STILURI VESTIMENTARE: 9 MODURI DE A TE IMBRACA BINE, DE LA CASUAL LA GLAMOUROUS

Stiai ca modul in care ne imbracam reflecta o parte a personalitatii noastre, fie ca asta se intampla voit sau nu? Hainele pe care le alegem transmit mesaje despre noi, dar au de asemenea si un rol functional. Desigur, nu este deloc de neglijat nici importanta estetica pe care hainele le au. Daca vrei sa te imbraci bine, ar trebuie sa stii prin ce se diferentiaza diversele stiluri vestimentare. Am creat pentru tine un ghid dedicat, care sa te ajute sa iti creezi outfiturile ca si cand ai avea in spate o intreaga echipa de consilieri de moda!

  1. Stilul casual
  2. Stilul clasic
  3. Stilul smart-casual
  4. Stilul elegant
  5. Stilul romantic
  6. Stilul Boho Chic
  7. Stilul dramatic
  8. Stilul Grunge
  9. Stilul Glam

STILUL CASUAL

Conform expertilor in moda, stilul casual a luat nastere in SUA, la inceputul secolului XX. Foarte multi dintre locuitorii acestei regiuni au dorit o adaptare a tinutelor pe care le poarta, la stilul lor de viata si la activitatile pe care le fac zi de zi. Astfel, de la haine incomode s-a trecut la jeansi, tricouri si sneakersi. De atunci si pana acum, stilul casual a fost reinventat si derivat in alte sub-tipuri de stiluri, insa el si-a pastrat esenta, definind outfituri relaxate, nu foarte studiate.

Piese cheie: blugi, tricouri, pantofi sport, rochii de zi.

  • Ideal pentru: Femeia dinamica, mereu in alerta.
  • Beneficii: Lejeritatea hainelor pe care mizeaza, versatilitatea elementelor vestimentare prin care se distinge.
  • Minusuri: Poate deveni banal, daca nu integreaza elemente care sa confere un plus de originalitate.
  • Secretul unei tinute casual reusite: Efectul de naturalete, dat de hainele nu prea incarcate, in culori dozate corespunzator incat sa para un stil nestudiat.

STILUL CLASIC

Stilul clasic are o istorie fascinanta. Aceasta isi are originea in jurul anilor 1950, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In aceea perioada, femeile s-au bucurat de o mai mare libertate, avand in vedere ca majoritatea barbatilor erau pe campul de lupta. Astfel, din emanciparea lor a facut parte si faptul ca tot mai multe dintre ele au inceput sa isi gaseasca joburi de birou, iar de aici si necesitatea de a-si adapta tinutele. Totusi, decenta era principiul de baza in crearea tinutelor de birou, iar aceasta se transpune prin elementele care stau la baza acestui stil. Piese cheie: camasi, fuste conice, sacouri, pantaloni si veste din stofa, pantofi cu toc mic, incaltaminte Oxford sau balerini.

  • Ideal pentru: Femeia de afaceri, conservatoare dar increzatoare.
  • Beneficii: Tinutele clasice inspira credibilitate.
  • Minusuri: Poate fi considerat de anumite persoane un stil de imbracaminte foarte plictisitor.
  • Secretul unei tinute clasice reusite: Accesorizarea este secretul unei tinute clasie remarcabile. Foloseste coliere XXL sau cercei in culori tari.

STILUL SMART CASUAL

Intre un stil de imbracaminte relaxat, care pare mai degraba a fi inventat de o persoana mereu pe fuga si unul foarte riguros, se simtea nevoia unui stil de tranzitie. Asa a aparut stilul smart casual, care imbina elementele vestimentare ale stilului casual cu cele ale stilului business-clasic. Astfel, o combinatie smart casual poate fi realizata dintr-o pereche de jeansi, o camasa si un sacou. De asemenea, poti pastra doar sacoul si jeansii si poti inlocui camasa cu un tricou amuzant!

Piese cheie: jeansi, sacouri, tricouri, pulovere, tenisi.

  • Ideal pentru: Femeia profesionista, dar relaxata.
  • Beneficii: O tinuta smart casual este perfecta pentru zilele in care iti doresti sa iesi in oras imediat dupa birou, deoarece este potrivita ambelor situatii.
  • Minusuri: Exista riscul ca tinuta sa devina prea casual sau prea clasica, de aceea este necesar sa cunosti foarte bine principiile acestui stil vestimentar.
  • Secretul unei tinute smart casual reusite: Pastrarea unor proportii echilibrate intre cele doua stiluri din care acesta este derivat.

STILUL ELEGANT

Stilul elegant se preteaza pentru evenimentele aparte, de la gale, petreceri de tip corporate, pana la nunti, botezuri si alte ocazii speciale. Prin urmare, se impun tinute confectionate din texturi pretioase (matase, tafta, brocard, poate chiar paiete – pentru rochiile de seara). Accesoriile utilizate vor fi, de asemenea, realizate din materiale stralucitoare si sofisticate.

Piese cheie: rochii de ocazie, salopete, pantofii stiletto, sandale cu toc inalt, deux piece-uri din materiale lucioase.

  • Ideal pentru: Femeia sofisticata si rafinata.
  • Beneficii: Confera un look senzual, foarte atractiv.
  • Minusuri: Atunci cand nu este realizata corespunzator, o tinuta sexy poate atinge limita vulgaritatii.
  • Secretul unei tinute elegante reusite: Sentimentul de diafan dat de culorile pastel, de printurile  si de croiurile care patreaza proportile corpului armonioase.

STILUL ROMANTIC

Primele forme de manifestare a stilul romantic in ceea ce priveste imbracamintea isi au originea intre anii 1820-1825, atunci cand s-a trecut de la tendinta de a purta haine in stil empire. In aceasta perioada, se purtau rochiile cu diverse imprimeuri inspirate de natura, dar si fustele in forma de A, cu talia medie.

Bluza eleganta din voal somon Piese cheie: rochii inflorate, balerini, bolerouri, sandale cu platforme.

  • Ideal pentru: Femeia delicata, copilaroasa chiar.
  • Beneficii: Inspira o atitudine deschisa, boema.
  • Minusuri: Acest stil vestimentar poate capata, din anumite puncte de vedere, o tenta de imaturitate atribuita persoanei care il adopta.
  • Secretul unei tinute in stil romantic reusite: Asortarea culorilor neutre cu non-culori (alb si nergru).

STILUL BOHO CHIC

Stilul Boho Chic include combinatii de elemente elegante si casual, intr-o paleta cromatica destul de extravaganta. Acest stil a prins contur in jurul anilor ‘60-’70 si a fost adoptat pentru prima data in Franta, dupa Revolutia Franceza. Surprinzator, stilul a fost inspirat de artistii care au preluat, la acea vreme, un stil de viata modest, nomad. Ei purtau haine uzate, dar combinate intr-un mod foarte excentric.

Piese cheie: bluze supradimensionate, pantaloni evazati, genti XXL, pantofi cu talpa ortopedica.

  • Ideal pentru: Femeia extravaganta, care nu tine cont de constrangeri.
  • Beneficii: Este un stil ideal pentru a fi purtat vara, deoarece mizeaza pe haine foarte vaporoase si racoroase.
  • Minusuri: Extravaganta caracteristica acestui stil il face nepotrivit pentru a fi purtat in contexte mai formale.
  • Secretul unei tinute in stil Boho Chic reusite: Boho Chic este un joc al volumetriei si al culorilor, asa ca urmareste aceste doua reguli atunci cand vrei sa realizezi o astfel de tinuta.

STILUL DRAMATIC

In moda, avangardismul este exprimat cel mai bine prin intermediul stilul vestimentar dramatic. Acesta se distinge, fara doar si poate, dintre restul stilurilor de imbracaminte, avand in vedere ca pune accentul pe piese foarte indraznete si deosebite. Asortarea culorilor se realizeaza prin contraste puternice, care nu au cum sa treaca neobservate, iar acest principiu se aplica si in alegerea machiajului.

Piese cheie: haine lungi, in croieli severe, elemente vestimentare masculinizate, rochii de seara din materiale grele(brocard, catifea).

  • Ideal pentru: Femeia impunatoare.
  • Beneficii: Emana incredere, evidentiaza o personalitate aparte.
  • Minusuri: Stilul dramatic poate atribui persoanei care il poarta o atitudine inabordabila.
  • Secretul unei tinute in stil dramatic reusite: Accesorizarea ar trebui sa completeze look-ul dramatic, asa ca opteaza pentru bijuterii voluminoase, cu design spectaculos.

STILUL GRUNGE

In jurul anilor ‘90, un nou stil vestimentar a luat nastere, inspirat fiind din tendintele muzicale din aceea perioada. Mai mult decat atat, se pare ca stilul Grunge a fost considerat ca o replica la stilurile vestimentare conformiste, care nu remarca prin elemente wow. Asadar, daca vrei sa optezi pentru o tinuta cu totul si cu totul deosebita, care sa lase impresia ca revolutioneaza orice fel de tendinta din moda, atunci ar trebui sa incerci stilul Grunge.

Piese cheie: tricouri cu imprimeu, jeansi rupti, jachete din piele accesorizate cu tinte, fermoare etc, bocanci.

  • Ideal pentru: Femeia nonconformista, care vrea sa se abata de la reguli.
  • Beneficii: Confera incredere si un look aparte.
  • Minusuri: Este un stil vestimentar care nu prinde pe oricine.
  • Secretul unei tinute in stil Grunge reusite: Cromatica este una dintre mizele acestui stil. In materie de asortare culori, opteaza pentru negru, kaki, visiniu si imprimeuri in stil army.

STILUL GLAM

Stilul Glam este stilul-vedeta al anilor ‘40 si este foarte potrivit pentru evenimentele in care vrei sa stralucesti la figurat, dar mai ales la propriu! Oricand iti doresti sa fii o prezenta fermecatoare, poti opta pentru o tinuta in stil Glam. Mizeaza pe materiale care “iau ochii” cum ar fi paietele, taftaua sau firele lame.

Piese cheie: rochii de seara sexy, cu crapatura pe picior, bluze cu spatele gol, cu decolteu adanc, pantofi si fuste din paiete, incaltari cu sclipici.

  • Ideal pentru: Femeia sofisticata, cu atitudine joviala.
  • Beneficii: Este un stil foarte potrivit atat pentru ocaziile importante (nunti, botezuri, gale, petreceri cu fast), dar poate fi, la fel de bine purtat si intr-o seara de club, sa spunem.
  • Minusuri: Neasocierea corecta a elementelor vestimentare poate conferi un look ostentativ.
  • Secretul unei tinute in stil Glam reusite: Nu asocia niciodata piese care sunt foarte stralucitoare, ci incearca sa pastrezi focusul tinutei pe un singur astfel de element.

Stilul vestimentar pe care ti-l formezi face parte din imaginea ta. Prin urmare, e important sa iti alegeti pisele vestimentare pe care le porti astfel incat acestea sa rezoneze cu personalitatea ta. Ai voie sa experimentezi, sa te joci, pana ce vei gasi stilul care sa te defineasca “precum o manusa”.

Sursa: inpuff.ro