Eliberarea spațiului din dulap – ce faci cu încălțămintea pe care nu o mai porți

Dulapul, șifonierul sau dressingul tău devine, în timp, locul în care strângi tot felul de haine, accesorii și încălțăminte, pe care le-ai purtat cu mare plăcere sau deloc. Toate îți sunt dragi, pentru că, dincolo de obiecte în sine, se află povești de viață și emoții. Și totuși, ce faci când chiar nu mai ai unde să le pui?

În cele ce urmează, ți-am pregătit un scurt ghid despre cum poți elibera spațiul din dulap și ce poți face cu încălțămintea pe care nu o mai porți.

Aranjează hainele, accesoriile și încălțămintea, pe categorii
Folosește recipiente pentru depozitare
Ce poți face cu încălțămintea pe care nu o mai porți

    • Transformă pantofii vechi, în ghivece pentru flori
    • Realizează aranjamente florale, din încălțămintea pe care nu o mai porți
    • Confecționează decorațiuni din încălțămintea uzată

Aranjează hainele, accesoriile și încălțămintea, pe categorii

Aranjeaza hainele pe categorii

O regulă de bază pentru a putea folosi spațiul pe care îl ai la dispoziție, indiferent că deții un dulap încăpător sau unul de mici dimensiuni, este să păstrezi hainele, accesoriile și încălțămintea în ordine. Iată câteva sfaturi utile, în acest sens:

  • calcă hainele imediat după uscare – călcatul hainelor imediat după ce s-au uscat este important din mai multe puncte de vedere; în primul rând, poți să gestionezi mai ușor problema cutelor, fără să trebuiască să uzi foarte tare materialele; în al doilea rând, odată ce împăturești sau pui hainele pe umerase, acestea ocupă un spațiu minim, în funcție de cât de voluminoase sunt; nu în ultimul rând, dacă faci operațiunea constant, nu vei mai pierde ore în șir ca să calci mormane de rufe;
  • aranjează hainele, accesoriile și încălțămintea – ca să eliberezi cât mai mult spațiu din dulap, gruparea lucrurilor pe categorii este o metodă eficientă; cu alte cuvinte, aranjează-le, în funcție de anotimp: pune paltoanele și gecile groase într-o parte, apoi așază-le pe cele de toamnă, primăvară și vară; folosește unele compartimente pentru pijamale, lenjerie de pat și prosoape și altele pentru bluze, tricouri, haine pentru casă; procedează la fel cu încălțămintea potrivită pentru fiecare sezon și cu accesoriile, cum sunt pălăriile, eșarfele sau gențile;
  • fă un triaj măcar de două ori pe an – măcar o dată la șase luni, fă puțină ordine în dulap și evaluează lucrurile pe care le ai acolo: cât de des le îmbraci, în ce stare sunt; triază totul și păstrează doar ce știi că îți este de folos.

Folosește recipiente pentru depozitare

Foloseste recipiente pentru depozitare

Recipientele pentru depozitare sunt instrumente foarte utile, care te ajută să eliberezi spațiul din dulap. De pildă, într-o cutie veche de pantofi, poți pune șosete, curele, mănuși, eșarfe. Poți confecționa chiar tu astfel de suporturi, fie din carton, fie din material textil, urmând pașii de mai jos:

  • Suport pentru depozitare, din carton:
    • ia o cutie veche de pantofi;
    • taie, cu ajutorul unui cutter, trei fâșii de carton, pe lungimea cutiei, și trei, pe lățimea ei;
    • crestează cele trei fâșii mai scurte, astfel încât să le poți asambla peste cele mai lungi;
    • obții, astfel, 12 compartimente.
  • Suport pentru depozitare, din material textil:
    • dintr-o cămașă de stofă, pe care nu o mai porți, taie două dreptunghiuri;
    • coase, pe margini, cele două bucăți de material, ca să-ți iasă un săculeț;
    • fă 2-3 găuri în partea superioară, atașează un șnur sau o panglică și leagă săculețul la gură.

Ce poți face cu încălțămintea pe care nu o mai porți

ce faci cu incaltamintea veche

Una dintre provocările majore, căreia va trebui să-i faci față când îți propui să faci un pic de loc în dulapul ticsit de haine și pantofi, este să scapi de încălțămintea pe care nu o mai porți. Vestea bună este că ai la dispoziție mai multe variante, în acest sens:

  • valorifică încălțămintea – în dulapul tău sunt perechi de pantofi sau de sandale pe care le-ai purtat doar de câteva ori sau nu le-ai folosit deloc; sunt în perfectă stare și tocmai bune de valorificat; nu-ți rămâne de făcut decât să dai un anunț pe un site specializat ca OLX, care te ajută ca mesajul tău să ajungă rapid și ușor, la toți cei interesați de ofertă, ca să poți obține un preț bun;
  • recondiționează încălțămintea veche – dacă nu te înduri să renunți la încălțămintea uzată, o poți recondiționa în ateliere specializate; în felul acesta, prelungești viața unor pantofi sau cizme care îți sunt dragi și în care te simți comod;
  • donează încălțămintea de care nu ai nevoie – informează-te și vezi unde poți dona încălțămintea pe care nu o mai porți, astfel încât să ajungă la oameni care chiar au nevoie de ea;
  • refolosește încălțămintea pe care nu o mai porți – pantofii eleganți odinioară, cizmele șic la vremea lor, pantofii sport care nu mai au farmecul de altădată, toate pot fi transformate, cu puțină răbdare, imaginație și îndemânare, în noi obiecte.

Transformă pantofii vechi, în ghivece pentru flori

Ghivece si ornamente din incaltamintea veche

O pereche de pantofi stiletto care, cândva, au făcut senzație la evenimente cu ștaif, își pot găsi locul binemeritat în grădina sau pe balconul tău, chiar și după ce nu îi mai porți, dacă îi transformi, de pildă, în ghivece pentru flori. Cu ajutorul unei bormasini, dă câteva găuri în talpa pantofilor, ca să asiguri drenajul corespunzător. Plantează, apoi, câteva suculente. Acestea se pot dezvolta foarte bine pe un spațiu restrâns și nici nu cresc foarte mult în înălțime, așa că sunt ideale într-un astfel de ghiveci inedit.

Realizează aranjamente florale, din încălțămintea pe care nu o mai porți

aranjamente florale din încălțăminte

Perechile de pantofi sport, pe care nu le mai porți, pot deveni suporturi pentru aranjamente florale din plante proaspete sau uscate, după cum preferi. Dacă alegi prima variantă, atunci poți pune înăuntrul pantofilor o bucată de burete floral și să înfigi în el flori de sezon. Efectul vizual astfel creat este impresionant. Poți amplasa acest tip de ornamente pe holuri sau pe balcon, ca să dai o notă personală oricărui stil de amenajare interioară.

Confecționează decorațiuni din încălțămintea uzată

cum eliberezi spațiul

Într-o grădină sau pe o terasă, unde poți organiza mese împreună cu familia sau prietenii, se pot regăsi diverse ornamente care înveselesc atmosfera. Unul dintre ele poate fi confecționat rapid, dintr-o pereche de cizme pe care nu le mai porți. Tot ce trebuie să faci este să găurești din loc în loc fiecare cizmă și să atașezi tacâmuri vechi, pe care nu le mai folosești. O astfel de decorațiune poate fi agățată de un copac din apropierea mesei, de gard sau fixată pe o buturugă.

Chiar dacă, la prima vedere, pare dificil să faci loc în dulapul plin de haine, accesorii și încălțăminte la care chiar ții, inspirându-te din ideile prezentate mai sus, poți să găsești soluții practice ca să eliberezi spațiul. Totodată, nu uita că, la fel ca alte obiecte uzate din casa ta, și încălțămintea pe care nu o mai porți își poate găsi o altă întrebuințare, astfel încât nimic să nu se irosească sau să ocupe locul degeaba în dulapul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Sursa articol: howto.olx.ro