DESPRE RIDURI

La unii dintre noi apar mai repede, la altii mai tarziu, in mod inevitabil insa ridurile devin un element definitoriu al aspectului nostru fizic odata cu inaintarea in varsta. In randurile de mai jos puteti afla care sunt mecanismele fiziologice care contribuie la aparitia ridurilor si cum putem intarzia acest proces.

Aparitia ridurilor este legata de o serie de transformari complexe care au loc in piele in cadrul procesului natural al imbatranirii. Aceste transformari incep de fapt in jurul varstei de 30 de ani (sau chiar mai repede) si includ scaderea elasticitatii si a capacitatii de regenerare a pielii, precum si subtierea si scaderea nivelului de hidratare al acesteia.

Odata cu inaintarea in varsta scade productia de colagen si elastina, cele doua substante responsabile de elasticitatea pielii. In acelasi timp, productia acestor substante este influentata si de factori externi,  cum ar fi expunerea la soare sau fumatul: razele ultraviolete distrug fibrele elastice ale pielii, iar fumatul afecteaza in mod direct capacitatea pielii de a produce colagen.

Scaderea capacitatii de regenerare a pielii inseamna de fapt incetinirea procesului de inlocuire a celulelor moarte din stratul superficial, ceea ce duce la subtierea si scaderea capacitatii pielii de a-si mentine nivelul de hidratare.

5 sfaturi pentru intarzierea aparitiei ridurilor

  1. Curatati-va zilnic pielea.
  2. Mentineti hidratarea pielii si a organismului.
  3. Utilizati un produs de protectie solara.
  4. Evitati dietele drastice.
  5. Renuntati la fumat.

In afara de imbatranirea fiziologica a pielii si efectul factorilor externi, ridurile oglindesc de multe ori trairile unei vieti intregi, exprimate printr-o multitudine de expresii faciale cum este zambetul sau incruntarea. Astfel, contractia muschilor fetei cu ocazia unei expresii faciale reprezinta un factor important in aparitia ridurilor, in special a celor din coltul exterior al ochilor sau a celor dintre sprancene.

Dr. Sárkány Zoltán

Gedeon Richter Romania

Articol preluat din revista RichterVita