FĂRĂ TELEFON LA VOLAN!

INSPECTORATUL DE POLIŢIE  AL JUDEŢULUI  BRAŞOV, BIROUL DE ANALIZĂ ŞI PREVENIRE A CRIMINALITĂŢII

FĂRĂ TELEFON LA VOLAN!

 Guvernul a adoptat modificarea prevederilor Codului Rutier care presupune sancționarea drastică a șoferilor care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc, unul dintre principalele motive fiind  multiplele accidente rutiere produse din această cauză. Folosirea telefonului mobil și a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenției pentru conducătorii de vehicule, constituind o reală problemă pentru siguranța rutieră, prin amploare și frecvență. Prin introducerea noilor modificări se urmărește reducerea numărului accidentelor de circulație cauzate de faptul că șoferului i-a fost distrasă atenția de la condus din cauza folosirii telefonului mobil sau a unui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Noile reglementări vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, perioadă în care Poliția Rutieră, în colaborare cu structurile de prevenire din țară,  vor desfășura activități de informare a participanților la trafic.

Așadar, începând cu data de 12.10.2019, potrivit pct. 1 al art. I din Ordonanţa nr. 11 din 12 august 2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 675 din 13 august 2019, articolul 36, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Conform art 101 alin 1 pct 19, fapta se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6-8 puncte amendă și aplicarea unui număr de 4 puncte penalizare, conform art 108 alin 1 lit c pct 6 .

Totodată, a fost modificat și art 100 alin 3 din OUG 195/2002 rep, fiind introdusă o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:

”Ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor”, se  sancționează cu reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 zile.