ALEGE SA PRIVESTI DIFERIT BRASOVUL !

Puține plăceri ating pentru mine intensitatea bucuriei pe care mi-o dă hoinăreala, rătăcirea la întâmplare pe străzi, fără niciun rost, într-un fel de sfidare a timpului. Privesc casele pe lângă care trec cu atenție, doresc să le descopăr personalitatea și povestea.  În Brașov sunt o grămadă de clădiri, străjeri ai orașului, care așteaptă să își împărtășească  povestea. Din acest motiv, am hotărât să vă aduc în atenție lunar, câte o clădire semnificativă a orașului Brașov.

Azi ne vom îndrepta atenția către Casa Negustorilor.

Înființată în secolul al 1545, Casa Negustorilor este considerată în zilele de azi  monument istoric, și aici funcționează galerii comerciale, o cafenea și un restaurant. Pe timpul comunismului, în cadrul clădirii a fost înființat faimosul restaurant Cerbul Carpatin.

Fondatoarea acestei clădiri este Apollonia Hischer,  era considerată pe atunci cea mai bogată femeie din Brașov. Provenea dintr-o familie bogată și împreună cu soțul său, care era negustor, au reușit de-a lungul vieții să adune o avere uriașă. După moartea bărbatului, Apollonia a preluat toate afacerile familiei.

Există o legendă care explică motivul pentru care Apollonia a construit Casa Negustorilor. Se spune că Apollonia a avut o fiică care s-a îmbolnăvit și a murit de tânără. Încărcată de durere, mama sa a comandat cele mai scumpe bijuterii și haine, cu care fata a fost îmbrăcată la înmormântare. Aflând de aceste bogății, după câteva zile niște cerșetori au vrut să jefuiască mormântul. Când au vrut să o dezgroape, fata s-a trezit din morți. La aflarea veștii Apollonia s-a bucurat enorm și a ridicat Casa Negustorilor în cinstea revenirea fiicei sale din moartea clinică. Clădirea a fost construită cu scop public. Apollonia nu a locuit niciodată acolo. La aceea vreme clădirea avea 67 de metri lungime și arcade uriașe astfel încât negustorii puteau intra în curtea interioară cu căruțele. Casa a fost făcută după un model italian și este reprezentativ pentru stilul arhitectural Renascentist.

Autor
Anastasia Boghici