DiscoverEU: înscrierile sunt deschise pentru 2023!

Au început înscrierile de primăvară la DiscoverEU, în cadrul cărora 35 000 de tineri vor primi un permis gratuit de călătorie de cale ferată cu care pot explora Europa.

 

Pentru a putea câștiga un permis de călătorie, tinerii sunt invitați să se înscrie pe Portalul european pentru tineret, să răspundă la un quiz alcătuit din 5 întrebări și la încă o întrebare suplimentară (drept criteriu de departajare în caz de scoruri egale). Candidații selectați născuți în perioada 1 iulie 2004-30 iunie 2005 vor putea călători în Europa pentru o perioadă de până la 30 de zile în cursul perioadei de călătorie cuprinse între 15 iunie 2023 și 30 septembrie 2024. Runda de înscrieri este deschisă candidaților din Uniunea Europeană și din țările terțe asociate la programul Erasmus+, precum Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. Înscrierile se vor încheia la 29 martie.

Reprezentanța Comisiei Europene în România lansează campania „Discover EU / Discover your skills”

Am adunat experiențe ale tinerilor români care au călătorit, până în prezent, cu „trenul” DiscoverEU în toată Europa. Poveștile fac referire atât la experiențele trăite în aventura lor în Uniunea Europeană, cât și la competențele deprinse pe parcursul călătoriei.

„Uniunea Europeană este un proiect al păcii, și tocmai de aceea investim constant în noile generații de tineri, care duc mai departe visul european. Astăzi se deschide o nouă rundă de înscrieri pentru un loc în „euroaventura” DiscoverEU. Ce înseamnă acest lucru? Tinerii pot câștiga un permis gratuit de călătorie în Europa, pentru a explora, timp de 30 de zile, Europa și patrimoniul său cultural bogat. Până în prezent, peste 8300 de tineri români au beneficiat de un astfel de permis de călătorie. Tinerii, precum Daniela, Mihaela, Cosmin, Ioan, Mihai și mulți alții, sunt proprietarii viitorului Europei!”, a declarat Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Interviurile cu tinerii călători sunt publicate pe website-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România, și vor fi publicate gradual și pe paginile de Facebook și Instagram ale Reprezentanței și pe pagina de Facebook Spațiul Public European.

„Călătoria DiscoverEU e ocazia perfectă să dezvolți și să dobândești competențe și abilități. Pe mine m-a ajutat să îmi îmbunătățesc abilitățile sociale. În plus, mi-am exersat competențele lingvistice și m-am întors acasă cu mai multă experiență în gestionarea unui buget”, a povestit Mihaela Mitrache, o tânără care a călătorit anul trecut prin Europa cu DiscoverEU.

Context

70.000 de tineri din toată Europa au șansa de a descoperi Europa și de a-și îmbogăți competențele chiar în Anul European al Competențelor – European Year of Skills.

Pe tot parcursul anului 2023, Comisia, Parlamentul European, statele membre, partenerii sociali, serviciile publice și private de ocupare a forței de muncă, camerele de comerț și industrie, furnizorii de educație și formare, lucrătorii și întreprinderile vor colabora pentru a promova dezvoltarea competențelor, care va duce la îmbunătățirea perspectivelor profesionale și de viață pentru cetățeni.

Acest lucru va permite Europei să devină mai competitivă prin stimularea forței sale de muncă și prin asigurarea faptului că transformarea verde și cea digitală și redresarea economică sunt echitabile și juste din punct de vedere social.

Citește despre experiențele tinerilor români care au călătorit până în prezent cu trenul DiscoverEU, pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.