STILUL ARHITECTURAL CONTEMPORAN

Stilul contemporan are la bază următoarele principii:  simplitate, aerisire, libertate de mișcare. Aceste lucruri au fost generate de creșterea ratei de urbanism, de dezvoltarea marilor orașe și de necesitatea oamenilor care stau la bloc, de a avea mai mult spațiu.

Este promovată lumina naturală, de aceea camerele amenajate în stil contemporan au ferestre foarte mari, fără perdele sau draperii, pentru a lăsa lumina să pătrundă mai ușor. Corpurile de iluminat sunt supradimensionate. Spoturile sunt des folosite, fiind amplasate în fiecare parte a casei pentru a asigura  iluminare deplină.

Mobilierul stilului  modern este puternic influențat de minimalism. Este astfel gândit încât să asigure  depozitarea diverselor obiecte. Dulapurile multifuncționale și mobilierul modular sunt des folosite în acest stil. Culorile pieselor de mobilier  sunt în general neutre (alb, negru,bej), evidențiindu-se prin propriile linii și forme. De obicei, există un obiect puternic colorat, care creează un punct de interes. Se urmărește evitarea folosirii decorațiunilor  și intervin liniile orizontale și  verticale care generează o estetică simplificată. Pereții caselor sunt de obicei albi, dând iluzia unui spațiu mai mare. În general sunt nedecorați ( se evită folosirea pozelor de familie, a posterelor, a farfuriilor decorative etc.). Totuși, suprafețele netede se îmbină perfect cu arta modernă. Se permite utilizarea tablourilor de dimensiuni foarte mari, dar neînrămate. De asemenea,  se acceptă  sculpturi moderne, stilizate sau alte obiecte cu forme abstracte.                                                                                                                                                        Materialele  principale în amenajare interiorului  sunt lemnul, piatra, cărămida, sticla sau metalul.

Arhitectura contemporană promovează  așadar, doar obiectele cu un scop util, oferind astfel spațiului interior mai multă funcționalitate.

Autor: Anastasia BOGHICI