Ziua în care banii s-au „evaporat”: Joia Neagră și începutul Marii Crize Economice

24 octombrie 1929, zi rămasă în istorie drept Joia Neagră, a marcat începutul celei mai mari prăbușiri a bursei din istoria SUA, care a aruncat țara, iar apoi lumea întreagă în ceea ce numim astăzi Marea Criză Economică.

Imediat după deschiderea sesiunii de tranzacționare, în dimineața acelei zile fatidice, indicii Bursei din New York au început să scadă vertiginos. În câteva minute, piața a pierdut 11% din valoare.

Se instalează panica

S-a instalat panica, iar o combinație de factori – inclusiv întârzierile în comunicarea către brokerajele din țară – a determinat scăderea dramatică a pieței. Sub imperiul panicii, oamenii au început să vândă masiv.Totuși, în următoarea zi de tranzacționare, indicele Dow Jones a crescut ușor, cu 0.58%, dându-le unora dintre bancheri speranța că răul cel mai mare trecuse.Dar lucrurile nu au stat deloc așa. În acel weekend, în birourile de pe Wall Street s-a lucrat din greu, iar cuvântul de ordine a fost „vinde”.

„În marile clădiri, luminile au fost aprinse toată noaptea; funcționarii somnoroși munceau din greu la pregătirea conturilor pentru deschiderea de luni a bursei. Brokerii constatau oripilați cum se adună ordinele de vânzare. Nu era o inundație, era un potop. Toată lumea voia să vândă – și cei care dețineau cinci acțiuni, și cei care dețineau zece mii”, relata de la fața locului reporterul Jonathan Leonard.Apoi, pe 28 octombrie, a sosit Lunea Neagră, o nouă zi de vânzări agresive, făcute în grabă. La închiderea bursei, se vânduseră 9.212.800 de acțiuni, iar indicii bursieri scăzuseră alarmant.

„Toată lumea intuia ce urma să se întâmple”

În acea noapte, Wall Street a fost scăldată de lumină. Restaurantele, frizeriile și barurile unde se vindea alcool pe sub mână erau deschise.

Curierii alergau pe străzi, iar copiii din mahalale invadaseră districtul financiar și se jucau cu mingi făcute din bandă de telegraf.

„Domni bine îmbrăcați adormiseră în restaurante. Toate hotelurile din centru erau pline de angajați din domeniul financiar care de obicei dormeau în Bronx. A fost, probabil, cea mai îngrozitoare noapte de pe Wall Street. Nu doar că se încheiase o zi proastă, dar toată lumea intuia ce urma să se întâmple a doua zi”, mai relata Leonard.

Pe 29 octombrie, în Marțea Neagră, Bursa din New York s-a prăbușit. După unele estimări, între 24 și 29 octombrie 1929, piețele au suferit pierderi de aproximativ 396 de miliarde de dolari, la valoarea de astăzi a dolarului american.

„Brokerii răcneau, se prindeau unii pe alții de gulere. Era ca o adunătură de nebuni”, relata un martor ocular, citat de Eye Witness History.Pe străzile din New York s-a instalat haosul. Circulau inclusiv zvonuri conform cărora bancheri și brokeri se sinuciseseră aruncându-se de pe clădiri. După ce mare parte din bogăția investitorilor s-a evaporat, pe 29 octombrie 1929, SUA au intrat în Marea Criză Economică. Economia țării a luat-o la vale, afectând cea mai mare parte din lumea occidentală. Această perioadă neagră, marcată de probleme economice grave în întreaga lume, a durat mai bine de un deceniu și a avut câteva consecințe neașteptate, inclusiv ascensiunea lui Adolf Hitler în Germania.

În ceea privește Bursa de la New York, aceasta a revenit la nivelurile de dinaintea prăbușirii abia 25 de ani mai târziu.

Sursa: incredibilia.ro