6 motive să folosești gel de Aloe Vera intern și extern

Există aproximativ 420 de specii de Aloe însă dintre toate acestea, una singură a condus la dezvoltarea unei adevărate industrii care astăzi valorează milioane de dolari. Aloe vera (Aloe barbadensis miller – denumirea botanică) este cea mai utilizată specie de Aloe încă din perioada Egiptului Antic, iar cel mai cunoscut extract este așa-numitul gel de Aloe Vera folosit la nivel global în industria alimentară, industria cosmetică și cea a suplimentelor naturale datorită conținutului complex de nutrienți și proprietăților terapeutice.

Aplicarea topică (direct pe piele) a gelului de Aloe Vera în caz de arsuri, zgârieturi sau alte leziuni minore reprezintă una din numeroasele întrebuințări externe, însă planta (și implicit extractul sub formă de gel) are efecte benefice ce o recomandă inclusiv pentru consumul intern.

Știai că…
… valoarea pieței globale a Aloei Vera a atins cifra de 552 de milioane în 2018? Estimările arată că aceasta va cunoaște o creștere spectaculoasă în anul 2024, de 915 milioane de dolari.

GELUL DE ALOE VERA, CEL MAI PREȚIOS EXTRACT AL PLANTEI

Planta de Aloe Vera se remarcă prin frunzele lungi de 30cm – 50cm care rețin apă și oferă posibilitatea plantei de a supraviețui chiar și în cele mai aride zone sau în regiuni cu precipitații neregulate. Datorită conținutului ridicat de apă (aproximativ 95% – 99%), Aloe Vera are efect puternic hidratant și este folosită ca ingredient în produsele pentru îngrijirea tenului, în sucuri și alte băuturi deopotrivă.

Fiecare frunză în parte este alcătuită din 3 straturi, și anume:

  • gelul de Aloe Vera, un lichid incolor, cu consistență vâscoasă și miros ușor parfumat;
  • așa-numitul latex, stratul mijlociu care de fapt este seva plantei, un lichid galben cu gust amar;
  • stratul exterior de culoare verde care protejează frunza.

Gelul de Aloe Vera are în compoziție peste 70 de ingrediente active și proprietăți antiinflamatorii, antiseptice și imunomodulatoare, respectiv acțiune antidiabetică. Acesta poate fi extras și utilizat în scop cosmetic inclusiv din frunza de Aloe.

Dacă deții o astfel de plantă, taie câteva frunze (în funcție de cantitatea de gel pe care dorești să o obții) și așază-le în poziție verticală pentru a permite scurgerea sevei. Continuă prin spălarea frunzelor și îndepărtarea stratului protector cu ajutorul unui cuțit. Gelul astfel obținut poate fi introdus în blender pentru o consistență ce ușurează utilizarea.

Și nu îți face griji: chiar dacă frunzele de Aloe nu se regenerează, altele noi vor crește în locul celor tăiate.

cum sa prepari gel de aloe vera acasa

CE CONȚINE ALOE VERA

Planta, și implicit extractele de Aloe Vera au un conținut remarcabil de nutrienți, printre care amintim:

  • vitamine: A, C, E, acid folic și vitaminele din complexul B;
  • minerale: calciu, sodiu, seleniu, magneziu, mangan, potasiu, cupru, zinc și fier;
  • enzime, printre care și Bradikinină cu rol antiinflamator;
  • antrachinone, compuși cu efect laxativ;
  • zaharuri (monozaharide și polizaharide);
  • polifenoli (substanțe cu rol antioxidant);
  • acizi grași;
  • acid salicilic;
  • aminoacizi esențiali;
  • saponine, substanțe cu proprietăți antiseptice și de curățare.

GELUL DE ALOE VERA – BENEFICII ȘI UTILIZĂRI

aloe vera

Conținutul bogat de nutrienți și substanțe active sunt cele ce conferă plantei de Aloe Vera numeroase proprietăți terapeutice: antiinflamatorii, analgezice, antiseptice, antioxidante și antibacteriene. La rândul lor, aceste proprietăți permit, și totodată recomandă utilizarea extractelor de Aloe Vera ca remedii naturale sau adjuvanți în ameliorarea mai multor afecțiuni.
Astfel, Aloe Vera:

  • Calmează arsurile la stomac

Arsurile la stomac reprezintă una din simptomele refluxului gastroesofagian, afecțiune digestivă tot mai frecventă în zilele noastre. Un review medical din anul 2010 focusat pe plante benefice în boala refluxului gastroesofagian (BRGE) confirmă posibilitatea utilizării gelului de Aloe Vera în ameliorarea acestui simptom.

  • Contribuie la scăderea glicemiei

Un studiu realizat pe un grup de persoane cu diabet arată potențialul gelului de Aloe Vera de a fi folosit ca adjuvant în scăderea nivelului de zahăr din sânge. În cadrul acestui studiu, administrarea a 2 lingurițe de gel pe zi, minim 2 săptămâni, a condus la diminuarea valorilor glicemiei, respectiv a numărului de trigliceride în cazul persoanelor participante.

  • Grăbește vindecarea arsurilor

Datorită efectului calmant, antiinflamator și antiseptic, gelul de Aloe Vera este ideal nu doar pentru tratarea arsurilor de gradul I și II, ci și pentru reducerea timpului de vindecare al rănilor cu până la 9 zile, se arată în cadrul mai multor studii.

  • Hidratează și detoxifică organismul

Consumul sucului sau a gelului de Aloe Vera sub formă de băuturi sau adăugarea acestuia în smoothie-uri reprezintă o modalitate eficientă de hidratare a organismului, precum și de recuperare după efort fizic intens. Totodată, menținerea unui nivel optim de hidratare ajută corpul în procesul de detoxifiere prin eliminarea resturilor alimentare și altor reziduuri.

  • Îndepărtează placa dentară

Conținutul bogat de vitamina C precum și proprietățile antibacteriene ale extractului de Aloe Vera au atras atenția cercetătorilor asupra posibilității utilizării inclusiv pentru igiena orală.

Într-unul din studiile clinice efectuate în acest sens s-a dovedit faptul că sucul de Aloe Vera (folosit într-o soluție de clătire a gurii) este la fel de eficient în reducerea plăcii dentare precum clorhexidină, principalul ingredient din majoritatea apelor de gură.

  • Îngrijește pielea și întârzie apariția ridurilor

Extractele de Aloe Vera sunt ingrediente cheie în produsele pentru îngrijire a tenului, inclusiv cele antiaging. Aloe Vera sporește activitatea fibroblastelor, celule care la rândul lor joacă un rol important în sintetizarea colagenului. Într-un studiu clinic la care au participat 30 de femei cu vârsta peste 45 de ani, aplicarea topică a gelului de Aloe Vera pe o perioadă de 3 luni s-a dovedit a fi benefică în ceea ce privește creșterea producției de colagen și implicit îmbunătățirea elasticității pielii.

Totodată, Aloe Vera poate reduce roșeața și protejează împotriva razelor UV și a efectelor nocive pe care acestea le au asupra pielii.

MĂȘTI PENTRU TEN CU GEL DE ALOE VERA

masca pentru ten cu gel de aloe vera

Gelul de Aloe Vera este un produs pe care îl poți combina cu ingrediente dintre cele mai diverse pentru prepararea măștilor homemade. Iată 5 rețete, fiecare cu doar 3 ingrediente, pe care le poți pregăti acasă:

Mască cu aloe vera pentru ten cu acnee:

  • 2 linguri de miere;
  • 1 lingură gel de aloe vera;
  • 1/4 linguriță scorțișoară sau 1 linguriță turmeric pudră.

Mască cu aloe vera pentru ten uscat:

  • 2 linguri aloe vera gel;
  • 3 lingurițe ulei de migdale;
  • o banană medie, pisată.

Mască cu aloe vera pentru ten gras:

  • 1 lingură gel de aloe vera;
  • 1 linguriță de iaurt;
  • 1/2 linguriță zeamă de lămâie.

Mască cu aloe vera pentru ten sensibil:

  • 1 lingură aloe vera gel;
  • 1 linguriță de iaurt;
  • 1 linguriță zeamă de castravete.

Mască cu aloe vera pentru ten cu pete pigmentare:

  • 2 lingurițe gel de aloe vera;
  • 1 linguriță apă de trandafiri;
  • jumătate de castravete pisat.

Ingredientele fiecărei măști în parte se amestecă până la obținerea unei compoziții omogene care ulterior se aplică pe ten și se lasă să acționeze minim 10 de minute – maxim 20 de minute.

CONTRAINDICAȚII ALOE VERA

Aplicarea direct pe piele și administrarea internă a gelului de Aloe Vera sunt considerate a fi 2 modalități sigure de consum pentru orice persoană. În schimb, efecte secundare au fost înregistrate în cazul consumului de către anumite persoane a sucului de Aloe Vera, efecte ce sunt strâns legate de calitatea acestui tip de extract.

Astfel, pentru consumul intern se recomandă doar sucul de Aloe Vera purificat și decolorat care are un nivel scăzut de antrachinone. Așa cum am aflat împreună mai devreme, așa-numitele antrachinone sunt compuși cu acțiune puternic laxativă, iar prezența acestora într-o cantitate mare poate cauza diaree sau crampe. Mai mult, în urma unor studii clinice efectuate pe șoareci s-a constatat faptul că antrachinonele au efect iritant asupra intestinului și pot cauza tumori.

Așadar, dacă ai în plan urmarea unui tratament cu suc de Aloe Vera, asigura-te că acesta este procurat dintr-o sursă sigură și că produsul este unul purificat.

De asemenea, chiar dacă ești sigur în ceea ce privește calitatea sucului, există câteva situații în care consumul acestuia ar trebui evitat sau realizat sub supravegherea unui medic specialist, și anume:

  • în cazul persoanelor cu diabet care se află deja sub tratament pentru această afecțiune. Sucul de Aloe Vera poate interacționa cu anumite medicamente sau cauza hipoglicemie (scăderea bruscă a valorilor glicemiei);
  • în cazul persoanelor care consumă deja laxative;
  • în cazul femeilor însărcinate.

Indiferent de forma extractului care se dorește a fi consumat se recomandă consultarea unui medic înainte de începerea administrării, respectiv aplicarea pe o suprafață mică de piele în cazul gelului pentru identificarea unei eventuale reacții alergice.

Sursa: vegis.ro