Omul care l-a îngropat pe Adamescu senior vrea să obțină printr-un fals 150.000 de euro de la Adamescu junior

Refugiat la Londra, omul de afaceri Bogdan Alexander Adamescu nu pare dispus să renunțe la lupta pe care o duce cu justiția din România. Ultima bătălie în care a intrat este cu unul din foștii angajați ai imperiului de business clădit de tatăl său, Dan Adamescu. Este vorba de Daniel Onuțe, unul din juriștii de încredere ai lui Adamescu senior, decedat în închisoare. Adamescu junior îl acuză acum pe Onuțe că s-ar afla în spatele unui fals prin care urmărea să încaseze 150.000 de euro de la o firmă a familiei Adamescu, drept urmare a unei concedieri. Onuțe nu este un fost angajat oarecare al Adameștilor, ci unul din martorii cheie ai procurorilor, pe care aceștia s-au bazat pentru a cere condamnarea lui Dan Adamescu, scrie Linx Investigations.

RELATAREA LINK INVESTIGATIONS:

În mai 2019, Bogdan Alexander Adamescu a depus o plângere penală împotriva lui Daniel Onuțe și a Elenei-Daniela Firenstain pentru tentativă de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.Încă din pagina a doua a plângerii, Adamescu face precizarea următoare: “pe toată perioada despre care voi face vorbire în prezenta plângere subsemnatul am fost administrator unic al societății SC THE NOVA GROUP INVESTMENTS ROMANIA SA”.

Adamescu arată în plângere că Onuțe a fost angajat ca șef al oficiului juridic al companiei în mai 2013. Un an mai târziu, însă, arată Adamescu, “am reflectat asupra hotărârii de a-l disponibiliza pe dl. Onuțe Daniel, deoarece nu mai existau posibilități de conlucrare.”

Abia în februarie 2018, însă, “au încetat raporturile de muncă ale dl. Onuțe Daniel cu TNG, ca urmare a desființării Departamentului Juridic, generată de externalizarea activităților cu caracter juridic”.

Anterior, Onuțe, deși Adamescu își dorea, nu a putut fi concediat întrucât și-a luat “concediu de îngrijire și creștere a copilului de până la doi ani prelungit, interval în care contractul individual de muncă a fost suspendat, iar după acest concediu a continuat o serie de concedii medicale”.

Actul adițional de 150.000 de euro

Nu avea să fie, însă, finalul relației dintre Adamescu și Onuțe. Acesta din urmă a contestat decizia de încetare a raporturilor de muncă și a depus la dosarul cauze un document care arăta că fostul său angajator îi datora o sumă foarte mare de bani. După cum se spune în plângerea penală, documentul era “un Act adițional nr. 2 (…) la Contractul individual de muncă (…), despre care nimeni din cadrul societății nu avea cunoștință. Acesta stipulează, printre altele, că: În cazul încetării contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului (…), angajatorul va plăti salariatului suma netă de 150.000 euro, echivalentul în lei. (…) Acest act adițional nr. 2 este semnat de către Onuțe Daniel, în calitate de salariat, și de Firestain Elena-Daniela, pentru TNG.” Plângerea penală depusă de Bogdan Alexander Adamescu arată și că “dl. Onuțe Daniel a depus la dosar procura autentificată (…) prin care subsemnatul, în calitate de administrator al TNG, o împuternicesc pe dna. Firestain Elena-Daniela să mă reprezinte cu puteri depline în exercitarea mandatului de administrator al TNG. (…) Precizez că nu am aprobat vreodată dnei. Firestain Elena-Daniela să semneze un asemenea act adițional, nu a fost niciodată înregistrat în TNG și nu se regăsește la dosarul aferent contractului individual de muncă al dlui. Onuțe Daniel.”

Adamescu junior a negat și existența procurii: “Precizez că nu-mi aduc aminte să fi semnat o procură pentru dna. Firestain Elena-Daniela (…) și nu-mi recunosc semnătura de pe acest document. Am suspiciunea rezonabilă că această procuror a fost falsificată tocmai pentru ca dna. Firestain Elena-Daniela să poată semna un document care acordă dlui. Onuțe Daniel sume uriașe de bani.” Onuțe, acuzat în alt dosar împreună cu Adamescu jr

Plângerea, depusă inițial de Adamescu junior la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 din București, a fost declinată către Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov. La 14 luni de la depunere, procurorii nu au întreprins prea multe acte procedurale, astfel încât nimeni nu a primit vreo calitate în dosar.

Există și dosare, însă, în care Bogdan Alexander Adamescu și Daniel Onuțe sunt de aceeași parte a baricadei. Într-un dosar de faliment aflat pe rolul Curții de Apel București, Adamescu și Onuțe sunt pârâți (printre alte persoane fizice și juridice) iar Histria International SA este reclamant.

Martorul esențial al acuzării

Daniel Onuțe nu este un jurist oarecare ce se întâmplă să fi lucrat pentru firme ale familiei Adamescu. Potrivit unei încheieri judecătorești de arestare a patru judecători care ar fi fost mituiți de Dan Adamescu, “Declaratia martorei FIRESTAIN ELENA-DANIELA confirma sustinerile martorului ONUTE DANIEL, in sensul ca numitii ADAMESCU GRIGORE DAN si ADAMESCU BOGDAN ALEXANDER si-au dat acceptul, atat in vara anului 2013 cat si in luna decembrie 2013, pentru coruperea magistratilor care aveau spre solutionare dosarele de insolventa ale S.C. SIGUR INDUSTRIAL CONSTRUCT S.R.L. si S.C. ACTIV CONSTRUCTII INDUSTRIALE S.R.L. Mai mult, martora a afirmat ca in luna decembrie 2013 s-a intalnit cu ADAMESCU DAN GRIGORE si cu ONUTE DANIEL, la sediul S.C. ASIGURARE REASIGURARE ASTRA S.A., ocazie cu care ONUTE DANIEL i-a transmis lui ADAMESCU GRIGORE DAN ca mai avea nevoie de o suma de bani, nespecificata, pentru rezolvarea <problemei> cu dosarul de insolventa.”

Daniel Onuțe și Elena-Daniela Firestain, așadar, au fost martorii cheie pe mărturiile cărora s-au decis arestări de judecători și, în cele din urmă, chiar condamnarea lui Dan Adamescu. Omul de afaceri a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție în mai 2016 la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare, într-un dosar de corupție privind soluții favorabile în dosare de insolvență. La sfârșitul lunii ianuarie 2017, Adamescu murea într-un spital privat, unde fusese mutat din penitenciar la finalul anului anterior.

Daniel Onuțe și Elena-Daniela Firestain nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere.

Sursa: flux24.ro