Sanjeev Gupta, Liberty Galați: “România este o piaţă-cheie pentru noi”

Liberty Galaţi a încheiat 2019 cu o cifră de afaceri de 5 mld. de lei şi un profit net de 29 mil. lei, al doilea an deprofit pentru combinat, după ce a adunat pierderi de câteva miliarde de lei. Combinatul Sidex, acum Liberty, a fost preluat de Sanjeev Gupta la jumătatea lui 2019.
Sanjeev Gupta este un om de faceri britanic cu origini indiene şi este fondatorul şi preşedintele executiv al companiei Liberty House, care a avut în 2019 o cifră de afaceri de peste 20 de miliarde de dolari. Compania Liberty House, parte din grupul GFG, a fost fondată în 1992. În 2017, compania a achiziţionat divizia companiei Tata Steel Europe de fabricare a oţelului din mai multe zone din Marea Britanie. Tot în 2017, Liberty House cumpăra Arrium, cel mai mare jucător din industria minieră şi cea a oţelului din Australia.. În 2019, Gupta a continuat achiziţiile din Europa şi a preluat şapte capacităţi, printre care şi Sidex Galaţi. Joi, grupul GFG  a mai anunţat achiziţia producătorului de aluminiu belgian Duffel. GFG are un scop declarat („CN30” – Carbon Neutral 2030), şi presupune ca, până în 2030, toate entităţile grupului să aibă amprenta de carbon zero.
Într-un interviu acordat în exclusivitate Ziarului Financiar, Sanjeev Gupta a declarat că explorează oportunităţile din toate ţările unde are prezenţă și că studiază și alte companii din România producătoare de aluminiu:
„Sectoarele noastre-cheie sunt aluminiul, oţelul şi energia. În fiecare ţară unde suntem prezenţi explorăm toate opţiunile, dar nu comentăm despre achiziţii specifice, deoarece acestea sunt informaţii comerciale. România este o piaţă-cheie pentru noi, iar în aceste trei sectoare-cheie vom explora toate oportunităţile. Produsele din oţel de la Galaţi pleacă în proporţie de peste 60% către piaţa locală, iar scopul Liberty este de a creşte această pondere spre 90%. Cea mai importantă piaţă pentru Galaţi este România. Trebuie să mai creştem aici, avem acum undeva la peste 60% din produse care se vând în România, dar nu este destul, vrem să ajungem la 80-
90%. A doua piaţă este cea europeană şi apoi alte pieţe, precum Turcia. Cu siguranţă avem şi alte planuri de a investi în România, care este o piaţă-cheie pentru noi. Ne uităm la oportunităţile din piaţa de aluminiu şi energie, dar şi oţel.“
Liberty Galaţi are în derulare un proiect cu Romgaz construcţia unei termocentrale pe gaz în cadrul combinatului care să asigure energia electrică pentru viitoarele cuptoare electrice de la Lberty Galaţi.
Sanjeev Gupta se concentrează pe zona de producţie de aluminiu, oţel şi energie, însă are businessuri şi în zona bancară. Anul acesta el a achiziţionat Banca Română de Credite şi Investiţii (BRCI) de la Dorin Umbrărescu.
„BRCI este o bancă mică, care operează independent de grupul GFG. Vom începe să emitem şi carduri pentru lucrătorii de la Galaţi şi alte servicii, şi să ajutăm companiile mici pentru capital de lucru. Nu este o bancă mare şi o investiţie mare, dar este o iniţiativă importantă. Companiile mari se finanţează prin băncile mari, dar şi companiile mici au nevoie de sprijin.“