6 LUCRURI FOARTE INTERESANTE DESPRE COVOARE

Câte lucruri cunoști despre covorul pe care calci în fiecare zi? Probabil știi din ce material este fabricat sau cât a costat dacă este achiziționat recent. Dar, sunt șanse să nu cunoști atât de multe detalii despre această decorațiune importantă din fiecare cameră, pe cât ai crede. De exemplu, cuvântul „covor” provine de la cuvântul latin „carpere” care înseamnă „a smulge”. Acest lucru poate fi explicat de faptul că primele covoare au fost realizate din țesături desfăcute sau „smulse”.

În acest articol îți spunem 6 lucruri mai puțin cunoscute despre covoare.

1. Covorul adună anual câteva kilograme de pământ

Pământ, praf, scame, celule de piele moartă, resturi alimentare și diverși germeni se pot aduna în și sub covoare în fiecare an. Murdăria care pătrunde în profunzimea covorului creează un mediu propice pentru dezvoltarea acarienilor, ceea ce poate fi un adevărat coșmar pentru persoanele sensibile, care fac alergie la praf. Poți elimina cu ușurință acest lucru prin aspirarea regulată și printr-o curățare profesională a covoarelor făcută periodică.

2. Bacteriile pot trăi mai mult de patru săptămâni în covoare

Specialiștii ne informează că bacteriile pot trăi mai mult de patru săptămâni în covoare și pot transfera acești germeni pe orice produs de îndată ce se ating – făcând din „regula de cinci secunde” doar un mit.

3. Covoarele persane erau renumite în antichitate

Fabricarea covoarelor a fost o meserie din timpuri străvechi și o abilitate pe care mulți o stăpânesc cu măiestrie până în prezent, creând adevărate capodopere în diferite stiluri. Materialele necesare pentru confecționarea unui covor persan sunt lâna, mătasea și bumbacul. Lâna și mătasea se folosesc mai ales pentru porțiunea catifelată a covorului, și mai rar în urzeală și bătătură, care, în mod normal, sunt din bumbac.

4. Covorul nou se lasă mai întâi la aerisit

Un covor nou poate emite substanțe chimice în aer din cauza adezivilor și vopselurilor. Acest lucru este ușor sesizabil datorită mirosului pe care îl degajă. Cel mai bine este să lași covorul desfăcut la aer câteva zile.

5. Agenții cancerigeni din țigări pot rămâne în covor

O persoană care fumează în casă trebuie să știe că substanțele nocive se acumulează chiar și în covor. Așadar, dacă vrei să locuiești într-un mediu sănătos, dar mai ales dacă ai copii mici sau animale de companie, ține cont să cureți periodic covorul.

6. Cel mai vechi covor datează din secolul V î.Hr

Cel mai vechi covor existent este covorul Pasyryk, un covor cu două noduri datând din secolul al V-lea î.Hr. A fost păstrat în gheață într-un mormânt din munții siberieni. Drept urmare, vopseaua roșie originală este încă vizibilă.

Toate covoarele trebuie curățate profesional de cel puțin o dată la fiecare 9-12 luni pentru a menține în stare bună materialul, aspectul îngrijit și mai ales pentru calitatea aerului interior.

Sursa: ajusto.ro