Da vietii tale mai multa… culoare: Lucruri despre culori pe care probabil nu le stiai

Culorile ne influenteaza starea de spirit, ba chiar tonusul fizic si anumiti parametri fiziologici mai mult decat am putea crede.

Mecanismul prin care culorile actioneaza asupra unor functii fizice nu este inca bine cunoscut, dar are – se pare – legatura cu echilibrul hormonal – echilibru care poate fi modificat urmare a schimbarilor subtile ale starii de spirit intervenite atunci cand percepem/privim o culoare.

Rosul…

– creste ritmul cardiac, creste tensiunea arteriala, da senzatia de caldura si potenteaza dorinta sexuala; – privirea sa stimuleaza, pe termen scurt, psihicul; expunerea prelungita la rosu oboseste insa, deoarece rosul permite eliberarea si folosirea mai rapida a energiei mentale; – poate inocula o stare difuza de neliniste/teama (in natura, unele plante si animale se folosesc de aceasta culoare pentru a semnaliza pericolul pe care ele il reprezinta pentru potentialul agresor).

Portocaliul…

– este, prin excelenta, culoarea creativitatii, a intelectului; – stimuleaza digestia; – faciliteaza comunicarea, exprimarea sentimentelor si starilor sufletesti; – are efect dezinhibator.

Galbenul… – in nuante deschise este energizant si favorizeaza exteriorizarea trairilor, emotiilor, sentimentelor (nu neaparat prin comunicarea verbala cu o alta persoana); – nuantele mai tari sunt iritante; – indiferent de nuanta, galbenul stimuleaza pofta de mancare; – asociat cu negrul, provoaca neliniste, teama (exista serpi si broaste veninoase care au pielea colorata in galben si negru).

Verdele… – este culoarea protectiei, dand senzatia de siguranta; – odihneste si revitalizeaza in primul rand psihicul, dar si intregul organism; – amplifica respiratia si reduce frecventa respiratorie; – echilibreaza ritmul cardiac, reducand frecventa si severitatea aritmiilor.

Albastrul… – relaxeaza (fara a avea efectul tonic al verdelui), reduce ritmul cardiac, calmeaza respiratia si raceste; – culoare a abandonului, dilueaza intensitatea trairilor, a emotiilor, favorizand insa constientizarea. Prin acestea, albastrul este un bun sustinator al tolerantei; – reduce pofta de mancare; – are, deseori, efect de inhibitor sexual.

Albul… – odihnitor prin excelenta, potenteaza inactivitatea, inertia; – poate induce senzatia de insingurare.

Negrul… – simbolic, este “culoarea” misterului, a necunoscutului. Totusi, pe fondul altor culori, negrul da de obicei senzatia de protectie; – cand este dominant, negrul potenteaza depresia.

Ponturi: Stim, cu totii, ca nuantele deschise creeaza impresia de spatialitate. Daca vrei sa obtii un efect maxim de “dilatare a spatiului”, foloseste alb sau bleu. Ai probleme cu mentinerea greutatii? In bucataria ta (daca servesti, in general, masa in bucatarie) ar trebui sa predomine albastrul si albul (in niciun caz galbenul, portocaliul, nuantele de brun, maro si/sau roscat). Copiilor le priesc camerele cu pereti galben-pai (daca sunt fetite) sau vernil (daca sunt baieti). Pentru o intalnire de afaceri, alege o garderoba care sa includa si albastrul/bleu/bleumarin. Albastrul si nuantele sale nu se potrivesc unei tinute care se doreste provocatoare.

Sursa: top-shop.ro