Intretinerea bijuteriilor

Bijuteriile sunt obiecte valoroase, pe care le putem păstra o viață, dacă știm cum să avem grijă de ele. Durabilitatea lor depinde atât de locul în care le păstrăm, dar și de cum și cât de des le curățăm.

Bijuteriile din aur, argint sau cele bătute cu pietre prețioase nu sunt dificil de întreținut și nu este nevoie să le duceți la bijutier de fiecare dată când vreți să le curățați. Însă este nevoie să țineți cont de câteva reguli, astfel încât bijuteriile să reziste și să arate ca noi, chiar și după zeci de ani. Iată ce trebuie săștiți:

De ce este necesară curățarea bijuteriilor?

La fel ca hainele noastre, și bijuteriile se murdăresc și ajung să își piardă strălucirea, după purtări repetate. Există însă metode prin care le puteți reda luciul, fără a afecta în niciun fel materialul din care sunt fabricate. Astfel, veți îndepărta depunerile de praf, dar și uleiurile care ajung de pe pielea noastră pe bijuterii și le pot eroda, în timp.

Putem curăța bijuteriile acasă sau trebuie să mergem la bijutier?

Dacă știți regulile pe care să le respectați în funcție de bijuteria pe care vreți să o curățați, atunci puteți efectua această operațiune și acasă, fără să fie nevoie să mai mergeți la un bijutier. Nu există soluții speciale sau tehnici diferite, pe care să nu le puteți aplica și acasă, deoarece metodele eficiente de curățare sunt destul de simple.

Cum și cu ce se curăță aurul?


Spre deosebire de bijuteriile din argint, cele din aur nu se pătează, însă își pierd strălucirea, din cauza depunerilor de praf, murdărie sau, dacă aveți obiceiul să nu le dați jos când faceți baie, este posibil să se creeze și depuneri de calcar. Pentru a le curăța, puteți folosi o soluție din apă călduță și săpun lichid, în care să lăsați bijuteriile la înmuiat timp de 15-20 de minute. Cu o periuță moale, îndepărtați apoi depunerile de pe bijuterii, fără să apăsați foarte tare. Pentru a le reda luciul, uscați bijuteriile cu ajutorul unei bucăți de piele de căprioară. De asemenea, bijuteriile din aur pot fi curățate eficient și cu alcool sau cu spirt, care vor îndepărta imediat reziduurile.

Curățarea aurului cu amoniac

O altă metodă presupune să folosiți o soluție cu amoniac, care poate fi eficientă, însă este important să nu lăsați bijuteriile la înmuiat în acest amestec și să nu o folosiți ca metodă obișnuită de curățare, deoarece în timp, poate înnegri aurul.

Vă puteți prepara și acasă o soluție, amestecând o parte de amoniac cu șase părți de apă. Scufundați bijuteriile timp de un minut în acest amestec, clătiți bine și uscați fiecare piesă în parte.

Curățarea aurului cu oțet

Oțetul este foarte eficient în a reda strălucirea bijuteriilor din aur. Tot ce aveți de făcut este să puneți bijuteriile într-un bol cu oțet, timp de 20-30 de minute. Curățați-le apoi cu o periuță de dinți, clătiți-le și uscați-le cu o cârpă moale.

Curățarea aurului cu bicarbonat

Bijuteriile din aur care s-au înnegrit în timp pot fi deschise la culoare cu ajutorul unei soluții din apă caldă, bicarbonat de sodiu și puțină sare de masă. Bicarbonatul dizolvat în apă nu deteriorează aurul și nici nu îl zgârie, însă este recomandat să îl folosiți doar pentru a reda culoarea inițială a bijuteriilor din aur.

Aurul înnegrit se mai poate curăța?

Aurul înnegrit își recapătă culoarea cu ajutorul bicarbonatului, dar și spirtul sau alcoolul îi pot reda strălucirea și culoarea de odinioară. Secretul este să curățați cât mai des bijuteriile cu apă și cu săpun și să nu le lăsați să își piardă culoarea inițială pentru că, inevitabil, vor fi mai dificil de curățat. Dacă nu reușiți să redați strălucirea bijuteriilor din aur, le puteți duce la un bijutier profesionist, care cu siguranță vi le va returna ca noi.

Cum și cu ce se curăță argintul?

Bijuteriile din argint pot căpăta, în timp, o culoare neagră sau gălbuie, din cauza reacțiilor chimice dintre pH-ul pielii noastre și metal. Oxidarea argintului nu este însă un proces ireversibil, așa că îi puteți reda culoarea dacă îl curățați periodic.

Curățarea argintului cu pastă de dinți

Curățarea bijuteriilor din argint cu pastă de dinți este o soluție simplă, ieftină, eficientă și la îndemâna oricui, care îndepărtează impuritățile și lasă bijuteriile curate și strălucitoare. Tot ce trebuie să faceți este să lăsați bijuteriile la înmuiat în apă călduță timp de 30 de minute, apoi să le curățați cu o periuță pe care ați pus puțină pastă de dinți.

Curățarea argintului folosind apă cu sare

Sarea este eficientă în dizolvarea impurităților sau a reziduurilor care se depun pe bijuteriile din argint. Puteți folosi sare de bucătărie sau sare de mare, pe care să o dizolvați în apă și să lăsați bijuteriile la înmuiat în această soluție, timp de 20 de minute. Curățați apoi argintul cu periuța de dinți și ștergeți-l cu o cârpă moale.

Cum și cu ce se curăță bijuteriile din inox?

Bijuteriile din inox sunt destul de simplu de curățat, dacă folosiți o soluție din apă caldă și săpun lichid sau detergent de vase, în care să le lăsați la înmuiat 5-10 minute. Clătiți apoi bijuteriile cu apă, lăsați-le la uscat și stergeți-le apoi cu o cârpă din bumbac sau din microfibră.

Cum curățăm bijuteriile ce conțin pietre prețioase?

În cazul bijuteriilor cu pietre prețioase, curățarea trebuie să protejeze piatra, să nu o zgârie și să nu o erodeze. Bijuteriile cu pietre transparente, precum cele cu diamante, rubine sau cristale se curăță introducându-le în apă caldă și săpun lichid sau detergent de vase. Se lasă la înmuiat aproximativ 20 de minute, după care se limpezesc cu apă curată și se șterg bine cu o cârpă moale.

Pentru bijuteriile cu pietre opace, precum onixul, turcoazul sau lapis-lazuli, curățarea se face fără a folosi săpun sau alte produse chimice, deoarece pietrele pot absorbi acele substanțe și își pot pierde din culoare și din strălucire. Acestea se șterg cu o cârpă umedă, înmuiată în apă caldă.

Cum curățăm un inel cu diamant

Inelul cu diamant necesită o atenție sporită la curățare, mai ales modelele cu gravuri, filigran sau detalii lucrate manual. Înainte de a începe curățarea propriu-zisă, folosiți o pensetă, pentru a îndepărta fibrele sau firele prinse în unele porțiuni ale inelului. Clătiți apoi inelul cu apă și scufundați-l într-o soluție de curățare din amoniac diluat cu trei părți de apă, dar nu îl lăsați la înmuiat mai mult de un minut. Periați apoi inelul și șlefuiți diamantul cu o cârpă moale, care să nu se agațe în colțurile în care este încastrat diamantul.

Cât de des trebuie să fie curățat inelul?

Curățarea excesivă a unui inel cu diamant poate cauza zgârieturi accidentale pe suprafața pietrei prețioase sau pe metal, așa că este suficient să îl ștergeți zilnic cu o cârpă moale, din microfibră sau din bumbac, având grijă să nu o agățați de colțurile inelului. În rest, inelul trebuie curățat doar atunci când observați că strălucirea lui începe să se estompeze, adică de câteva ori pe an.

Când trebuie să apelăm la un bijutier?

Bijuteriile pătate sau zgâriate necesită o curățare mai blândă și mai atentă, iar un bijutier le poate reda aspectul nou. Dacă nu sunteți sigur de soluțiile pe care este potrivit să le utilizați, un drum până la bijutier vă poate lămuri pe deplin.


De asemenea, dacă aveți îndoieli cu privire la materialul din care este fabricată bijuteria, este mai bine să apelați la un specialist, care va examina bijuteria și vă va recomanda cea mai bună soluție pentru curățare.


Evitați următoarele:

Pentru a vă menține bijuteriile în stare perfectă cât mai mult timp, evitați aceste greșeli:

      1. Nu lăsați bijuteriile la înmuiat în amoniac mai mult de 1 minut.
      2. Nu folosiți amoniac pentru curățarea perlelor sau a pietrelor prețioase, cu exceptia diamantului, care este mai rezistent.
      3. Folosiți întotdeauna o cârpă moale pentru a șterge bijuteriile și curățați-le cu o periuță cu peri moi.
      4. Nu folosiți materiale abrazive pentru a curăța pietrele prețioase sau perlele.
      5. Nu curățați singur bijuteriile antice sau de familie, ci apelați la ajutorul unui bijutier.

 

Cum curățăm bijuteriile cu perle?

Pentru a menține perlele în condiție bună cât mai mult timp, este nevoie de o îngrijire specială. Deși structura lor compactă și cristalină le face foarte rezistente și durabile, suprafața lor fină se zgârie ușor și chiar și contactul cu pielea le poate deteriora. Pentru curățarea perlelor, aveți nevoie de o cârpă moale, din bumbac, fibră de bambus sau catifea, evitând materialele mai dure.

Nu folosiți niciodată obiecte abrazive pentru a curăța perlele și nici substanțe din comerț, pentru că amoniacul le poate deteriora. Umeziți cârpa cu câteva picături de apă și ștergeți perlele după fiecare purtare, una câte una. La fiecare cinci curățări, puteți folosi săpun, în care să înmuiați un bețișor dinbumbac.

 

Cum curățăm bijuteriile cu safire

Safirele sunt pietre prețioase suficient de dure și de rezistente, însă asta nu înseamnă că este indicat să folosiți substanțe chimice puternice. Pentru a curăța safirele corect este suficient să le spălați cu apă și puțin săpun lichid, eventual puteți îndepărta incluziunile de pe suprafața pietrelor cu ajutorul unei periuțe de dinți cu peri moi. Stergeți apoi pietrele cu un șervețel moale, iar bijuiteriile sunt gata de a fi purtate.

Există soluții speciale pentru curățarea bijuteriilor?

Substanțele chimice puternice pot deteriora sau eroda metalele, așa că este indicat să nu folosiți soluții ale căror compoziție nu o cunoașteți exact. Cele mai bune substanțe speciale pentru curățarea bijuteriilor sunt cele care conțin apă oxigenată, alcool sau amoniac, însă în cazul celor cu amoniac nu trebuie să scufundați metalele mai mult de un minut. Alte soluții cu o compoziție mai blândă permit scufundarea bijuteriilor până la cinci minute, iar avantajul acestora este că pot îndepărta petele pe care nu ați reușit să le scoateți cu alte substanțe.

Sfaturi utile pentru a menține frumusețea și strălucirea bijuteriilor

Mențineți frumusețea și strălucirea bijuteriilor din aur urmând sfaturile specialiștilor Teilor. Iată câteva sfaturi practice care vă vor ajuta să vă păstrați bijuteriile ca noi mai mult timp:

  • Purtați cu grijă bijuteriile încrustate cu pietre sau perle, deoarece montura acestora nu rezistă șocurilor mecanice.
  • Păstrați bijuteriile în cutiile primite la achiziționarea produselor sau în alte cutii destinate bijuteriilor.
  • Nu purtați bijuteriile în timpul activităților casnice/brute sau a acelora în care există posibilitatea ca acestea să intre în contact cu substanțe ce conțin sulf.
  • Nu purtați bijuteriile în timpul activităților fizice.
  • Pentru a menține luciul bijuteriilor, se recomandă scoaterea acestora înainte de dușuri sau de treburi casnice.
  • Evitați contactul cu substanțele chimice, deoarece acestea pot eroda metalele.
  • După fiecare purtare, ștergeți bijuteriile cu o cârpă moale.
  • Metalul prețios își poate pierde strălucirea în timp, dacă intră frecvent în contact cu parfum, apă sărată, creme de piele, fixativ pentru păr, clor sau sulf.
  • Nivelul de mătuire a bijuteriilor depinde de pielea purtătoarei și de rutina de îngrijire a pielii acesteia.

Sursă foto: Shutterstock, Pinterest, Teilor

Sursa: teilor.ro