Destinații de vacanță: SULINA

Cel mai estic oraș din Uniunea Europeană, Sulina, este în fiecare an în luna mai și nu numai, invadat de turiști.

Un eveniment inedit a atras oameni din toate colțurile țării, făcând parte dintr-un lung șir de acțiuni, organizate în Delta Dunării.

Unul dintre punctele de atracție este Cimitirul Maritim al orașului Sulina care chiar merită să-l vizitați, aici fiind înmormântați, marinari străini, prințese, funcționari europeni, oameni de diverse confesiuni și chiar un pirat, de la care a si plecat ideea organizarii evenimentului.
De fapt, un festival vesel, numit „Parastasul piraților nepomeniți”.

Ideea organizării Parastasului piraților, aparține unui bucureștean de prin părțile locului și îndrăgostit de Sulina, pe nume Gelu Tușu. “Am ajuns întâmplător aici și am vizitat cimitirul. Am întrebat dacă cineva a făcut parastas personalităților și personajelor din cimitirul din Sulina. Mi s-a răspuns că n-au pe nimeni aici. Bun, dacă n-au pe nimeni eu vin și fac parastasul. Ideea mi-a venit acum cativa ani. Cu fiecare ediție vin din ce în ce mai mulți turiști și asta nu poate decât să mă bucure și sper ca și autoritățile publice locale să înțeleagă ce se întâmplă aici.”

Sărbătoarea începe cu o slujbă de pomenire în Cimitirul Maritim ținută de preoții locului. Imediat după, oaspeții sunt poftiți la câte o porție de fasole cu ciolan și nelipsitul borș de pește din Delta Dunării.
Sărbătoarea continuă pe faleza orașului, iar la doar câțiva pași de plaja sălbatică a localității pe scena Parastasului piraților, au loc o mulțime de evenimente și acțiuni artistice.
Sunt pomeniți și sărbătoriți cei îngropați aici, în cimitirul în care se află singurul mormânt din Europa pe care se găseşte celebrul semn al piraţilor: craniul cu două oase încrucişate.

De la an la an, numărul turiștilor atrași de ineditul eveniment este din ce în ce mai mare. În lipsa locurilor de cazare, mulți turiști au găsit găzduire la Crișan, fiind aduși cu ambarcațiunile.
În acest an “Parastasul Piraților Nepomeniți”, se va desfășura, în perioada 12-13 mai.
”Ținuta nu este obligatorie, că pirații nu judecă fashion, dar unii dintre noi vom veni costumați, deci să nu vă speriați!” au anunțat organizatorii evenimentului.

Vineri, 12 mai: petrecere pe plaja din Sulina.
Sâmbătă, 13 mai: masă mare de pomenire la Cimitirul Maritim din Sulina.
Cu preot, cu ceaune cu mâncare, rom, alte licori și numai vorbe de bine.
Seara va fi petrecere pe plajă, cu participarea trupelor Vița de Vie, Proconsul, White Mahala, Mihai Mărgineanu & Band.
Intrarea este liberă !

Delta rămâne o destinație sigură, liniștită și care poate îndeplini visul de vacanță ale oricărui turist responsabil.