Top 12 cele mai bune preparate de mâncare thailandeză

Thailanda este renumită pentru bucătăria sa delicioasă. Și pe bună dreptate!

1. Guay Teow (supă de tăiței)

Guay Teow mâncare thailandeză
Foto: nyonyacooking.com

Guay Teow este, fără îndoială, una dintre cele mai populare mâncăruri thailandeze și poate fi găsită aproape oriunde. Guay teow descrie orice fel de supă de tăiței. Poate fi făcută cu carne de pui, carne de porc sau carne de vită, precum și din fidea de orez sau fidea de ouă.

De cele mai multe ori, restaurantele adaugă în supă găluște sau chifteluțe. Acest preparat merge bine cu o selecție de condimente, precum: zahăr, ardei iute, suc de lămâie și sos de pește. Guay Teow poate fi consumată în orice moment al zilei, dar este, la fel de bine, o gustare nocturnă deosebit de gustoasă.

2. Tom Yum Goong (supă de creveți picanți)

Tom Yum Goong
Foto: kammanmarket.com

O supă îndrăzneață, aromată și picantă. Tom Yum Goong conține ingrediente thailandeze, precum lemongrass, ardei iute, galangal, frunze de lime kaffir, varză, suc de lime proaspăt și sos de pește. La acestea se adaugă creveți proaspeți, ciuperci și cremă de nucă de cocos (pentru versiunea cremoasă).

3. Yum Talay (salată picantă cu fructe de mare)

yum talay
Foto: thaifoodrecipemenu.blogspot.com

Această salată mixtă cu fructe de mare nu este doar delicioasă, ci și sănătoasă. În funcție de locul în care te afli, salata poate conține orice combinație de calamar, creveți, midii, scoici sau carne de crab. La acestea se adaugă roșii, ceapă și tăiței de orez.

4. Larb (salată picantă)

larb salata thai
Foto: taste.com.au

Larb este o salată cu carne sau ciuperci și mentă, care provine din provincia Isan (din nord-estul Thailandei), fiind caracteristică populației de origine laoțiană. Larb se poate prepara într-o varietate de stiluri – cu pui, carne de porc sau ciuperci. Nu este recomandată pentru cei care nu fac față condimentelor puternice, deoarece de regulă este foarte picantă.

5. Pad Thai (tăiței prăjiți thailandezi)

pad thai mâncare thailandeză

Pad Thai este una din mâncărurile specifice Thailandei, fiind recomandată turiștilor începători într-ale bucătăriei thailandeze. Pad Thai e un preparat cu tăiței prăjiti, care se face (de regulă) cu creveți sau carne de pui, opțiunea vegetariană fiind și ea destul de populară. Se găsește la fiecare colț de stradă, este ieftin și gustos.

6. Khao Pad (orez prăjit)

khao pad
Foto: samuiholiday.com

Khao Pad-ul poate fi comparabil cu dragostea României pentru mici, fiind un preparat tipic thailandez, care se traduce prin „orez prăjit”. Acesta este, de altfel, și ingredientul principal, la el adăugându-se ouă și ceapă. Preparatul vine împreună cu felii de castraveți (ca garnitură), peste care se aruncă multe condimente – în funcție de preferințe.

7. Panang (curry thailandez)

panang curry thailandez
Foto: paintthekitchenred.com

Panang este un  preparat mai blând decât celelalte corespondențe curry din Thailanda. Din acest motiv, acesta rămâne o mâncare populară pentru turiștii care sunt mai rezervați când vine vorba de condimente picante. Panang curry este servit împreună cu creveți, deși opțiunile vegetariene sunt și ele populare.

8. Khao Soi (supă de tăiței cu cocos și curry)

Khao Soi
Foto: Pixabay

Khao Soi este un preparat specific zonei de nord a Thailandei – o supă de tăiței cu cocos și curry, inspirată de gastronomia din Burma. Disponibilă în variante cu pui, carne de vită, carne de porc sau vegetariană, acesta supă delicioasă are o bază bogată de nucă de cocos cu curry, tăiței din ouă, la care se adaugă o garnitură de tăiței prăjiți, frunze de muștar murate, ceapă roșie, lime și ardei iuți prăjiți în ulei. Khao Soi ar trebui să fie pe lista tuturor călătorilor care vizitează nordul Thailandei, în special zona Chiang Mai.

9. Kai Med Ma Muang (pui cu caju)

Kai Med Ma Muang
Foto: theparadethai.com

Kai Med Ma Muang este apreciat atât de localnici, cât și de străini. E un preparat dulce și aromat, care conține pui stir-fry cu semințe de caju, sos de soia, miere, ceapă, ardei iute, piper, ciuperci – practic orice legumă pe care o ai la dispoziție. Simplu, dar foarte gustos.

10. Kai Jeow (omletă thailandeză)

Kai Jeow
Foto: archanaskitchen.com

Kai Jeow este una dintre cele mai simple mâncăruri thailandeze. Cu toate astea, este bogată în proteine, putând să joace rolul unui preparat principal sau al unui antreu. Kai Jeow este servită pe un pat de orez, împreună cu sos de chili dulce. Dacă vrei și legume în omletă, cere un „kai jeow pak”. Iar dacă ai venit prima oară în Thailanda și nu îți place „jok” (supa thailandeză de orez) ca mic dejun, kai jeow poate fi o modalitate foarte bună de a-ți începe ziua.

11. Kao Niew Ma Muang (mango și orez lipicios)

mâncare thailandeză mango sticky rice
Foto: Pixabay

Te tentează un desert? Încearcă această combinație între mango și orez lipicios – cel mai popular desert thailandez. Kao niew ma muang (sau Mango Sticky Rice) este un preparat simplu, dar extrem de delicios, în special datorită soiului de mango galben. E făcut din orez lipicios și felii proaspete de mango, la care se adaugă  lapte dulce.

12. Pad See Ew (tăiței groși)

mâncare thailandeză
Foto: recipris.com

Acest preparat conține fidea de orez, prăjită într-un sos de soia gros, împreună cu pui, carne de porc sau carne de vită, precum și broccoli sau varză chinezească. O alegere gustoasă, dar prudentă, și o opțiune excelentă pentru cei care nu fac față altor preparate thailandeze. Gurmanzii care vor să facă lucrurile mai interesante pot adăuga fulgi uscați de chili, oțet sau… ambele.

Feature foto: kozykornerglendale.com

Sursa: chilipepper.ro