Prajitura Alba ca Zapada

Prajitura Alba ca Zapada sau prajitura Lamaita, o prajitura de casa populara pentru aroma de lamaie si fragezimea foilor de casa. Cum se face prajitura Alba ca Zapada super cremoasa?

La fel ca prajitura Mozaic sau prajitura Tosca, aceasta prajitura a fost considerata intotdeauna un desert fin de sarbatoare sau cu care sa-ti impresionezi musafirii dar si o prajitura spornica. Foile prajiturii Alba ca Zapada erau facute pe dosul tavii si intotdeauna contineau amoniac in detrimentul prafului de copt, respectiv bicarbonat de sodiu. Se poate spune ca amoniacul este vedeta foilor de casa intrucat acesta este „vinovatul” pentru cele mai fragede foi.

Amoniacul nu este cel mai iubit afanator si asta pentru ca are un miros intepator de pipi. Se simte mai mult in timpul coacerii foilor dar doar in acel moment daca se adauga o cantitate potrivita. Asa ca nu va faceti probleme, acest miros se pierde cu totul in momentul in care foile se racoresc. Si in aceasta reteta nici nu este cazul intrucat folosim o cantitate micuta, doar cat sa fragezeasca foile! Pe pliculetul de 7 gr de amoniu pentru prajituri se recomanda sa folositi 7 g pentru 500 g de faina. Noi avem 600 g dar folosim tot 7 g de amoniu.

Desigur ca se poate folosi bicarbonat de sodiu sau praf de copt insa nu veti obtine acelasi rezultat. Sunt afanatori diferiti! Foile acestei prajituri se pregatesc neaparat cu amoniac! Modul in care coaceti foile este la alegerea voastra, puteti sa le coaceti pe dosul tavii asa cum procedau mamele si bunicile noastre sau puteti sa le coaceti in tava cu o hartie de copt sub. Mult mai usor si mai practic!

Foile prajiturii Alba ca Zapada trebuie sa fie albe. Ouale folosite nu influenteaza culoarea foilor atat de mult, fie ca aveti la indemana oua din comert sau oua de casa.

Crema prajiturii Alba ca Zapada are si ea un secret! Aceasta trebuie pregatita cu unt cu procentaj mare de grasime, cele mai bune rezultate le veti obtine cu un unt cu 80 – 82% grasime. Nu folositi margarina si nici un unt de calitate inferioara! Prajitura Alba ca Zapada este o prajitura spornica si trebuie odihnita la frigider cel putin 24 de ore pentru fragezirea foilor si nu in ultimul rand, imprietenirea aromelor. Aceasta perioada de timp insa poate transforma crema de lamaie intr-o crema intarita care isi pierde finetea in cazul in care folositi margarina sau un unt care lasa apa.

Un alt aspect important in pregatirea cremei este modul in care se amesteca baza de crema cu untul. Cele doua trebuie sa fie la aceeasi temperatura si cum baza trebuie racita la temperatura camerei, untul trebuie si el sa fie la aceasta temperatura. Asadar, scoate untul din timp de la frigider!

Prajitura Alba ca Zapada pregatita dupa reteta clasica nu are crema pe ultima foaie si este pudrata cu zahar. Noi am ales sa impartim crema astfel incat sa acoperim si ultima foaia ca la final sa o decoram cu nuca de cocos. In acest mod si ultima foaie va fi la fel de frageda si aromata ca primele iar stratul de cocos va crea impresia de zapada. Daca insa alegeti sa pudrati ultima foaie cu zahar, impartiti crema in doua parti aproximativ egale in loc de trei.

PREPARARE – 1 hr
GATIRE – 10 mins
TIMP TOTAL – 1 hr 10 mins
FEL – Desert
BUCATARIE – Romaneasca
PORTII – 48 felii
CALORII – 143 kcal

Sursa: adygio.com