Terra Nostra și Vossa Senhoria, cele mai mici ziare din lume

Cu pagini de 3.5 centimetri x 2.5 centimetri și 85 de ani de istorie, Vossa Senhoria a fost cel mai mic ziar din lume, recunoscut astfel de Cartea Recordurilor Guinness în 2010. În 2012, însă, a fost detronat de Terra Nostra, un alt ziar cât un timbru poștal.

Vossa Senhoria a fost fondat pe 18 august 1935, în orașul brazilian Divinopolis, de către graficianul și jurnalistul Leônidas Schwindt, și a circulat până în 1956.

Inițial, avea dimensiunea de 9 centimetri x 6 centimetri, care a fost schimbată la 10 centimetri x 7 centimetri. Ziarul a avut întotdeauna conținut politic critic, astfel că a ajuns să fie cenzurat de guvern în perioada 1955-19656, când Brazilia era în stare de asediu, ceea ce a dus la suspendarea tirajului, potrivit publicației braziliene Folha.

După o pauză de publicare de trei decenii, micro-ziarul a revenit în circulație în 1985, fiind editat de fiica fondatorului, Dolores Schwindt (decedată în 1972).

Cotidianul – devenit între timp săptămânal, apoi publicație lunară – s-a extins în cele din urmă, ajungând să fie publicat și în orașele Abaeté, Belo Horizonte și Pitangui.

După ce a descoperit că în lume existau ziare chiar mai mici decât Vossa Senhoria, Dolores Schwindt a redus succesiv dimensiunea, până când a ajuns la formatul de 3.5 centimetri x 2.5 centimetri, ceea ce i-a asigurat publicației locul în Cartea Recordurilor Guinness la categoria „cel mai mic ziar din lume”, la 23 martie 2000.

„Acest ziar a precedat Twitter (rețea socială unde fiecare postare are un număr mic de caractere) prin concizia mesajului, iar provocarea este imensă, deoarece edițiile sunt lunare. Ziarul reprezintă o odă pentru presa scrisă”, susține Leida Reis, editor al ziarului.

Reis își amintește, de asemenea, profilul de pionier al Vossa Senhoria: cu mult înainte de Twitter, bătrâna publicație știa deja să comunice prin câteva caractere (cel mult 250) pe o pagină.

Toată lumea lucrează la editarea ziarului. Cea mai dificilă sarcină este de a sintetiza ideile în doar 250 de caractere pe pagină, puțin mai mult decât o postare pe Twitter.

Un exemplu al mesajului politic al Vossa Senhoria se găsește într-una dintre paginile ediției din 2 august 1947:
„Alianțele politice nu aduc întotdeauna rezultatele dorite. În teorie, în convenții, în planurile prezentate, totul pare ușor și frumos, dar în practică se văd numai defecte. Partidele politice sunt ca jaguarul care a învățat saltul în toate direcțiile, cu excepția saltului înapoi”.

Chiar dacă este minuscul, ziarul are corespondenți în Brazilia și în străinătate. Un membru al redacției, de exemplu, scrie din New York pe teme politice.

Și economia are loc în paginile ziarului (de la 16 la 24, în funcție de ediție). O altă curiozitate sunt cele patru pagini în limba engleză, adăugate pentru a răspunde nevoilor abonaților din afara Braziliei: dintre cele 5.000 de exemplare distribuite, 2% sunt trimise în străinătate.

Ziarul, care se vinde cu echivalentul a 0.7 euro, este distribui prin poștă, învelit în plastic transparent. Asta, bineînțeles, dacă poștașul nu pierde pachetul…

Săptămânalul portughez Terra Nostra, care măsoară doar 1.8 centimetri x 2.5 centimetri, a fost certificat de Cartea Recordurilor Guinness drept „cel mai mic ziar din lume” în 2012.

Tipărit pe insula São Miguel, în Azore, Terra Nostra are 32 de pagini și costă 2.5 euro. Poate fi citit folosind o luptă ce mărește caracterele șase până la opt ori.

 

Sursa: incredibilia.ro