3. Portocalele sunt printre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un conținut mediu de 117% din valoarea necessară zilnică. Conțin, de asemenea, fibre, calciu, magneziu, potasiu, vitamina A, vitaminele B, inclusiv tiamina și acidul folic.

4. Lime. Ca și alte fructe citrice, fructele lime oferă o doză sănătoasă de vitamina C. De asemenea, beneficii similare pentru sănătate, proprietăți antibacteriene și antioxidante. Sucul unui fruct conține calciu, magneziu, potasiu.

5. Grapefruitul conțin flavonoide, care pot ajuta la protejarea împotriva unor forme de cancer, inflamații și obezitate. Grapefruiturile sunt fructe acide pline de vitamine și minerale. Conține fibre, calciu, magneziu, potasiu, vitamina C. Un studiu de revizuire sugerează că compușii numiți furanocumarine găsiți în grapefruit pot ajuta la protejarea împotriva stresului oxidativ și a tumorilor. Unele cercetări din această revizuire sugerează că furanocumarinele de grapefruit pot avea proprietăți anticanceroase, care pot fi deosebit de eficiente împotriva cancerului de sân, a cancerului de piele și a leucemiei.

6. Murele. Ca și alte fructe de pădure, murele conțin antociani. Murelele conțin multe semințe, deci au un conținut ridicat de fibre. Aceasta înseamnă că ele pot contribui la îmbunătățirea sănătății intestinului și a sănătății inimii. Conțin fibre, calcu, magneziu, potasiu și vitamina C.

7. Merele fac o completare rapidă și ușoara la dietă. Se recomandă consumul cu tot cu coajă, pentru cele mai mari beneficii pentru sănătate. Merele sunt fructe cu conținut mare de fibre, ceea ce înseamnă că stimulează sănătatea inimii și ar putea contribui la scăderea în greutate. Pectina din mere ajută la menținerea sănătății intestinului. Conțin fibre, potasiu, calciu, vitamina C. Cercetările au arătat că există o legătură între consumul constant de mere și un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și diabet.

Merele au, de asemenea, niveluri ridicate de quercetin, un flavonoid care poate avea proprietăți anti-cancer. Un studiu a constatat că persoanele care au consumat mere întregi au fost cu 30% mai puțin susceptibile de a fi obezi.

8. Rodia. Mulți oameni consideră că rodia este o „super-hrană”. Ele sunt bogate în antioxidanți și polifenoli, care ajută la combaterea stresului oxidativ care poate provoca boli în organism. Se consumă cu semințe, pentru a beneficia de fibre. Conține fibre, potasiu, calciu, vitamina C, vitamina K.

Un studiu de revizuire cu privire la beneficiile de sănătate ale rodiilor sugerează că acestea au efecte antiinflamatorii și pot ajuta la protejarea împotriva bolilor legate de creier, cum ar fi boala Alzheimer și boala Parkinson. Aceasta se poate datora faptului că rodiile conțin niveluri deosebit de ridicate de polifenoli.

9. Ananasul este un fruct exotic care poate ajuta la reducerea inflamației și la creșterea țesutului sănătos. Conține un compus activ numit bromelain, pe care mulți oameni îl iau ca supliment alimentar din cauza potențialelor beneficii pentru sănătate. Bromelaina poate ajuta la reducerea inflamației nazale sau a sinuzitei.

Ananasul conține mangan, pe care corpul îl folosește pentru a forma oase și țesuturi. Conțone, de asemenea, fibre, potasiu, vitamina C, calciu.

10. Bananele sunt bogate în potasiu, care ajută organismul să controleze ritmul cardiac și tensiunea arterială. Sunt, de asemenea, o sursă bună de energie și pot ajuta la reglarea mișcărilor intestinului, la ulcer sau colită. Conțin proteine, calciu, magneziu, vitamina C.

11. Avocado. Mulți oameni se referă la avocado ca super-aliment, datorită calităților lui hrănitoare. Avocado sunt bogate în acid oleic, o grăsime mononesaturate care ajută la scăderea nivelului de colesterol. American Heart Association spune ca menținerea nivelului de colesterol sănătos cu grăsimi sănătoase ar putea reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Ca și bananele, avocadole sunt bogate în potasiu. Ele conțin, de asemenea, luteină, un antioxidant important pentru ochii și piele, fibre, calciu, magneziu, potasiu și vitamina C, folat, vitamina A și beta caroten.

12. Afinele pot oferi multe beneficii pentru sanatate. Ca și căpșunile, afinele conțin antocianină, un antioxidant puternic. Din acest motiv, acestea ar putea proteja împotriva bolilor de inimă, accident vascular cerebral, cancere și alte boli.

Afinele conțin, de asemenea, pterostilbena, un compus care poate ajuta la prevenirea formării plăcilor în artere. Conțin fibre, calciu, potasiu, vitamina C.

Consumul de fructe oferă corpul vitaminele cheie, antioxidanții și fibrele dietetice, contribuie la îmbunătățirea sănătații și la reducerea riscul de inflamație, boli de inimă, cancer, obezitate și diabet.

Sursa: dcmedical.ro

De ce să folosim uleiuri esențiale?

Atunci când vine vorba despre remedii naturale, unele dintre cele mai eficiente și mai valoroase sunt, cu certitudine, uleiurile esențiale, care în ultimii ani sunt tot mai studiate, apreciate, iubite. În timp ce medicina alopată are rolul ei foarte bine stabilit și prețuit, terapiile alternative sunt instrumente la îndemână, care ne echilibrează și au grijă de starea noastră generală, astfel încât să fim cât mai rar nevoiți să apelăm la substanțele de sinteză.

Există câteva motive pentru care tot mai mulți oameni aleg să își întărească sănătatea și să-și îmbunătățească calitatea vieții folosind uleiurile esențiale.

În primul rând, e important de știut că uleiurile esențiale influențează în același timp toate planurile: fizic, psihic, emoțional și spiritual. Ele lucrează la conectarea minții, emoțiilor, corpului și spiritului între ele, în așa fel încât acest lucru să se traducă printr-o stare generală bună. Având efecte pe toate planurile, sunt extrem de versatile. Un ulei esențial poate fi folosit în scopuri de toate felurile care țin de sănătatea fizică sau emoțională a unei persoane.

Sunt foarte potente. Uleiurile esențiale sunt extracte foarte concentrate din plante, care oferă regenerare, întărire și echilibrare, cu efecte secundare minime, uneori inexistente. În foarte multe dintre situații, una sau două picături sunt suficiente pentru a obține efectul dorit. Și dacă avem în vedere faptul că într-o picătură de ulei de trandafir se află petalele de la 50 de trandafiri, este evidentă potența lor.

Uleiurile esențiale sunt, în general, sigureExistă puține contraindicații și măsuri de siguranță. Atunci când sunt folosite responsabil, cu prudență, cu informare prealabilă, la nevoie și cu respect pentru noi și pentru natură, siguranța este implicită.

Sunt ușor de folosit. Este nevoie de (auto)educare în domeniu. Poate să pară copleșitor la început, însă dacă reținem câteva reguli de bun simț, uleiurile esențiale ne pot deveni cei mai buni prieteni și cele mai valoroase instrumente pentru a ne susține sănătatea. Există situații în care chiar dacă nu alegem uleiul potrivit pentru un anumit scop, efectele lui benefice se resimt pe alte planuri sau rezolvă alte probleme.

Au viață lungă. Atunci când uleiurile esențiale sunt depozitate în sticle bine închise, în medii reci și uscate, ferite de lumina și căldură, viață lor este lungă. Există câteva excepții, uleiuri care sunt predispuse la oxidare și a căror viață este mai scurtă, dar acestea sunt puține și este indicat să le achiziționam în cantități mai mici pentru a le înlocui mai des.

Fiecare persoană care folosește deja uleiurile esențiale pure va avea propria lista de motive pentru care o face. Sunt persoane care urmăresc întărirea organismului, altele care sunt foarte atente la efectele secundare ale medicamentelor de sinteză și atunci preferă variantele naturale, persoane care urmăresc mai ales efectele pe plan emoțional, persoane care învață să trăiască cât mai natural. Și lista poate să crească mult. Un lucru este cert, însă: orice ai urmări, uleiurile esențiale îți pot deveni cu adevărat… esențiale!

Cu mult drag,
Ada Guțiu

Sursa: aromateria.ro/

6 ceaiuri-minune pentru cele mai frecvente probleme

Ceaiul este singura băutură care este la fel de eficientă ca apa pentru hidratare. Foarte important, însă, este și planta pe care o folosiți pentru infuzie pentru că fiecare vine cu alte proprietăți deci și influențe asupra organismului. Foarte multe dintre plantele medicinale este indicat să fie consumate sub formă de ceai. Din acest punct de vedere, e bine să știți că anumite ceaiuri pot să vă ajute în diverse probleme. Iată 6 exemple:

  • Metabolism lent – ceai verde
  • Probleme cu somnul – mușețel
  • Răceală – ceai de soc
  • Stres – ceai de lămâie
  • Senzație de greață – ghimbir
  • Balonare – ceai de mentă

Sursa: andreeasava.ro

SFATURI DESPRE CUM SĂ ALEGI VAZA POTRIVITĂ

Vazele cu flori sunt frumoase și pot transforma cu ușurință o casă într-o cămin. Împreună cu plantele verzi din ghivece, adaugă viață decorului interior, dar florile sunt și mai decorative decât plantele din ghivece.

Bucură-te de parfumul și frumusețea florilor ori de câte ori ai ocazia sau fă lucrurile puțin mai ușoare și achiziționează niște flori artificiale care nu necesită întreținere și care te vor ajuta să economisești pe termen lung.

Atunci când ai nevoie de o vază pentru diferite evenimente sau decoruri din casa ta, ai și opțiunea de a alege dintre diferite modele. Descoperă avantajele acestora în această postare de blog.

O VAZĂ OPACĂ SAU DIN STICLĂ TRANSPARENTĂ

O vază transparentă are o un aspect lejer și evidențiază frumusețea pe care florile proaspete o aduc într-o cameră. Pe de altă parte, o vază opacă este foarte practică. Nu mai trebuie să-ți faci griji cu privire la aspectul tulbure al apei din vază sau la îndepărtarea depunerilor de calcar care au ajuns în interiorul vasei.

O VAZĂ ÎNALTĂ SAU O VAZĂ MICĂ

Dacă ești în căutarea unei vaze pe care să o așezi pe podea, alege una care să fie înaltă, de cel puțin 30 cm și care să ofere multă stabilitate. În felul acesta o vei vedea mai ușor și nu te vei împiedica de ea. Dacă vaza pe care o cauți va sta îm permanență pe o masă sau pe un raft, poți alege una mai mică și mai delicată. În special pentru un aranjament floral pe care ți-l dorești la cina alături de familie, ai putea prefera o vază mică în locul uneia mai înalte, astfel încât să poți lua contact vizual cu familia sau oaspeții în timpul cinei.

DIMENSIUNEA GURII VAZEI

Vazele mari sunt disponibile cu guri mici, pe când vazele mici au gurile mai largi – iar asta este valabil și invers. Da aceea, este ideal să te gândești ce flori dorești să păstrezi în vază înainte să alegi vaza. Dacă vrei să pui doar una sau două flori sau o singură ramură drăguță, alege mai degrabă o vază cu gura mică. Dacă vaza are gura largă, câteva flori vor părea puțin cam singuratice. Dacă, pe de altă parte, tocmai ai primit un buchet mare, poate fi o provocare să-l aranjezi într-o vază cu gura mică.

CULOAREA ȘI STILUL VAZEI

Nu este nevoie să-ți faci griji că o vază atrăgătoare, cu un stil deosebite, umbrește buchetul de flori. Florile au propriul farmec și vor atrage atenția. O vază sculpturală poate fi chiar o piesă frumoasă de decor în sine, fără flori. Când vine vorba despre flori, decorul din jurul lor tinde să se asorteze cu ele sau chiar să le completeze, astfel nu trebui să-ți faci atât de multe griji în ceea ce privește culoarea vazei. Cu florile nu există nicio modalitate de a greși în cadrul unei amenajări.

Sursa: jysk.ro