Brașovul, în scenariul “galben” pentru deschiderea școlilor. Ce presupune acesta

Anul școlar 2020 – 2021 începe în 14 septembrie, fiind luate în calcul trei scenarii – roșu, galben și verde – în funcție de situația epidemiologică, iar Brașovul se încadrează acum, în scenariul „galben”.

Cu aproape o lună înaintea începerii noului an școlar, județul Brașov se află în zona galbenă de risc epidemiologic, potrivit unui document oficial trimis de guvern în teritoriu și consultat de g4media.ro.

Scenariul „galben” presupune între una şi trei persoane infectate la 1.000 de locuitori, în ultimele 14 zile .

Asta înseamnă că toți copiii de grădiniță și din clasele primare, a 8-a și a 12-a merg la școală, iar restul – în funcție de decizia locală.Școala va începe pe 14 septembrie, astfel că vor fi luate în calcul infectările active de după data de 1 septembrie. Se va ține cont de situația pe fiecare localitate în parte, nu doar pe județ.

Cele trei scenarii luate în calcul pentru școli

Criteriul epidemiologic stabilit de autorități în funcţie de care şcolile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roşu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori din localitatea în care se află şcoala.

Astfel, scenariul „verde” înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană dintr-o mie de locuitori detectată în ultimele 14 zile cu COVID-19; scenariul „galben” presupune între una şi trei persoane confirmate în ultimele 14 zile, şi scenariul „roşu” când sunt mai mult de trei cazuri la o mie de locuitori în două săptămâni.În prezent, potrivit documentului citat, județul Argeș este cel mai aproape de scenariul „roșu”, în care școlile rămân închise, având 2,37 cazuri / 1000 locuitori în ultimele 14 zile, potrivit sursei citate.Argeșul și încă nouă județe, precum și București-Ilfov se încadrează acum în scenariul „galben”, în care copiii de grădiniță și din clasele primare, a 8-a și a 12-a merg la școală, iar restul – în funcție de decizia locală. La acest moment, celelalte județe se încadrează în scenariul „verde”, adică toți copiii merg la școală.

Această fotografie a momentului surprinde situația la nivel județean, însă decizia privind deschiderea fiecare unități de învățământ urmează să se ia la nivel local pentru fiecare școală, pe baza criteriilor epidemiologice și a asigurării regulilor de distanțare și igienă.

Sursa: newsbv.ro